Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.10.2022 00:05:50

3. října: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street

Akcie ve Spojených státech na počátku čtvrtého čtvrtletí výrazně posílily. V kladných číslech skončilo všech 11 sektorů indexu S&P 500, největší zisky přitom zaznamenaly energetické společnosti. Na náladě trhu se přitom odráží zvyšování úrokových sazeb, historicky vysoká inflace a obavy ze zpomalení hospodářského růstu. Podporou pro růstové akcie citlivé na úrokové sazby byl pokles výnosů 10letých dluhopisů americké vlády.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, stoupl o 2,66 % a uzavřel na 29 490,89 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 2,59 % na 3 678,43 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, vzrostl o 2,27 % na 10 815,44 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,81 % na 30,10 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o šestnáct bazických bodů na 3,643 %. Ceny ropy stouply o 4-5 %, zlato zdražilo o tři procenta a stříbro o devět procent. Bitcoin zpevnil o dvě procenta na 19 570 USD.

S&P 500 3. 10. 2022

Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu rostla v září nejpomaleji za dva a půl roku. Nové zakázky klesly, protože růst úrokových sazeb, jejichž cílem je zmírnit inflaci, snížil poptávku po zboží. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Institut řízení dodávek (ISM). Index aktivity zpracovatelského průmyslu v září klesl na 50,9 bodu ze srpnových 52,8 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od května 2020. Zůstal ale nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

"Ekonomická data vyzněla hůře, než se očekávalo. Velmi neintuitivním způsobem to pravděpodobně představuje dobrou zprávu pro akciové trhy," řekl Art Hogan, hlavní tržní stratég společnosti B. Riley Wealth. "Zatímco dobrá ekonomická data byla dříve katalyzátorem prodejů, je to po delší době poprvé, co jsme viděli, že katalyzátorem růstu na burzách byly negativní zprávy."

Výnosy 10letých dluhopisů americké vlády klesly poté, co britská vláda odvolala plán na snížení daně z příjmů pro lidi s nejvyššími příjmy. Plán před méně než dvěma týdny představila premiérka Liz Trussová, která ho ještě v neděli hájila. "Výnosy dluhopisů americké vlády klesají. To je pozitivní a signalizuje to prostředí, které více podporuje riziko," řekl Hogan.

Horší než očekávané dodávky aut ve třetím kvartálu vyvolaly prodejní tlak na akcie Tesly (-8,61 %). Za obecným silným růstem cen akcií relativně zaostávaly tituly z odvětví zdravotní péče.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-3-rijna-2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688