plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  28.12.2022 09:55:52

Plzeň: Speciální pracovní skupina bude řešit stav Kulturního domu Peklo

Speciální pracovní skupina bude řešit stav Kulturního domu Peklo

Rada města Plzně jmenovala třináctičlennou pracovní skupinu, která bude řešit stav Kulturního domu Peklo. To patří mezi nejvýznamnější kulturní objekty v Plzni, je však v havarijním stavu. O koupi památkově chráněného objektu před časem nikdo zájem neprojevil, město tak musí řešit, co s areálem Pekla dál. Pracovní skupinu tvoří zástupci vedení města, kulturních institucí, architekti, památkáři a další odborníci.

„Pracovní skupina má třináct členů a jejím cílem je navrhnout, jak řešit stav tohoto významného a veřejností oblíbeného kulturního objektu,“ uvedla radní města Plzně pro oblast kultury Eliška Bartáková.

Pracovní skupinu tvoří Eliška Bartáková, technický náměstek primátora Pavel Bosák, ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Martin Otava, jednatel společnosti MĚŠŤANSKÁ BESEDA PLZEŇ s. r. o. Ivan Jáchim, ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová, ředitel Divadla pod lampou Petr Choura, historik architektury a místopředseda spolku Pěstuj prostor Petr Klíma, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká a její zástupkyně Stanislava Maronová, ředitelka Ekonomického úřadu Magistrátu města Plzně Hana Kuglerová, vedoucí odboru památkové péče magistrátu Karel Zoch, vedoucí odboru kultury magistrátu Květuše Sokolová a Petr Kukla – jednatel společnosti Junesta s. r. o. a zakládající člen Asociace hudebního průmyslu České republiky.

Bývalý Dělnický dům Peklo je dnes zapsanou nemovitou kulturní památkou vedenou v Ústředním seznamu kulturních památek. Dne 9. listopadu 2020 schválilo Zastupitelstvo města Plzně usnesením č. 412 záměr objekt prodat, což se následně nezdařilo. Kulturní dům přitom patří mezi nejvýznamnější kulturní objekty v Plzni. Stavební vývoj areálu je rozmanitý. Počátek stavby se datuje do roku 1894, Velký sál KD Peklo v neorenesančním slohu byl přistavěn v letech 1905 až 1907. V místě terénního zlomu komplex obsahuje dvě podzemní podlaží – budova s restaurací a klubová část vznikla v roce 1938, hlavní schodišťová hala, schodiště pro velký sál a sociální zařízení byla postavena v roce 1957. Poslední etapou byla přístavba zázemí za Velkým sálem z roku 1967. Celý komplex budov (Pobřežní 10 a 12) vytváří uliční frontu směrem do Pobřežní ulice a navazuje na Fischerovu vilu. Zadní část komplexu, orientovaná do Jízdecké – Tyršovy ulice, má spíše průmyslový charakter s celou řadou zásobovacích ramp. Stávající objekty jsou celkově ve špatném technickém stavu. V rámci KD Peklo je pro veřejnost otevřeno Muzeum Patton Memorial Pilsen, které provozuje Plzeň – TURISMUS, příspěvková organizace.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 28. 12. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688