OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.10.2022 15:08:20

Starosti Němců: Inflace a krizová nálada

Inflace představuje v současné době největší obavu německé populace a odsunula koronavirovou pandemii do pozadí. Aktuální data agentury GfK z července ukazují, že dominantní starosti Němců se týkají rostoucích cen ropy, plynu a benzínu (84 %), následované obavami o dodávky energie (80 %) a zvyšujících se cen potravin.

Naopak obavy ze ztráty zaměstnání hrají aktuálně jen menší roli, když strach tohoto druhu zmiňuje jen pětina obyvatelstva (21 %). Obecně přibylo od března letošního roku vedle nepohody ohledně zvyšujících se cen také obav o osobní ekonomickou situaci v budoucnu. Zatímco v kalendářním 10. týdnu 2022 trápila budoucnost přesně polovinu Němců, v červenci už jich bylo 57 %.

Ženy myslí ve strachu na inflaci více než muži. Ve věkovém segmentu do 30 let se lidé nepříznivým vývojem nenechávají tak ovlivnit. Obavy z výpadků zásobování energiemi jsou nejmarkantnější u věkové skupiny 50+. Starší lidé se cítí být rovněž podstatně více ovlivněni humanitární katastrofou v souvislosti s válkou. U potravin je starost všeobecná a nevyskytují se markantní rozdíly ve vnímání.

Ceny nejvíce straší u potravin a energie

Starosti s rostoucími cenami v nejrůznějších oblastech života se týkají prakticky celé populace a všech jejích vrstev. Od hranice čistého příjmu nad 5 000 EUR však takové nepříjemné myšlenky podstatně oslabují. V případě domácností s nižším příjmem (do 2 000 EUR čistého), stejně jako u domácností se středním příjmem (do 5 000 EUR netto) je však obava z rostoucích životních nákladů větší. U cen energií se cítí situací postiženy všechny domácnosti (84 % domácností s nižším příjmem a 86 % domácností se středním příjmem).

Ceny potravin připravují těžké chvíle především domácnostem se slabším příjmem (85 % se jich obává). Podobné myšlenky má ale i 8 z 10 domácností s příjmem nad 5 000 EUR čistého. Nejbohatší domácnosti s vyšším čistým příjmem mají s cenami potravin starosti stále ještě z větší části než ze 2/3 (přesně 69 %). Rozdíly se zde ukazují podle věkových skupin: mladší osoby do 30 let mají starosti ze 66 %, osoby nad 30 let už z 83 %. Menší starosti lidem v Německu dělá situace, že si už nemohou dovolit pořídit spotřebiče do domácnosti, zábavní elektroniku nebo auto. Takovými myšlenkami se aktuálně zabývá v průměru 57 % obyvatelstva.

Jde-li o nedostatky v zásobování, nejvíce se lidé zabývají tímto tématem v první řadě u energií (80 %). Jde-li o mezery v dodávkách potravin nebo technického spotřebního zboží, vyvolává to nyní obavy podobné jako při poslední anketě v březnu 2022. Podíl 55 % populace očekává nějaké nedostatky v zásobování potravinami, 42 % v případě technického konzumního zboží. Asi necelá pětina respondentů se bojí, že si musí odepřít dovolenou.

Chmurné vyhlídky: lidé čekají další omezení

Podle speciálního GfK Konsumklimaindexu je aktuální spotřebitelská nálada nepříznivá a ocitla se na historickém dnu. Podstatně vyšší zatížení soukromých domácností rostoucími cenami za energie a potraviny se projevuje stále více v odklonu od spotřeby. Když je třeba vydat výrazně více peněz na energie a jídlo, chybí pak prostředky na další konzum populace. A to se týká nejen současného stavu, ale také plánovaných záměrů lidí do budoucna. Podstatně více spotřebitelů chce do budoucna vydávat za větší nákupy méně, než původně měli v úmyslu (24 % versus 9 %). Také u výdajů za potraviny chtějí lidé v průměru více ušetřit, než jak byli zvyklí v minulých měsících.

GfK uskutečnilo anketu v březnu a v červenci 2022 na vzorcích okolo 1000 osob. Statistická data k prodeji zboží pocházela z analýz GfK Market Intelligence Sales Tracking v Německu, jež se vyhodnocují v týdenních cyklech.

Zdroj: GfK

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688