europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  14.09.2022 13:47:54

Evropský Parlament podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie a úspory energie

Poslanci ve středu odhlasovali zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie v EU na 45 % do roku 2030 v rámci revize směrnice o obnovitelných zdrojích energie - cíl, který podpořila i Evropská komise v rámci plánu RepowerEU.

Tato nová pravidla rovněž definují dílčí cíle pro oblasti, jako je doprava, budovy a dálkové vytápění a chlazení. V odvětví dopravy by mělo zavádění obnovitelných zdrojů vést ke snížení emisí skleníkových plynů o 16 %, a to prostřednictvím vyššího podílu pokročilých biopaliv a ambicióznější kvóty pro obnovitelná paliva nebiologického původu, jako je vodík. Průmysl by měl zvýšit využívání obnovitelných zdrojů energie o 1,9 procentního bodu ročně a sítě dálkového vytápění o 2,3 bodu.

Každý členský stát bude muset vypracovat dva přeshraniční projekty na rozšíření zelené elektřiny. Členské státy s roční spotřebou elektřiny vyšší než 100 TWh budou muset do roku 2030 vytvořit třetí projekt.

Poslanci rovněž přijali pozměňovací návrhy, které vyzývají k postupnému snižování podílu primárního dřeva započítávaného do obnovitelné energie.

Text byl přijat 418 hlasy (109 bylo proti a 111 se zdrželo hlasování).

Úspory energie

V samostatném hlasování ve středu poslanci podpořili revizi směrnice o energetické účinnosti, která stanovuje cíle v oblasti úspor energie v primární i konečné spotřebě v EU.

Poslanci zvýšili cíl EU pro snížení konečné a primární spotřeby energie, takže členské státy musí společně zajistit, aby se do roku 2030 snížila konečná spotřeba energie alespoň o 40 % a spotřeba primární energie o 42,5 % ve srovnání s projekcemi z roku 2007. To odpovídá 740 a 960 milionům tun ropného ekvivalentu (Mtoe) pro konečnou a primární spotřebu energie. Členské státy by měly stanovit závazné národní příspěvky k dosažení těchto cílů.

Cílů bude dosaženo prostřednictvím opatření na místní, regionální, národní a evropské úrovni v různých odvětvích - např. ve veřejné správě, budovách, podnicích, datových centrech.

Text byl přijat 469 hlasy (93 bylo proti a 82 se zdrželo hlasování).

Prohlášení zpravodajů

„Pouze rozšíření obnovitelných zdrojů energie znamená skutečnou nezávislost,“ řekl Markus Pieper (EPP, DE), zpravodaj pro směrnici o obnovitelných zdrojích energie. „Rozhodně podporujeme zvýšení cíle pro rok 2030 na 45 %. Potvrzujeme potřebu větší přeshraniční spolupráce za účelem rozšíření využívání obnovitelných zdrojů energie a vyzýváme k diverzifikované strategii dovozu vodíku. Zvýšili jsme také požadavky na udržitelnost biomasy a paliv a ukázali jsme způsoby, jak mohou biogenní materiály skutečně ekonomicky přispět k přechodu na energetiku.“

Niels Fuglsang (S&D, DK), zpravodaj pro směrnici o energetické účinnosti, uvedl: „Jsme v krizi, kdy Putin zavírá plyn. Jednou z našich nejefektivnějších odpovědí na tuto situaci je energetická účinnost. Je zásadní, že Parlament dnes odhlasoval ambiciózní a závazné cíle v oblasti energetické účinnosti pro EU i jednotlivé členské státy."

Další postup

Evropský parlament a české předsednictví Rady nyní zahájí ke směrnicím jednání. Ministři EU k nim přijali postoj v červnu.

Souvislosti

Dne 14. července 2021 přijala Evropská komise balíček „Fit for 55“, který upravuje stávající právní předpisy v oblasti klimatu a energetiky tak, aby splňovaly nový cíl EU snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů minimálně o 55 %. Jedním z prvků balíčku je revize směrnice o obnovitelných zdrojích energie, která pomůže EU dosáhnout nového cíle 55 % emisí skleníkových plynů. Podle stávající směrnice o obnovitelných zdrojích energie je EU povinna do roku 2030 zajistit, aby alespoň 32 % její spotřeby energie pocházelo z obnovitelných zdrojů.

Součástí balíčku „Fit for 55“ je také přepracované znění směrnice o energetické účinnosti, které přizpůsobuje svá ustanovení novému cíli 55 % emisí skleníkových plynů. Směrnice o energetické účinnosti v současné době stanoví cíl 32,5% zvýšení energetické účinnosti do roku 2030.

Kontakty: 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688