Patrik Duda (Atreon)
Podnikání  |  13.01.2023 11:43:46

Atreon: Od pomoci Ukrajině k zajímavému byznysu


Když začínal Patrik Duda jako finanční poradce, netušil, že tato neoblíbená a málo pochopená práce ho posune k vlastnímu podnikání. A co víc, udělá z něho úspěšného byznysmena, který má cit na hledání příležitostí i tam, kde si jiní netroufají. V současné době se zaměřuje na prodej hutních materiálů, ke kterému se dostal díky nezištné pomoci Ukrajině. Jeho jméno si však vybavíte zejména v souvislosti s projektem Naughty Harbor, který patří svým pojetím k unikátním v ČR. Aby získal velký kapitál pro rozjezd nového podnikání na zelené louce nebál se prodat byty. Jak sám říká, pokud chcete vydělat velké peníze, naučte se riskovat…

 

 Finanční poradce, investor a obchodník

Velkou školou pro Patrika Dudu byla práce finančního poradce. V této pozici se naučil obrnit se vůči dílčím neúspěchům, ale hlavně – dělat obchod. Tato zajímavá zkušenost nastartovala a nasměřovala jeho profesní život. Už ve svých 21 letech začal levně kupovat byty na Ústecku, přičemž se během dvou let zastavil na počtu 34. Ve 24 letech pak vstoupil do online businessu a následně o tři roky později založil projekt Naughty Harbor, který vlastní dodnes. Řízením Naughty Harbor se naučil fungovat v e-commerce. A to hlavně díky e-shopu. Ač je to relativně malý trh, povedlo se mu stát se jedničkou na trhu a přivést na svět relativně výdělečný projekt. Ve 29 letech hledal další výzvu. A úplnou náhodou se dal dohromady s partou 3 kluků, kteří se zabývali průmyslovou robotikou a výrobou. Rozhodl se s nimi rozjet byznys. Po 4 měsících snažení si však uvědomil, že to nebyla správná volba týmu. „I když jsem v průmyslu neměl žádné zkušenosti, rozhodl jsem se tedy projekt rozjet sám. Jako jediný společník. A začít na zelené louce. Do týmu jsem přizval svého výborného kamaráda, Jirku Vyskočila, který je technicky zaměřený, je houževnatý a má cenné zkušenosti. On nyní řídí firmu po technické stránce. Já po té strategické a obchodní,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon.

 

 Začalo to pomocí Ukrajině…

Těsně poté, co se Duda osamostatnil a začal byznys s hutním materiálem, začal konflikt na Ukrajině. Rozhodl se Ukrajině pomoci prostřednictvím výroby balistických ocelových plátů. Naštěstí měl kolem sebe spousty zkušených známých ze zbrojního průmyslu. Velmi rychle se podařilo sehnat velmi nedostatková balistická ocel. Vykoupili se veškeré zásoby, které se daly v České republice sehnat. Samotný výrobek byl však pouze polotovar, který pak byl jen dalším článkem dotáhnutí do finální podoby. Proběhla certifikace a během několika málo týdnů už byl hotový produkt u Ukrajinců. A právě zde se zrodil nápad Atreon, prodej hutního materiálu. Když zjistil, jak funguje trh s hutním materiálem, nemohl tomu uvěřit. Musel prodejce doslova prosit, aby mu něco prodali. Díky tomu si uvědomil, jaká příležitost je zlepšit tento trh. Rozhodl se využít svůj časem získaný kapitál a jít „all in“. Začal vybírat všechny svoje investice. Prodal své byty (už jich má jen 6 z 34). Prodal crypto měny a sporťáka. A místo toho koupil dodávky a spousty železa.

 

 Proklientský přístup stále chybí

V byznysech, ve kterých Patrik Duda podnikal předtím, si musel každého zákazníka opravdu zasloužit, o každého bojovat. „V obchodu s hutním materiálem mi skoro připadá, že pravidlo „náš zákazník, náš pán“ platí naopak. O zákazníky není nouze a prodejci se chovají arogantně. Skoro jsem nevěřil vlastním očím, že tak velkou mezeru na trhu dosud nikdo neobsadil,“ říká Duda z Atreon. Rozhodl se tu příležitost využít a změnit tento trh k lepšímu. Typický zámečník objednává několik různých materiálů. Málokdy se mu povede, aby mu je všechny nabídl jeden dodavatel. Musí tak brát minimálně ze dvou zdrojů. Sortiment Atreonu je velmi komplexní a i to, co nemají na webových stránkách, vždycky umí sehnat. Další silná stránka je cena. Značka dozajista patří k nejlevnějším na trhu.

 

 Maloobchod nabízí možnosti s velkými obchodními příležitostmi

Atreon se věnuje maloobchodu i velkoobchodu. Lepší příležitosti a větší prostor pro rozvoj firmy nachází v maloobchodu, ve kterém zatím v České republice není celoplošně působící velká firma s širokým sortimentem a nízkými cenami. Aktuálně prodává přes moderní e-shop a má jednu pobočku v Čelákovicích. Soustředí se na zámečnickou výrobu. Typické výrobky jsou určeny pro stavební firmy (branky, ploty, železné konstrukce, mříže a podobně). Další velkou a perspektivní oblastí jsou armatury. Atreon nabízí možnost ohybu roxorů či výrobu třmínků.

 

 Velké cíle a očekávání do budoucna

Patrik Duda otevřel před čtyřmi měsíci v Čelákovicích první pobočku. „Aktuálně máme 10 zaměstnanců. Plány máme ambiciózní a dosavadní výsledky nám dávají za pravdu, takže v první polovině příštího roku budeme otevírat druhou pobočku. Do konce roku pak ještě jednu nebo možná dvě další. Právě pro menší klienty je dostatečná síť poboček důležitá,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon. Dodavatelé, kteří obchodují jen ve velkém, si vystačí se dvěma pobočkami v republice, ale strategie Atreonu je jiná. V horizontu pěti let plánuje mít síť 10 až 15 poboček. V plánu je i expedice do zahraničí.

 

Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem.

Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“. Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál.

Ve volném čase běhá a chodí především do fitka.

Více informaci na: www.atreon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688