plzen.eu (Plzeň)
Lidé  |  18.08.2022 08:58:22

Zemřel významný neurochirurg a polistopadový primátor Plzně Zdeněk Mraček

Zemřel významný neurochirurg a polistopadový primátor Plzně Zdeněk Mraček

Ve věku 92 let zemřel významný plzeňský neurochirurg, polistopadový primátor Plzně a čestný občan města profesor Zdeněk Mraček. V čele západočeské metropole stál v letech 1990 až 1994. Město Plzeň jeho památku uctilo vyvěšením černé vlajky na budově radnice na náměstí Republiky, v mázhauzu budovy zpřístupnilo od čtvrtka 18. srpna pietní místo, kde mohou lidé napsat do kondolenční knihy svou vzpomínku na pana profesora i slova útěchy pozůstalým.

Prof. MUDr. Zdeněk MračekPřed dvěma lety, u příležitosti 90. narozenin, poskytl Zdeněk Mraček rozhovor do Radničních listů. Zavzpomínal v něm i na své primátorské období. „Bylo to v období 1990 až 1994. Já jsem nikdy nezamýšlel být primátorem. Dokonce i moje žena s úsměvem tvrdila, že nezvládám řízení ani naší domácnosti, natož celého města. Ale měl jsem šikovné náměstky a společnými silami jsme to zvládli. Míval jsem kancelář tam, kde současný primátor přijímá návštěvy – v primátorském salonku. Ale moc času jsem tam netrávil, byl jsem rád mezi lidmi. A když mě bývalý prezident Václav Havel přemlouval, abych tu funkci vzal i druhé funkční období, odmítl jsem. A on se k tomu vyjádřil tak kulantně, když řekl: ‚Vás to, pane profesore, asi neoslovilo?‘ a já mu dal za pravdu,“ odpověděl tehdy. Celý rozhovor je v dokumentu pod textem.

Prof. MUDr. Zdeněk Mraček se narodil 6. ledna 1930 v Plzni, dětství prožil na Podkarpatské Rusi, kde jeho otec sloužil jako důstojník československé armády. Z Užhorodu musela rodina utéct v listopadu 1938, když jižní část Podkarpatské Rusi obsadilo Maďarsko. V Plzni Zdeněk Mraček dokončil měšťanskou školu a vystudoval klasické gymnázium. Když byl v maturitním ročníku, zemřel v září 1948 bývalý prezident Edvard Beneš. Studenti gymnázia mu chtěli vzdát úctu položením smutečního věnce u pomníku T. G. Masaryka v Plzni. Tento akt byl ale posouzen jako protikomunistický protest a v kladení věnce jim zabránila SNB. Následně došlo k potyčce se skupinou komunistů a studenti byli zatčeni a uvězněni. Po 14 dnech byl propuštěn a jeho trestní stíhání bylo zastaveno, byl však vyloučen ze všech škol v republice. V roce 1948 byl také jeho otec vyhozen z armády. Následující rok pracoval Zdeněk Mraček jako nádeník ve sladovně Plzeňského Prazdroje. Nakonec mu bylo umožněno složit v květnu 1949 maturitu a byl přijat ke studiu lékařské fakulty v Plzni. Rodina byla v této době vystěhována z bytu v Plzni, žila v Holýšově. Přestože studenti vysokých škol dostávali odklad na vojenskou službu, Zdeněk Mraček byl nečekaně povolán 1. října 1951 k Pomocným technickým praporům. Sloužil u 53. PTP v Libavé a na Rajhradě. Po propuštění v listopadu 1953 pokračoval ve studiu medicíny. Absolvoval v roce 1957 a nastoupil na začínající neurochirurgický ordinariát chirurgické kliniky v Plzni, kde s výjimkou let 1964 až 1966, kdy pracoval v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, působil až do odchodu do penze. Neurochirurgické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň je jeho „dítětem“. Kromě toho přednášel na Lékařské fakultě UK v Plzni a věnoval se vědecké činnosti. Profesor Zdeněk Mraček patřil v oboru neurochirurgie k mezinárodně uznávaným odborníkům. Kvůli jeho kritickému postoji ke komunistickému režimu byl ale jeho kariérní i akademický postup zastaven, až po roce 1989 byl jmenován docentem a poté profesorem. V roce 1990 byl Zdeněk Mraček zvolen primátorem města Plzně, v této funkci působil až do roku 1994. Do roku 1995 vedl Neurochirurgické oddělení Fakultní nemocnice v Plzni a do roku 2003 přednášel na lékařské fakultě. Od roku 2003 byl v penzi.

Profesor Mraček je významnou společenskou osobností Plzně, v roce 2008 mu bylo uděleno čestné občanství města Plzně a roku 2010 byl zapsán do Dvorany slávy Plzeňského kraje.

Text: Eva Barborková

Přílohy

Zveřejněno: 18. 8. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688