msmt.cz (MŠMT)
Studium  |  05.01.2023 09:45:13

Možnosti studia ve Spojeném království po Brexitu

Přestože Dohoda o obchodu a spolupráci mezi UK a EU oblast unijních programů Erasmus+ a Evropský sbor solidarity nepokrývá, neznamená to, že schválené projekty v programovém období 2014-2020 byly s vystoupením UK ukončeny. Ve Výstupové dohodě je totiž ujednáno jejich pokračování a jsou tak financovány i po roce 2020, resp. po vystoupení UK z EU. Vztahuje se to jak na studijní programy, tak na stáže a dobrovolnické činnosti. Více informací naleznete na webu Domu zahraniční spolupráce. Znamená to tedy, že pokud má Vaše škola sjednanou smlouvu se vzdělávací institucí v UK, smluvené výjezdy lze realizovat i v akademickém roce 2022/2023. Jak bylo ale uvedeno, v případě, že se na Vás nevztahuje zavedený režim usedlíka (EU Settlement Scheme), musíte zažádat o studentské vízum. O toto vízum můžete zažádat nejdříve 6 měsíců před výjezdem. V rámci vyjednávání měla ČR enormní zájem na zachování a rozvoji současné spolupráce s Velkou Británií v programu Erasmus+ a podporovala, aby byla Velká Británie do programu Erasmus+ zapojena jako programová země.

 

Studium po 1. lednu 2021

Pokud jste občanem EU již žijícím ve Spojeném království před koncem roku 2020, mohli jste se Vy a Vaše rodina přihlásit o status usedlíka (Settled) nebo předběžný status usedlíka (Pre-settled), abyste ve Spojeném království (UK) mohli žít i po 30. červnu 2021. Uzávěrka žádostí byla 30. června 2021. Všechny potřebné informace naleznete na stránkách www.gov.uk. Nicméně v případě prokazatelně závažných důvodů je možné zažádat o status i po tomto termínu. Tato možnost platí i v případě, že kdykoliv v budoucnu budete následovat rodinného příslušníka, který status usedlíka získal. Podrobnější informace naleznete na EU Settlement Scheme: information for late applicants.

 

Pokud do této kategorie nespadáte, můžete sice do UK cestovat až na 6 měsíců bez víza, nelze takto však pracovat ani dlouhodobě studovat. Pro tyto účely zavedlo UK od 1. ledna 2021 bodový imigrační systém (PBS – points-based immigration system), který nově nastavuje podmínky pro EU občany jako občany třetí země. Nově zavedený systém klade z pohledu UK větší důraz na dovednosti a nadání žadatele. Žádosti můžete podat na www.gov.uk. Budete muset prokázat, že splňujete příslušná kritéria a získat počet bodů požadovaných pro vízum, o které žádáte (např. pro získání studentského víza je nutné obdržet 70 bodů). Podrobné pokyny jsou k dispozici na webových stránkách www.gov.uk. V případě, že plánujete do UK vyjet na dobu delší než 6 měsíců a žádáte o studentské vízum (student visa), je potřeba zaplatit správní poplatek ve výši 363£. Počítejte také s tím, že budete vyzváni k zaplacení tzv. imigračního zdravotního poplatku (Immigration Health Surcharge), který Vám umožní využívat služby britského zdravotnictví během Vašeho studijního pobytu. Tento poplatek musíte zaplatit současně s podáním žádosti o vízum. Jako student máte nárok na 25% slevu, tudíž celková výše poplatku činí 470£ za rok. Pokud budete studovat v UK prezenčně a jste držitelem evropského zdravotního průkazu, můžete si zažádat o náhradu, učinit tak můžete od 1. února. 2022.

 

Pokud v UK budete studovat na vysoké škole na úrovni magisterského studia či vyšší, a zároveň Váš kurz bude delší než 9 měsíců, může s Vámi cestovat také Váš rodinný příslušník, pro kterého je ale nutné podat samostatnou žádost. Počítejte také se stejnými poplatky.

 

V případě, že plánujete během Vašeho studia pracovat, je velice důležité si ohlídat, zda máte vůbec možnost pracovat, resp. v jakém rozsahu hodin v týdnu. Tato podmínka závisí na konkrétním typu studia. Také záleží na tom, zda chcete studovat během semestru či po jeho skončení. V případě získání víza Vám sociální pracovník poskytne konkrétní informace. Obecné informace naleznete zde The UK´s points-based immigration system: An introduction for EU, EEA and Swiss students.

 

Po skončení Vašeho vysokoškolského studia Vám umožňuje UK využít tzv. absolventské vízum (graduate visa), které po dobu až 3 let umožní v UK zůstat a pracovat.

 

Pro děti od 4 do 17 let jsou určena tzv. vízum dětského studenta (child student visa), o které žádá zákonný zástupce dítěte. Vízum se vztahuje na studium pouze na soukromé škole. Od ukončení přechodného období již nemohou žáci studovat na veřejných školách. Více informací naleznete na webu gov.uk (Child Student Visa).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688