pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  11.11.2022 11:43:51

Pardubický kraj získá z dotací 1,5 miliardy. Peníze použije na investice do dopravy, sociálních služeb, školství a zdravotnictví

Kraj získá z dotací 1,5 miliardy. Peníze použije na investice do dopravy, sociálních služeb, školství a zdravotnictví

Krajský úřad Pardubického kraje
(11.11.2022)

Krajští radní schválili seznam projektů, které chtějí do roku 2027 realizovat skrze Regionální akční plán (RAP). V těchto prioritách spolufinancovaných z evropských dotací jsou modernizace silnic II. tříd, investice do středních škol, sociální oblasti i vybudování nových výjezdových stanic záchranné služby. Pozitivní zprávou pro veřejnost je, že s avizovanou 1,5 miliardou může krajská samospráva již teď závazně počítat. Projekty z RAP jsou součástí ohlášených velkých investicPardubický kraj na ně v příštích letech vynaloží 4,7 miliardy korun.

Aktualizovali jsme seznam všech připravovaných projektů a část zahrnuli do regionálního akčního plánu. Klíčem bylo nalezení souladu našich záměrů s aktuálně známými podmínkami speciální alokace v rámci RAP. Souběžně již samozřejmě připravujeme i předběžné harmonogramy prací, projektovou přípravu, prověřujeme případná rizika a další důležité informace. Projektů máme pro jistotu opět připravených více a budeme pružně reagovat na aktuální situaci a kritéria. Důležité je zmínit, že s těmito ‚RAP‘ dotacemi můžeme už nyní napevno počítat, pro náš kraj máme tento balík peněz již alokován. Nebudeme tedy v tomto případě soutěžit s jinými žadateli, každá krajská samospráva zde má svůj objemový limit, s nímž může v rámci svých priorit pracovat. Jsem rád, že se krajům podařilo takovýto režim s ministerstvem vyjednat, což je obrovský rozdíl oproti minulému období,“ vysvětluje zvláštní význam regionálního akčního plánu Ladislav Valtr, krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.

Zařazením vybraných projektů do regionálního akčního plánu nejenom veřejně potvrzujeme náš závazek pokračovat v investicích i v příštích nejistých letech, ale stejně tak ukazujeme, kde leží naše dlouhodobé priority – v akčním plánu se jedná primárně o modernizace a rekonstrukce silnic, podporu zdravotnictví, školství a sociálních služeb. Dotace samozřejmě nepokryjí veškeré náklady, vše budeme spolufinancovat z krajského rozpočtu, celkové náklady na investice tedy budou výrazně vyšší,“ uvedl ke schválení dokumentu hejtman Martin Netolický.

Projekty v akčním plánu jsou rozděleny podle různých oblastí. V gesci dopravy je připravených celkem osm hlavních projektů s možností čerpání dotace ve výši 900 milionů korun. Jedná se o plány na modernizaci úseků silnic II/337 u Třemošnice, II/324 Staré Hradiště - Hrobice, II/360 Ústí nad OrlicíLetohrad, II/362 u Jedlové, vybudování obchvatu Sezemic na silnici II/298 či rekonstrukce mostů u Nových Hradů a Polanky. „U většiny těchto prioritních projektů již máme vydané stavební povolení nebo na jeho získání pracujeme. Kromě toho máme pro všechny případy připravené i čtyři náhradní projekty, které bychom případně v seznamu priorit mohli posunout výše, pokud by došlo k nějakým neočekávaným problémům,“ informuje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Nezapomíná se ani na investice v sociální oblasti, kde se v souladu s regionálním akčním plánem do roku 2027 počítá s projekty za 224 milionů korun. „V rámci pokračování transformace pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením připravujeme pět velkých investic, konkrétně pro Domov u studánky – Rudoltice a Lanškrounsko, Domov pod hradem Žampach, Domov Na cestě II. a Domov pod Kuňkou. Díky výstavbě rodinných domů budou lidé se zdravotním postižením moci opustit ústavní formu péče a budou žít v přirozeném prostředí blízkému běžné domácnosti,“ dodává Pavel Šotola, radní pro sociální oblast.

Za téměř 190 milionů se má v příštích letech zlepšit i stav některých středních škol v Pardubickém kraji. „Chystáme celkem pět projektů, mezi ně patří rekonstrukce areálu Do Nového v pardubické elektrotechnické škole, výstavba jízdárny pro školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech, rekonstrukce dílen a odborných učeben pro školu obchodu, řemesel a služeb v Žamberku, podobný projekt chceme realizovat i pro pardubické odborné plynárenské učiliště a vybudování areálu Perla v uměleckoprůmyslové škole v Ústí nad Orlicí. Všechno to jsou projekty, které zvýší úroveň výuky našich středních škol a umožní žákům kvalitnější vzdělávání,“ vyjmenovává plány kraje Josef Kozel, radní pro oblast školství.

V oblasti zdravotnictví jsou primárně určeny hlavní projekty za 105 milionů korun, všechny se týkají záchranné služby. „Do regionálního akčního plánu jsme jako prioritní projekty uvedli výstavby nových výjezdových základen záchranné služby ve Svitavách, Litomyšli a výcvikové středisko v Pardubicích. Pro tyto stavby připravujeme nutná povolení a budeme žádat v prvních dvou případech o dotace z evropských fondů. Plánujeme ale také výstavbu základny zdravotnické záchranné služby v České Třebové a následně v Pardubicích pro obsluhu severní části Pardubic. Výstavbou základen zlepšíme nejenom dostupnost zdravotní péče, ale také zvýšíme komfort zaměstnancům záchranné služby,“ řekla Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688