plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  14.10.2022 08:38:58

Plzeň chce zlepšit elektronizaci vybraných služeb veřejné správy

Plzeň chce zlepšit elektronizaci vybraných služeb veřejné správy

Zvýšit dostupnost informací Magistrátu města Plzně a úřadů městských obvodů směrem k občanům prostřednictvím elektronické úřední desky a informačních panelů, vytvoření jednotného systému přípravy podkladů, řízení jednání, hlasování a generování a publikování výstupů z jednání zastupitelstva. To jsou jedny z mnoha cílů, které chce město zlepšit v oblasti elektronizace vybraných služeb veřejné správy.

ilustrační foto

„Máme připraveno několik cílů, kterými chceme posunout komunikaci úřadů směrem ke klientovi, tedy občanovi, ale také nastavit lepší procesy v rámci úřadů. V rámci elektronizace vybraných služeb veřejné správy s cílem integrace elektronických služeb a opatření vedoucí k intenzivnímu využívání existujících bezpečných systémů elektronické identifikace se chceme ucházet o dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027 v 9. výzvě IROP – eGovernment,“ uvedl náměstek pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem města David Šlouf.

Zastupitelstvo města proto schválilo podání žádosti o podporu jménem Správy informačních technologií města Plzně. „Schválili jsme předfinancování projektu ve výši 100 procent, to je maximálně ve výši 23,5 milionu korun včetně DPH, které bude kryté prostředky z Fondu města Plzně pro kofinancování dotovaných projektů v případě přidělení dotace. Zároveň jsme schválili blokaci ve Fondu ve výši 3,53 milionu korun určenou na spolufinancování tohoto projektu,“ vysvětlil náměstek David Šlouf.

Cílem je zvýšit dostupnost informací Magistrátu města Plzně a úřadů městských obvodů směrem k občanům prostřednictvím elektronické úřední desky a informačních panelů s permanentně dostupnými informacemi na frekventovaných místech. „V současnosti jsou elektronické úřední desky nasazeny jen na několika místech. Nejsou pokryty všechny úřady a řešení je nejednotné,“ popsal náměstek David Šlouf.

Město chce také vytvořit jednotný systém přípravy podkladů, řízení jednání, hlasování a generování a publikace výstupů z jednání zastupitelstev jako aplikační podpory výkonu mandátu zastupitelů města Plzně a zastupitelů městských obvodů. Stávající programy na podporu podkladů, řízení jednání a hlasování jsou již nevyhovující jak z hlediska funkcionality, tak i z bezpečnostního hlediska. Je potřeba provést obnovu koncových zařízení.

Důležitým cílem je nasazení bezpečnostního dispečinku a pokročilých analytických nástrojů jako jednotné platformy pro sběr, konsolidaci a vyhodnocování dat ze stávajících datových zdrojů (senzory, čidla, kamery) rozmístěných na území města Plzně. Statutární město Plzeň (prostřednictvím zřízené organizace Správa informačních technologií města Plzně) v roce 2021 na základě veřejné zakázky uzavřelo smlouvu o dílo na dodávku a implementaci bezpečnostního dispečinku (IVISEC). V současné době je tento bezpečnostní dispečink nasazován/implementován. Město zařazuje tento bezpečnostní dispečink do předkládaného projektového záměru, a to společně s navazujícím pořízením pokročilých analytických nástrojů, které budou implementovány nad tímto bezpečnostním dispečinkem a poskytnou nové funkcionality celého řešení.

Posledním cílem je vybudování systému federace identit – zajištění a řízení jednotného přístupu, to je jednotné formy autentizace a autorizace uživatelů k elektronickým službám poskytovaným ze strany statutárního města Plzně. V rámci města je totiž provozováno velké množství webových aplikací, které jsou navázány na různé Identity Providery (IDP) a neexistuje jednotný způsob zajištění a řízení přístupu (tj. jednotná forma autentizace a autorizace) uživatelů. Jako hlavní IDP je dnes využíváno Active Directory, a to pro město/úřad (PLZEN-CITY) a pro školská zařízení (PLZEN-EDU). Některé aplikace mají zavedeny pouze lokální uživatele. Současný neuspokojivý stav (z pohledu bezpečnosti a systémového přístupu k řízení přístupových oprávnění) bude vyřešen vybudováním systému federací identit pro služby poskytované ze strany města Plzně.

Text: Adriana Jarošová

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688