plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  08.11.2022 00:00:00

Plzeň podpoří další výsadbu stromů ve městě. Vysazeny budou u nové cyklostezky i ve školách

Plzeň podpoří další výsadbu stromů ve městě. Vysazeny budou u nové cyklostezky i ve školách

21. základní škola (ilustrační foto)

21. základní škola (ilustrační foto)

Celkem 83 stromů u nové cyklostezky Na Drážkách, obnova zahrady v atriu Gymnázia Františka Křižíka či osázení areálu školního hřiště 21. základní školy. To jsou projekty na výsadbu zeleně podpořené z Fondu životního prostředí města Plzně. S uvolněním finančních prostředků z fondu souhlasili radní města na svém jednání dne 7. listopadu, schválit je musí ještě zastupitelé města.

Městský obvod Plzeň 4 požádal o finanční podporu na výsadbu stromů podél cyklostezky Na Drážkách. „Vysadíme 83 kusů podél nové cyklostezky vedoucí z Újezdu k místní komunikaci K Bukovci a poté do Červeného Hrádku. Vysazeny budou ovocné stromy – jabloně, švestky a višně. Každý strom pak poskytne cyklistům příjemný stín, vytvoří dobrý orientační bod a živočichům prostor pro potravu a hnízdění. Nové stromy zpestří polní krajinu a do budoucna nabídnou lidem příležitost cestou si nasbírat ovoce. Každý další strom pomáhá zadržovat vodu v krajině a zpomalit erozi půdy, zlepšovat kvalitu ovzduší, zadržovat prachové částice. Projekt vyjde na 573 tisíc korun,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Gymnázium Františka Křižíka a základní škola požádalo o poskytnutí dotace z Fondu životního prostředí města Plzně na obnovu zahrady v atriu gymnázia a podporu ekologických aktivit v letech 20222023. Škola se dlouhodobě věnuje činnosti v oblasti ochrany životního prostředí. A to jak v rámci výuky, tak v rámci projektů. V roce 2015 byl zahájen program obnovy atria, díky kterému vznikl prostor pro ekologickou činnost dětí, sledování okolního prostředí a prostor pro kulturní aktivity. „Již osmá etapa projektu se týká především údržbových prací, dosazení a obnovení zahrady a okolí gymnázia.  Dále v rámci projektu škola připravuje ekologické soutěže a naučné programy Ekohrátky. Škola chce být průkopníkem zelené oázy v sídlištní zástavbě a otevřít ji výchovným i vzdělávacím účelům, kulturním a společenským akcím. Školu jsme podpořili částkou 159 tisíc korun,“ doplnil náměstek Aleš Tolar.

21. základní škola na Slovanské aleji požádala o finanční prostředky na pěstební zásah na stromové zeleni a výsadbu nových keřů v areálu školního hřiště. „Stávající zeleň v areálu sportovního hřiště byla od roku 2010 udržována pouze zaměstnanci školy. V současné době je potřeba provést na stávající zeleni odborný pěstební zásah, a to formou řezu, a doplnit výsadbu o 50 kusů keřů. Škola obdrží z fondu 115 tisíc korun,“ dodal Aleš Tolar.

Text: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 8. 11. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688