Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Věda a výzkum  |  19.01.2023 15:46:30

Globální teploty: jak blízko jsme překročení teplotních limitů stanovených Pařížskou dohodou? Rekordní teploty v Evropě III.

Copernicus: Rok 2022 byl rokem klimatických extrémů

Skleníkové plyny v roce 2022 nadále rostou

Společně se službou Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) C3S ukazuje, že v roce 2022 pokračoval nárůst skleníkových plynů v atmosféře. Předběžná analýza satelitních dat zprůměrovaných v celém atmosférickém sloupci ukazuje, že koncentrace oxidu uhličitého vzrostla přibližně o 2,1 ppm, zatímco koncentrace metanu se zvýšila přibližně o 12 ppm. Výsledkem je roční průměr pro rok 2022 přibližně 417 ppm pro oxid uhličitý a 1894 ppb pro metan. U obou plynů se jedná o nejvyšší koncentrace ze satelitních záznamů a po zahrnutí dalších záznamů o nejvyšší hodnoty za více než 2 miliony let u oxidu uhličitého a za více než 800 000 let u metanu.

Celkové roční emise z požárů vegetace v celosvětovém měřítku nadále klesají v souvislosti se změnami ve využívání půdy a úbytkem požárů savan v tropech. Nicméně vědci z CAMS monitorovali výrazně zvýšené emise požárů v některých oblastech Evropy, kde teplejší a sušší podmínky přispěly ke zvýšené hořlavosti a nebezpečí požárů. V důsledku toho byly celkové odhadované letní (červen-srpen) emise z požárů v Evropské unii a Spojeném království nejvyšší od roku 2007. Ve Francii, Španělsku, Německu a Slovinsku byly zaznamenány nejvyšší letní emise z lesních požárů přinejmenším za posledních 20 let, což přispělo ke zhoršení kvality ovzduší na místní úrovni.

"Skleníkové plyny, včetně oxidu uhličitého a metanu, jsou hlavními příčinami klimatických změn a z našich monitorovacích aktivit vyplývá, že koncentrace v atmosféře stále stoupají bez známek zpomalení," řekl Vincent-Henri Peuch, ředitel služby Copernicus pro monitorování atmosféry. "Změny koncentrací jsou důsledkem jak lidských, tak přírodních faktorů. Naše pokračující úsilí o vytvoření kapacity pro podporu operativního ověřování emisí CO2 a CH4 poskytne nesmírně užitečné nástroje pro konkrétnější posouzení účinnosti opatření ke zmírnění změny klimatu."

Hranice států použité pro mapu pořadí jsou založeny na kulturní datové sadě Natural Earth 1:50m. Jsou použity pro výpočet teplotních statistik na základě datových sad ERA5 a neznamenají vyjádření jakéhokoli stanoviska Evropské unie k právnímu statusu jakékoli země, území nebo oblasti nebo jejich orgánů, ani k vymezení jejich hranic nebo hranic. C3S se řídí doporučením Světové meteorologické organizace (WMO) používat pro výpočet klimatologických průměrů nejnovější 30leté období 1991-2020.

Program Copernicus je součástí vesmírného programu Evropské unie, který financuje EU, a je její vlajkovou lodí v oblasti pozorování Země, která funguje prostřednictvím šesti tematických služeb: Atmosféra, Změna klimatu, Nouzové situace, Země, Moře a Bezpečnost. Poskytuje volně přístupná provozní data a služby, které uživatelům poskytují spolehlivé a aktuální informace týkající se naší planety a jejího životního prostředí. Program koordinuje a řídí Evropská komise a je realizován ve spolupráci s členskými státy, Evropskou kosmickou agenturou (ESA), Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT), Evropským střediskem pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF), agenturami EU a Mercator Ocean a dalšími.

ECMWF provozuje dvě služby z programu EU pro pozorování Země Copernicus: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) a Copernicus Climate Change Service (C3S). Podílí se také na službě Copernicus Emergency Management Service (CEMS), kterou realizuje Společná rada EU pro výzkum (JRC). Evropské středisko pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF) je nezávislá mezivládní organizace, kterou podporuje 35 států. Je to výzkumný ústav a zároveň nepřetržitá operační služba, která vytváří a šíří numerické předpovědi počasí pro členské státy. Tyto údaje jsou plně k dispozici národním meteorologickým službám členských států. Superpočítačové zařízení (a související archiv dat) v ECMWF je jedním z největších svého druhu v Evropě a členské státy mohou využívat 25 % jeho kapacity pro své vlastní účely.

Zdroj: copernicus.eu

Copernicus Climate Change Service Copernicus Atmosphere Monitoring Service



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688