mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.12.2022 10:27:00

Veletrh Defence Expo 2022 v Hanoji vyzdvihuje příležitosti spolupráce v obranném průmyslu

Veletrh Defence Expo 2022 v Hanoji vyzdvihuje příležitosti spolupráce v obranném průmyslu

14.12.2022 / 10:02 | Aktualizováno: 14.12.2022 / 10:27

Obranný průmysl je jedním z nejúspěšnějších českých exportních odvětví ve Vietnamu. České firmy zde mohou těžit z tradice dlouhodobé spolupráce s vietnamskými ozbrojenými složkami a z místní znalosti českých zbraňových systémů.

Navzdory negativnímu dopadu pandemie COVID-19 na hospodářský růst Vietnamu v roce 2020 si výdaje armády země stále udržují tempo růstu okolo osmi procent. Dodavatelé a subdodavatelé obranného vybavení mohou očekávat zvýšenou poptávku po námořních bojovnících, letecké obraně, zpravodajských systémech a vybavení pro sledování a průzkum. Modernizace vietnamské armády všeobecně přináší širokou škálu možného uplatnění českých firem v tomto sektoru. Faktorem, který hraje v této oblasti důležitou roli je také vzhledem ke globální bezpečnostní situaci také tendence Vietnamu diverzifikovat technologie a nalézat nové partnery pro nákup vojenské techniky.

Vietnam Defence Expo 2022 bylo uspořádáno Ministerstvem obrany Vietnamu s cílem hledání cest k modernizaci jeho ozbrojených sil. Expo představuje skvělou příležitost pro zahraniční firmy představit vietnamskému trhu nejmodernější vybavení, zbraně a technologie. Jednalo se o jedinou akci svého druhu ve Vietnamu. Výhledy do dalších let jsou zatím nejasné co do frekvence a termínů budoucích ročníků, avšak jisté je, že šlo o velkolepou a úspěšnou akci, která má potenciál se stát dalším věhlasným veletrhem obranného průmyslu v regionu Jihovýchodní Asie. Letošní první ročník se těšil hojného počtu celkem 11 vystavujících českých firem, z nichž několik bylo podpořeno v rámci PROPED. Dominantou české stopy na akci se stal letoun L 410 NG, který byl do Hanoje pro účel výstavy dopraven. Mimo to také veletrh navštívil náměstek Ministerstva obrany ČR, Daniel Blažkovec, aby reprezentoval zastoupení České republiky, ale také vyjádřil podporu našim firmám. Česká zbrojařská technika nejrůznějšího zaměření byla na veletrhu obdivována tisíci relevantními hosty a počet více než 170 zahraničních vystavovatelů sám o sobě vypovídá, že je Vietnam považován za atraktivního partnera i v tomto oboru. Veletrhu předcházela návštěva ministryně obrany ČR, Jany Černochové, která potvrdila vysokou úroveň dobrých vztahů ČR a Vietnamu nejen na poli obranné spolupráce.

Letoun L-410NG v Hanoji

Letoun L-410NG v Hanoji

Při svém zahajovacím projevu na Defence Expo 2022 uvedl premiér Pham Minh Chinh, že spolu s rostoucím trendem integrace ve všech oblastech je mezinárodní obranná spolupráce středem zájmu Vietnamu, který má za jeden z cílů posílit důvěru mezí jím a ostatními zeměmi. Předseda vlády vyzdvihl vietnamskou zahraniční politiku nezávislosti, soběstačnosti, diverzifikace a multilateralizace, protože je dobrým přítelem, důvěryhodným partnerem a odpovědným členem mezinárodního společenství. Zdůraznil principy podpory spolupráce pro mír a rozvoj na rovnocenné a vzájemně výhodném bází, dodržování Charty Organizace spojených národů, respektování nezávislosti, suverenity a územní celistvosti, nevměšování se do vnitřních záležitostí států, přispění k míru, národní nezávislosti, demokracii a sociálnímu pokroku na celém světě. Zdůraznil také, že Vietnam Defence Expo 2022 otevírá nové příležitosti pro spolupráci a sledování trendů ve vývoji vojenských technologií ve světě a pomáhá diverzifikovat pole nákupů i transferu zahraničních technologií.

Vietnamský obranný průmysl se postupně rozvíjí a rozšiřuje své kapacity. Veškeré vietnamské podniky v obranném průmyslu jsou státní a má nad nimi kontrolu Ministerstvo obrany. Úspěšné jsou hlavně společnosti zaměřené na stavbu, modernizaci a opravu námořní techniky. ČR má s Vietnamem kvalitní vzájemnou relaci včetně oblasti obranného průmyslu. Vietnam je nejen dlouhodobým uživatelem tradičních českých produktů jako jsou letouny L-39, ale pořizuje také moderní technologie odpovídající potřebám tamních ozbrojených sil v kontextu s bezpečnostní situací v Jihočínském moři. Potenciál mimo jiné existuje v oblasti sledovacích systémů, elektronického boje, radarových či leteckých technologií, ale i v segmentu ručních zbraní či pozemní techniky.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)
Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688