Cianews.cz (ČIA)
Stavební spoření  |  21.05.2003 08:30:07

Tahouny loňské bytové výstavby byly státní podpora a levné úvěry



Podpora výstavby nájemních bytů v bytových domech prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), příznivý vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů i rostoucí zájem o úvěry ze stavebního spoření byly hlavními motory oživení stavební výstavby v ČR během roku 2002. Vyplývá to alespoň ze studie ministerstva průmyslu a obchodu o vývoji české ekonomiky v minulém roce, kterou má ČIA k dispozici.

Ze SFRB šlo v roce 2002 na výstavbu nájemních bytů a domů s pečovatelskou službou celkem 2,85 miliardy korun s cílem postavit 4700 nájemních bytů a 1450 bytových jednotek v domech s pečovatelskou službou. Banky loni poskytly hypoteční úvěry s přiznanou státní finanční podporou v celkové výši 7,5 miliardy korun na 6810 nových bytů.

Od roku 1996, kdy začala tato státní podpora bydlení, se objem hypotečních úvěrů s přiznanou státní dotací (do konce roku 2002) zvýšil na 30,6 miliardy korun, za které se postavilo přibližně 26 700 bytů. Úvěry a meziúvěry ze stavebního spoření se zvýšily v roce 2002 o zhruba 30 procent na 93,7 miliardy korun.

K mimořádnému zvýšení stavební aktivity v bytové výstavbě došlo rovněž po rozběhu stavebních prací na obnově a opravách bytových objektů zničených či poškozených záplavami. Na povodňovou obnovu bytového fondu poskytl SFRB dalších 850 milionů korun. Počet zahájených bytů se zvýšil meziročně o 16 procent na 33 606 bytů (z toho 2448 bytů bude adaptováno v nebytových prostorech a budovách). Nejvíce vzrostl počet zahájených bytů v bytových domech (o přibližně 63 procent na 10 246 bytů), největší podíl těchto bytů z celkového počtu připadá na rodinné domy (zhruba 41 procent).

V domech s pečovatelskou službou a penzionech se zvýšil počet zahájených bytů o třetinu (na 1803 bytů). Stavební aktivita v nástavbách, vestavbách a přístavbách meziročně zeslábla o 4,2 procenta. Ve struktuře podle krajů, největší růst v zahajování bytů byl v Praze, kde se začalo stavět o 57 procent bytů více než v roce 2001 (vliv výstavby privátních domků v okolí Prahy), v Libereckém kraji byl meziroční nárůst 53 procent a v Jihomoravském kraji zhruba 33 procent.

Počet dokončených bytů se zvýšil meziročně o desetinu na 27 291 bytů (z toho 2763 bytů bylo adaptováno v nebytových prostorách a budovách). Ve struktuře dokončených bytů měly v počtu i růstu převahu byty v rodinných domech a za ně se zařadily byty dokončené v bytových domech. V domech s pečovatelskou službou a penzionech bylo dokončeno 1725 bytů, což představuje meziroční nárůst o 144 procent. Pro nedostatek finančních prostředků se snížil počet dokončených nástaveb, vestaveb a přístaveb k bytovým domům meziročně o 2,7 procenta.

-joh- -ak




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688