Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  19.09.2022 09:13:28

Ranní okénko - 75 nebo rovnou 100 bazických bodů? Tento týden se finanční trh zaměří na centrální banky.


Tento týden se finanční trh zaměří na centrální banky. Největší pozornost bude věnována Fedu, který má při rozhodování o úrokových sazbách k dispozici statistiku spotřebitelských cen ukazující na silné a plošné zvýšení cen v jádrové složce a solidní statistiku z trhu práce. Se zvýšením sazeb o 75bb trh pracuje jako baseline, pravděpodobnost hiku o 100bb je podle dat od CMEgroup na 20 %.  Od Bank of England se čeká zvýšení sazeb o 50bb, zatímco Bank of Japan by měla nadále držet hlavní úrokovou sazbu na -0,1 % při inflaci 2,9 % meziročně. Týden bude zajímavý i z pohledu ekonomických dat. Za zmínku stojí PMI indexy, které dorazí i pro eurozónu a USA. Ekonomický kalendář pro Česko je prázdný. Koruna startuje do nového týdne na 24,52 EUR/CZK, dolar se obchoduje za 0,99 euro. Výnosy českých státních dluhopisů během minulého týdne klesly mírně pod úroveň ze začátku měsíce, zatímco jejich americké a německé protějšky jsou taženy vzhůru zvyšujícími se reálnými výnosy.

Po pomalém rozjezdu (dnes se dozvíme jen údaj o stavebním sektoru v eurozóně a USA) bude v úterý první důležitou informací vývoj výrobních cen v Německu (PPI). Ty měly v srpnu zvolnit meziměsíční tempo z 5,3 na 2,4 %.

Ve středu zasedá Fed. Zvýšení úrokových sazeb o 75bb hodnotíme jako nejpravděpodobnější výsledek. Indikace o odolnější ekonomice umožňují Fedu plnou koncentraci na inflaci. Kromě rozhodnutí o sazbách bude zveřejněna nová makroekonomická prognóza a dotplot jednotlivých členů FOMC. V tom posledním byl medián očekávání sazeb na 3,8 % v roce 2023 a 3,4 % v 2024. Aktuálně trh (OIS křivka) zaceňuje 4,3 % pro 2023 a 3,4 % pro 2024. Vyšší a vytrvalejší inflace by tak dle očekávání trhu měla přimět Fed více zvýšit sazby, současně se ale čeká jejich rychlejší snižování. „Hladkému přistání“ dává trh patrně malé šance. Riziko je podle nás vychýleno k ještě vyšším sazbám, než trh aktuálně očekává.

PMI indexy v závěru týdne poskytnou více informací o očekávání hloubky recese eurozóny. Hodnota souhrnného PMI indexu v eurozóně poklesla již čtyři po sobě jdoucí měsíce a dosáhla úrovně 48,2. Pod 50 body (v pásmu kontrakce) se nachází oba subindexy pro odvětví služeb a průmyslu. V naší prognóze počítáme pro ekonomiku eurozóny v Q3 ještě s mezikvartálně kladným vývojem (+0,2 %), během Q4´22 a Q1´23 s poklesem okolo 0,3 % a následující pomalé oživení. V USA je situace příznivější. PMI pro výrobní sektor se drží nad 50 body, kde by měl setrvat i v září. Mírné zlepšení se čeká u PMI služeb z 43,7 na 45,5 bodů. 


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688