pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  25.01.2023 08:49:26

Ateliéry uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí chce Pardubický kraj začít stavět v příštím roce - z Integrovaného regionálního operačního programu by na stavbu mohl obdržet až 150 milionů

Ateliéry uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí chce kraj začít stavět v příštím roce

Ateliéry uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí chce kraj začít stavět v příštím roce
(25.1.2023)

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý město Ústí nad Orlicí. Se starostou Petrem Hájkem a místostarostou Jiřím Preclíkem jednal především o přípravách na vybudování nových ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí, které by měly stát v areálu bývalé textilní společnosti Perla.

„Ještě před několika měsíci to vypadalo, že budeme stavět nové ateliéry Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí v bývalém průmyslovém areálu Perla z prostředků, které jsme vybojovali pro střední školy v našem kraji z Integrovaného regionálního operačního programu. V něm má každý kraj vyčleněné peníze, na které připravuje projekty. V našem případě je to kromě ateliérů v Ústí nad Orlicí také modernizace areálu SPŠ elektrotechnické v Pardubicích v ulici Do Nového, nová jezdecká hala pro Střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem a modernizace dílen na Střední škole gastronomické a technické v Žamberk. Poslední dva projekty byly spíše záložní, ale nyní se zdá, že bychom mohli realizovat všechny záměry. Máme totiž velkou šanci uspět v nové dotační výzvě zaměřené na revitalizaci brownfieldů, do které bychom chtěli zařadit právě vybudování ateliérů v Perle,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který na téma uznatelnosti tohoto projektu opakovaně jednal mimo jiné se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj. „Jsem rád, že úředníci přistoupili na náš výklad pojmu brownfield, protože se jedná o velký a nadčasový projekt, který posune nejen naši střední školu, ale také centrum Ústí nad Orlicí výrazně dál. Na stavbu bychom mohli obdržet až 150 milionů korun z celkových předpokládaných 192 milionů, což nám rozváže ruce také pro projekt jízdárny v Kladrubech a možná také pro dílny v Žamberku,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj ve spolupráci s městem činí všechny kroky k tomu, aby byla stavba v první polovině roku 2024 zahájena.

V nové budově budou umístěny učebny, dílny, ateliéry a potřebné zázemí pro výuku uměleckých oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů, grafický design a pro obor obalová technika. Součástí budou i dvě počítačové učebny.

Tématem jednání byly také investice kraje do silniční infrastruktury v širším okolí města. "Na konci listopadu loňského roku jsme dokončili práce na úseku silnice II/360 z Němčic do Sloupnice. Jedná se součást modernizace silnice z Ústí nad Orlicí do Litomyšle, která byla zařazena mezi stavby podpořené v rámci budování přivaděčů na dálnici D35," sdělil hejtman. V letošním roce pak začne první etapa modernizace silnice II/312 z Chocně na České Libchavy. „V dubnu po ukončení zimní údržby by mělo být předáno staveniště tak, abychom mohli zahájit práce na úseku České Libchavy - Rozsocha v její původní trase. V tomto případě jsme byli nuceni zahájení stavby odsunout mimo jiné z důvodu potřeby zachovat v území objízdné trasy, jelikož se zde sešlo více investičních akcí, a to na železničním koridoru, na státní silnici I/14 a naší modernizaci silnice z Ústí nad Orlicí směrem na Hrádek, kde bojujeme s nestabilním podložím a sesuvy půdy,“ vysvětlil hejtman Netolický.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688