ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.09.2022 13:05:06

Komise usiluje o lepší ochranu lidí před azbestem a o zajištění budoucnosti bez azbestu

Azbest je vysoce nebezpečná karcinogenní látka, která se stále vyskytuje v mnoha našich budovách a způsobuje v EU mnoho úmrtí, jimž je možné předejít. Komise dnes představuje komplexní přístup k lepší ochraně lidí a životního prostředí před azbestem a k zajištění budoucnosti bez azbestu.

Balíček zahrnuje:

Ačkoli jsou všechny formy azbestu v EU od roku 2005 zakázány, zůstává tato látka ve starších budovách přítomna. Představuje zdravotní hrozbu, zejména pokud jsou materiály obsahující azbest narušeny a dochází k uvolňování a vdechování azbestových vláken, například během renovací.

Až 78 % nádorových onemocnění z povolání uznaných v členských státech souvisí s azbestem. Při vdechování mohou vzduchem šířená azbestová vlákna vyvolat například mezoteliom a rakovinu plic, přičemž mezi expozicí a prvními příznaky onemocnění je průměrná prodleva 30 let.

Proto má řešení zdravotních rizik spojených s expozicí azbestu zásadní význam pro ochranu lidského zdraví a životního prostředí a zároveň pro zajištění důstojných životních a pracovních podmínek. To je ještě důležitější v souvislosti s ekologickou transformací a naším cílem EU zvýšit míru renovací budov. Renovace zlepší zdravotní a životní podmínky obyvatel a sníží jejich účty za energii. Zvýší však také rizika expozice azbestu, zejména pro pracovníky ve stavebnictví.

Dnes předložená opatření jsou součástí pilíře prevence Evropského plánu boje proti rakovině a přispějí k cílům Zelené dohody pro Evropu, akčního plánu pro nulové znečištění a evropského pilíře sociálních práv.

Usilujeme o budoucnost bez azbestu pro všechny

Komise chce chránit lidi před expozicí azbestu a předcházet rizikům pro budoucí generace, a proto přišla s komplexním přístupem v oblasti veřejného zdraví s těmito cíli:

  • Lépe podporovat oběti nemocí souvisejících s azbestem.
  • Lépe chránit pracovníky před azbestem. Komise:
  • Zlepšit informace o přítomnosti azbestu v budovách. Komise:
  • předloží legislativní návrh týkající se detekce a registrace azbestu v budovách. Členské státy budou požádány, aby vypracovaly vnitrostátní strategie pro odstraňování azbestu; a
  • navrhne regulační přístup k zavedení digitálních deníků budov za účelem lepšího sdílení a využívání údajů týkajících se budov, od návrhu po výstavbu a demolici.
  • Zajistit bezpečnou likvidaci azbestu a nulové znečištění. Komise:

Na podporu členských států v oblasti zdravotní prevence, léčby, renovací a bezpečného odstraňování azbestu jsou k dispozici značné finanční prostředky EU prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost, Evropského sociálního fondu plus a Evropského fondu pro regionální rozvoj.

EU bude rovněž nadále hrát vedoucí úlohu v celosvětovém boji proti azbestu, například v rámci konference smluvních stran Rotterdamské úmluvy, Mezinárodní organizace práce, G7 a G20.

Chráníme zaměstnance před expozicí azbestu

Největší riziko vystavení karcinogennímu azbestu hrozí pracovníkům. S cílem zlepšit jejich ochranu dnes Komise předkládá návrh na změnu směrnice o expozici azbestu při práci. To zahrnuje desetinásobné snížení limitní hodnoty expozice azbestu při práci oproti současné hodnotě (z 0,1 vlákna na centimetr krychlový (f/cm3) na 0,01 f/cm3), a to na základě nejnovějšího vědeckého a technologického vývoje.

Spolu se zvyšováním povědomí a dalšími zlepšeními v oblasti zdravotní prevence a léčby nás tento návrh přiblíží našemu evropskému cíli, jímž je boj proti rakovině. Rovněž vytváří rovné podmínky pro podniky působící v celé EU a zároveň snižuje náklady na zdravotní péči související s léčbou.

Další kroky

Komise vyzývá všechny orgány EU, členské státy, sociální partnery a další zúčastněné strany, aby urychlily kroky k dosažení bezazbestové EU pro současné i budoucí generace. Návrh Komise na změnu směrnice o expozici azbestu při práci bude projednán Evropským parlamentem a členskými státy a Komise vyzve k urychlenému schválení. Po jeho přijetí budou mít členské státy dva roky na provedení směrnice ve svém vnitrostátním právu.

Vyjádření členů Komise:

Komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit uvedl: „V loňském roce jsme se před Evropským parlamentem zavázali, že se budeme zabývat důležitými výzvami k opatřením obsaženými v jeho zprávě o ochraně pracovníků před azbestem. O rok později Komise předkládá řadu opatření, která nejenže poskytnou lepší ochranu pracovníkům, ale pomohou učinit obrovský krok směrem k Evropě bez azbestu. Až 78 % nádorových onemocnění z povolání uznaných v členských státech souvisí s azbestem. Pozměňující směrnice, kterou dnes navrhujeme, výrazně sníží úrovně expozice pracovníků a poskytne zaměstnavatelům školení a pokyny.“

Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová uvedla: „Prevence je v případě rakoviny účinnější než jakákoli léčba. Vzhledem k tomu, že 40 % případů rakoviny lze předcházet, jedná se o nejúčinnější dlouhodobou strategii. V rámci opatření Evropského plánu boje proti rakovině chceme významně přispět k prevenci rakoviny snížením expozice nebezpečným látkám. A azbest je jednou z nich. Dnešní návrhy jsou dalším důležitým výsledkem našeho plánu pro boj proti rakovině a dalším krokem v naší práci na budování silné evropské zdravotní unie.“

Souvislosti

Opatření představená v dnešním sdělení navazují na usnesení Evropského parlamentu ze dne 20. října 2021 o ochraně pracovníků před azbestem. To je v souladu se závazkem, o kterém ve svých politických směrech hovoří předsedkyně von der Leyenová, tedy závazkem reagovat na usnesení podle článku 225 Smlouvy o fungování EU, a to při plném respektování zásad proporcionality, subsidiarity a zdokonalení tvorby právních předpisů.

Účinné snížení expozice karcinogenním látkám, jako je azbest, je součástí Evropského plánu boje proti rakovině a akčního plánu Komise pro nulové znečištění. Ve svém pracovním programu na rok 2022 a ve strategickém rámci EU pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci na období 2021–2027 oznámila Komise návrh na snížení stávající limitní hodnoty expozice azbestu při práci. Občané EU rovněž zdůraznili význam revize směrnice o expozici azbestu při práci v rámci konference o budoucnosti Evropy. Dnešní návrh je výsledkem rozsáhlého konzultačního procesu, který zohledňuje dvoufázové konzultace se sociálními partnery, jakož i úzkou spolupráci s vědci, zástupci pracovníků, zaměstnavateli a členskými státy.

Rakovina z povolání je první příčinou úmrtí souvisejících s výkonem povolání v EU, přičemž až 78 % uznaných nádorových onemocnění z povolání souvisí s azbestem. Jen v roce 2019 zemřelo v EU v důsledku dřívější expozice azbestu při práci více než 70 000 osob. Odhaduje se, že azbestu je v současnosti vystaveno 4,1 až 7,3 milionu pracovníků, přičemž 97 % pracuje ve stavebnictví a 2 % v odvětví nakládání s odpady. S cílem odstranit rizika vyplývající z azbestu přijala EU v posledních 40 letech opatření k omezení a následnému zákazu veškerého používání azbestu v roce 2005.

Nicméně vzhledem k tomu, že před zákazem bylo postaveno více než 220 milionů stavebních jednotek, je pravděpodobné, že mnohé z nich stále obsahují azbest a představují zdravotní riziko. Je rovněž stále nezbytné nakládat s azbestovým odpadem a odstraňovat jej. Strategie renovační vlny, jejímž cílem je do roku 2030 alespoň zdvojnásobit roční tempo renovací budov, dále zdůrazňuje význam komplexního přístupu k řešení problematiky azbestu. Návrh revidované směrnice o energetické náročnosti budov předložený v prosinci 2021 rovněž zdůrazňuje, že členské státy by měly podporovat modernizaci energetické náročnosti stávajících budov s cílem přispět k dosažení zdravého vnitřního prostředí, mimo jiné odstraněním nebezpečných látek, jako je azbest.

Další informace

Otázky a odpovědi: směřování do budoucnosti bez azbestu

Informativní přehled: ochrana lidí před azbestem

Sdělení o úsilí o budoucnost bez azbestu

Návrh na změnu směrnice o expozici azbestu při práci

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688