Export (export.cz)
Ze světa  |  15.11.2022 16:28:30

Dobré světlo musí být i chytré - Brněnská firma Datmolux nabízí svou technologii, která snižuje náklady na provoz a umí se světlem i „kouzlit“.

DOBRÉ SVĚTLO MUSÍ BÝT I CHYTRÉ

Vyměnit výbojky za LED svítidla nestačí. Města, fabriky nebo sportovní haly potřebují i kvalitní řízení a monitoring celého systému osvětlení. Brněnská firma Datmolux nabízí svou technologii, která snižuje náklady na provoz a umí se světlem i „kouzlit“. Kromě Česka a Slovenska pronikla také do Polska, Rumunska a Bulharska.

Brněnská firma z grantu od OSN rozsvítila centrum historického města Ungheni v Moldavsku. Foto: Datmolux

„Všem věcem stíny brát a otvírat světlům branku,“ píše o pouličních lampách básník František Halas. Jen pár desítek metrů od jeho rodného domku v Brně-Husovicích taková kouzla s veřejným osvětlením skutečně umí. V budově bývalého autoservisu tu sídlí firma Datmolux, specialista na řízení a monitoring „chytrého“ světla na ulicích i v interiérech.

Začátky firmy, která na trhu působí více jak dvacet let, byly ovšem mnohem skromnější – ostatně stejně jako Halasovo nuzné dětství v Husovicích. „My jsme dokonce zpočátku neměli ani tu garáž, začínali jsme v pokoji. Naštěstí jsme ale záhy získali velkou zakázku od Technických sítí Brno a začali postupně růst,“ vysvětluje Robert Tóth, zakladatel a předseda představenstva Datmoluxu. Jako vystudovaný kybernetik rychle pochopil, že budovat a modernizovat veřejné osvětlení znamená nikoliv jen měnit výbojky a pouliční sloupy, ale především navrhnout systém, který umožní efektivní řízení, monitoring a údržbu. „Když jsme začínali, hlásili se poruchy veřejného osvětlení v Brně faxem nebo telefonem a plošina s opraváři se posílala tam, kde nejvíc křičeli do telefonu, že to opravdu potřebují,“ vzpomíná Robert Tóth.

NEJEN NA ULICI, ALE I DO KOSTELA

Brněnská firma tak od počátku sázela nejen na kvalitní hardwarové komponenty, jako jsou rozvaděče, předřadníky, zdroje, řídící a komunikační jednotky a samozřejmě i samotná svítidla, ale také vlastní software, který umožňuje práci s prvními dvěma slovy z názvu společnosti: tedy s daty a monitoringem. „Chytré“ svícení umožňuje v reálném čase nejen ovládat jednotlivá svítidla, ale sledovat i náklady na provoz a údržbu, což je další významný bonus pro města a obce. Řada z nich si to uvědomuje. Po Brně si inteligentní osvětlení od Datmoluxu pořídila města od Uherského Brodu, přes Dvůr Králové nad Labem, Most či Tábor až po Plzeň. Nejde přitom jen o svítidla do ulic, parků či na náměstí. Podobnou technologii řízeného osvětlení brněnská firma nabízí i do interiérů a ve svém portfoliu tak má výrobní či sportovní haly, školy, ale třeba také divadlo nebo kostel. „Jen ve spotřebě elektřiny jsme schopni ušetřit více než polovinu původních nákladů,“ upozorňuje Robert Tóth s tím, že Datmolux nenabízí jen kompletní řešení na klíč, ale i jednotlivé subdodávky. Kromě vlastního hardwaru je distributorem elektroniky od firmy Lifud Technology, provádí také mechanickou defektoskopii sloupů veřejného osvětlení ve výhradním zastoupení německé společnosti Roch.

Kromě českého trhu pronikl Datmolux i na sousední Slovensko, do Polska a Rumunska, kde nově rozsvítil historické město Sibiu. Dobré zkušenosti má z Bulharska. Tam svou technologii inteligentního osvětlení brněnská společnost ve spolupráci s firmou Siemens dodala do celé Slivenské oblasti a pokryla tak často zapadlé vesnice. A vrátit by se Datmolux chtěl i do Maďarska, kam dodával bezdrátové řízení světel pro město Ózd. Loni a letos se v Budapešti dvakrát účastnil akce City for the Future, putovní show českých firem, která nabízejí řešení pro chytrá města.

V Brně Datmolux postavil nové osvětlení hradu Špilberk. Provozní náklady klesly na polovinu. Foto: Datmolux

ROZSVÍCENÉ MOLDAVSKO

Nově se pak v Brně porozhlížejí i po trzích, které platí za rozvojové, mají ale velký potenciál. Letos v květnu se Datmolux vypravil v rámci obchodní mise organizované Hospodářskou komorou do gruzínského Tbilisi, v roce 2021 získal dotaci z Rozvojového programu OSN (UNDP Challenge Fund) na modernizaci osvětlení v moldavském Ungheni, městě s 35 tisíci obyvateli, které leží u rumunských hranic. Datmolux tu uspěl se svou nejnovější technologií bezdrátového řízení svítidel pomocí rádiového spojení a v moldavském městě pomohl mimo jiné osvětlit fontánu na náměstí, které bylo zrekonstruované z fondů EU.

Ruská agrese bohužel zastavila projekt na Ukrajině. Brněnská firma tu měla již podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí s městem Rešetylivka v Poltavské oblasti. Mělo jít o pilotní projekt, který by díky referencím otevřel cestu na tamní trh. Ukrajina nicméně i tak zůstává v hledáčku Datmoluxu. „Až válka skončí, objeví se řada zakázek na rekonstrukci infrastruktury. Doufáme, že tam díky historickým kontaktům bude příležitost i pro české firmy dřív, než přijde západoevropská konkurence, která má samozřejmě úplně jinou sílu a vyjednávací možnosti,“ říká Zbyněk Doležal, obchodní ředitel Datmoluxu.

ŠPILBERK V NOVÉM SVĚTLE

Základním vstupem, s nímž technologie brněnské firmy pracují, je elektřina. Vzhledem k jejímu skokovému zdražení by se tak mohlo zdát, že městské a obecní rozpočty v rámci šetření přesměrují investice do provozních nákladů a nová svítidla si nikdo pořizovat nebude. V Datmoluxu si ale nestěžují, zakázek je prý dost. Mimo jiné proto, že vznikají referenční projekty, které dokazují, že i za nižší náklady lze dosáhnout efektního svícení. Letos v říjnu takto brněnská firma rozsvítila jednu z brněnských dominant, hrad Špilberk. Použila přitom nejen bílé světlo, ale i tři základní barvy: červenou, zelenou a modrou. „Nikde se nemusely sekat nové kabely, montovali jsme do míst stávajících lamp. Svítidel je teď dvakrát více, barvy lze různě kombinovat a provozně to vyjde více než o polovinu levněji než před modernizací,“ vysvětluje Zbyněk Doležal s tím, že podobnou technologii teď Datmolux chystá i pro plzeňský chrám sv. Bartoloměje a přilehlé náměstí Republiky.

Drahé energie berou v brněnské firmě jako příležitost ukázat, že inteligentní řízení osvětlení, na jehož pořízení poskytuje dotaci stát v rámci Národního plánu obnovy, šetří nejen obecní kasu, ale přináší také větší komfort obyvatelstvu. Díky „chytrým“ lampám lze totiž každý venkovní či vnější prostor dynamicky nasvítit. Světlo tak lze rozjasnit nebo ztlumit hned několika způsoby – od naprogramování podle noční a denní doby až po biodynamické efekty, kdy se s intenzitou světla mění i jeho barva. V Datmoluxu jsou tak alergičtí na zprávy z mnoha českých měst a obcí, kde se radnice rozhodly, že v rámci úspor na část noci vypnou veřejné osvětlení nebo bude fungovat jen každá druhá lampa. „Je to nesmysl. Se světlem lze dobře pracovat, vypnutí je sice levná, ale ta nejhorší možnost. Chytrá řešení ale znamenají, že se o ně někdo zajímá a uvažuje nad nimi. Spíš než smart svítidla bychom tak někdy potřebovali smart radnice,“ uzavírá Robert Tóth.

BLAHOSLAV HRUŠKA

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:51  Attention Boaters: Join NOAA/NWS for a free educational workshop on safe... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:21  Przymrozki nie odpuszczają za nami "Zimna Zośka" Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688