mpsv.cz (MPSV)
Energie  |  20.10.2022 11:53:00

MPSV a MŽP chtějí společně chránit domácnosti před zbytečnými výdaji za vysoké ceny energií

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v úzké spolupráci s Ministerstvem  životního prostředí (MŽP) si vzalo za své ochránit co největší počet domácností  před vysokými cenami energií a zamezit jejich případnému pádu do hrozící  energetické chudoby. Obě ministerstva připravila ucelený informační systém,  který nabízí přehledné informace o možnostech úspor energie či finančních  příspěvcích státu. Cílem společné kampaně je pomoci domácnostem efektivně  snižovat náklady na energie bez toho, aby to výrazněji pocítily na svém  komfortu. Úsporná opatření a investice do obnovitelných řešení současně  pomáhají chránit životní prostředí a posilovat energetickou nezávislost Česka. 

Situace na trhu s energiemi se rychle mění a vláda na ni musí pružně reagovat.  „Uvědomujeme si, že situace týkající se cen energií je pro řadu našich občanů velmi  nepřehledná a je třeba pracovat s lidmi přímo v terénu, proto Ministerstvo prácesociálních věcí připravilo ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí společnou  kampaň s názvem ZkrotímeEnergie.cz. Širokou veřejnost provede úskalím  současných vysokých cen energií tak, aby lidé mohli efektivně začít šetřit na jejich  spotřebě, což okamžitě pocítí na nižších výdajích za elektřinu a teplo. Naším  společným cílem je také usnadnit čerpání příspěvků na bydlení, které pomohou  domácnostem překonat letošní strmý růst cen energie,” představil ministr prácesociálních věcí Marian Jurečka dnes spuštěnou úvodní fázi kampaně  ZkrotímeEnergie.CZ. 

Vláda na situaci a rychlé změny v energetice reaguje bezprostředně. Podařilo se jí  naplnit zásobníky zemního plynu z více než 90 procent, zabezpečila přístup k  zemnímu plynu díky podílu na nizozemském LNG terminálu, osvobodila domácnosti i  podniky od plateb na podporované zdroje, rozšířila normativy dávek na bydlení,  zavedla stropy cen na elektřinu i plyn a připravuje režim tzv. zranitelného zákazníka  či legislativní řešení pro vznik energetických komunit. Všechny tyto kroky pomohou  zajistit přijatelné ceny energií pro domácnosti a v případě potřeby i dostupnou  adresnou pomoc. 

“Šetření energií je nejdostupnějším krokem. Současně nabízíme podporu projektů s  dlouhodobým efektem. Od začátku krize cen energií raketově roste zájem domácností  o podporu pro instalaci solárních elektráren a tepelných čerpadel z Nové zelené  úsporám. V rámci společné kampaně chceme také upozornit na přínosy zateplení  domů nebo výměny oken. Přínosy pocítí rodiny nejen v nižších účtech za energie, ale  i v lepším životním prostředí jejich okolí,” doplňuje cíle kampaně Jan Dusík, náměstek  MŽP pro řízení sekce ochrany klimatu

Jen za září 2022 přijala Nová zelená úsporám přes 8 tisíc žádostí, z nichž téměř 6  tisíc jsou projekty na financování domácích solárních elektráren. Právě fotovoltaika  tvoří letos přes polovinu všech podaných žádostí, následují tepelná čerpadla, která  tvoří pětinu žádostí. Na zateplení domů připadá 5 % dosud podaných žádostí. 


ZkrotímeEnergie.cz 

V úvodní fázi pomoci se informační kampaň zaměří na posilování informovanosti o  přínosech okamžitých úspor energie, které mohou ušetřit až pětinu spotřeby  domácností. To se projeví rychlým snížením výdajů v řádu tisíců až desetitisíců korun ročně. Souběžně bude kampaň informovat o možnostech systému dávek a zvýšení  příspěvku na bydlení

„Cílem této spolupráce je rychle spustit systém energetického poradenství pro  domácnosti. K dispozici budou pracovníci krajských Úřadů práce, kteří lidem od  listopadu poradí s okamžitými úsporami nebo je nasměrují na odborné poradenství  ohledně zateplování budov a využití energie z obnovitelných zdrojů. Počet odborných  poradců budeme průběžně zvyšovat ve spolupráci s programy Státního fondu  životního prostředí či systémem Energetických konzultačních a informačních  středisek,“ uvedl Martin Sedlák, zmocněnec ministra práce a sociálních věcí pro řešení  energetické chudoby, který kampaň ZkrotímeEnergie.CZ koordinuje. V rámci  spolupráce se do projektu začínají zapojovat také sociální pracovníci, kteří už nyní ve  své každodenní praxi se svými klienty řeší ceny energií. „Také těmto lidem už nyní  začínáme nabízet servis v podobě praktických informací, letáků a konkrétních řešení,  která mohou dále zprostředkovávat svým klientům, např. seniorům,“ doplnil Jurečka. 

„Nový informační portál ZkrotímeEnergie.cz domácnosti nasměruje také na programy  pomoci - ať už na Novou zelenou úsporám, která financuje renovace budov, nebo na  programy MPSV, které pomohou nejohroženějším domácnostem. Budou samozřejmě  k dispozici také plakáty, roll-upy a brožury. Od listopadu pak počítáme se zahájením  on-line workshopů,“ doplnil Martin Sedlák. 

Kampaň zamíří také do regionů. Pilotní lokalitou pro spuštění poradenství se stane  Opavsko. Státní fond životní prostředí ve spolupráci s Místní akční skupinou (MAS)  Opavsko zde spustí komplexní informační servis o možnostech okamžitých úspor  energie, cílem je i nastartování úvah nad projekty pro výrobu domácí zelené energie

“Společným cílem je 100% informační podpora okamžitých opatření a nabídka pomoci  při realizaci investic pro domácnosti. S identifikací těch ohrožených pomůže MAS  Opavsko ve spolupráci s obcemi, úřady práce, sociálními službami - Charita Opava  a Odry,” představuje pilotní projekt energetického poradenství Petr Valdman, ředitel  Státního fondu životního prostředí. “Ve spolupráci s místními energetickými poradci  se zaměříme také na odstranění bariér ve využívání dotačních prostředků v programu  Nová zelená úsporám. Jde zejména o pomoc s orientací v podporovaných oblastech,  asistenci při elektronickém podání žádosti apod.,“ dodává Petr Valdman. 

„Víme, že Česko má dostupná řešení, která pomohou snížit náklady na energie během  nejbližších let. Musíme jen správně nakombinovat zelenou energii a snížit spotřebu  energií tak, aby se současně zachoval životní komfort. Tím následně snížíme i výdaje  za elektřinu nebo teplo. Čím více lidí se do úspor energie a využití obnovitelných  zdrojů zapojí, tím rychleji ceny energií klesnou, předem děkujeme za to, že pomáháte,“ uzavírá Marian Jurečka.

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688