mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  25.10.2022 14:15:00

Rada se dohodla na další pomoci v rámci Evropského mírového nástroje - Ukrajina

Ukrajina: Rada se dohodla na další pomoci v rámci Evropského mírového nástroje

17.10.2022 / 16:00 | Aktualizováno: 25.10.2022 / 14:15

Rada dnes přijala další opatření pomoci v rámci Evropského mírového nástroje s cílem dále podpořit schopnosti a odolnost ukrajinských ozbrojených sil. EU tím dále zvyšuje svou podporu Ukrajině s cílem bránit svrchovanost a územní celistvost v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic a chránit civilní obyvatelstvo před probíhající ruskou agresí.

Šestá tranše v hodnotě 500 milionů eur nyní zvýší celkový příspěvek EU v rámci Evropského mírového nástroje pro Ukrajinu na 3,1 miliardy EUR.

Rozsah vybavení, které má být poskytnuto v rámci nového balíčku pomoci, je v souladu se současnými prioritami vyjádřenými ukrajinskou vládou. Opatření pomoci v této souvislosti zahrnují 490 milionů eur na vojenské vybavení určené k použití smrtící síly pro obranné účely a 10 milionů eur na pokrytí nákladů na vybavení a dodávky, jako jsou osobní ochranné prostředky, soupravy první pomoci a palivo. Obě opatření pomoci navíc rovněž umožní, aby členské státy EU v rámci Evropského mírového nástroje zajišťovaly Ukrajině údržbu a opravy již darovaného vojenského vybavení.

„Uvolnění dalších 500 milionů eur členskými státy EU je dalším důkazem toho, že i nadále neochvějně podporujeme ukrajinské ozbrojené síly při obraně země před stupňující se protiprávní agresí. Nedávné nerozlišující útoky Ruska na ukrajinské civilisty a civilní infrastrukturu jsou dalším důkazem naprostého nedodržování lidských práv a mezinárodního práva ze strany Ruska. EU bude Ukrajinu nadále podporovat tak dlouho, dokud to bude nutné a dokud to bude zapotřebí.“ řekl Josep Borrell, vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Souvislosti

Předchozí opatření pomoci v rámci Evropského mírového nástroje pro Ukrajinu byla dohodnuta ve dnech 28. února, 23. března, 13. dubna, 23. května a 21. července 2022.

Ruská útočná válka proti Ukrajině hrubě porušuje mezinárodní právo a způsobuje obrovské ztráty na životech a bezpočet zranění mezi civilisty. Rusko zaměřuje své útoky na civilní obyvatelstvo a civilní objekty včetně nemocnic, zdravotnických zařízení, škol, krytů a energetické infrastruktury. Páchání těchto válečných zločinů musí okamžitě skončit. Odpovědné osoby i ti, kteří jim napomáhají, budou v souladu s mezinárodním právem pohnáni k odpovědnosti.

Tváří v tvář útočné válce Ruska i další eskalaci ze strany Moskvy stojí Evropská unie pevně za Ukrajinou a jejím lidem. EU je neochvějná ve své podpoře územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny. Ukrajina uplatňuje své legitimní právo bránit se proti ruské agresi s cílem získat zpět úplnou kontrolu nad svým územím a má právo osvobodit okupovaná území v rámci svých mezinárodně uznaných hranic. Jaderné hrozby ze strany Kremlu, vojenská mobilizace a protiprávní anexe Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti Ukrajiny nijak neohrozí odhodlání EU.

Evropská unie pevně stojí za Ukrajinou a bude jí nadále poskytovat silnou ekonomickou, vojenskou, sociální a finanční podporu, dokud bude třeba.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688