Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  02.08.2022 09:14:08

Pražská burza se postavila proti poklidnému zahájení týdne - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza Index PX: 1,207 bodů (-2.2% d/d); objem: 807 mil.

Evropské trhy se většinu dne od zahájení pondělního obchodování držely v zeleném teritoriu. Náladu investorům nezkazily ani slabší indexy nákupních manažerů v průmyslu v Evropě a Asii. Index nových zakázek se na starém kontinentu propadl dokonce pod hladinu 43 bodů, což naznačuje vážné zpomalení. V čele rostoucích titulů se ocitly bankyNaopak ropné společnosti spolu s černým zlatem ustupovaly.

Proti poklidnému úvodu týdne se nicméně postavila pražská burza. Ta kvůli akciím ČEZu odepsala 2,16 % a uzavřela na denních minimech. Vyhlídky na zdanění mimořádných zisků získávají jasnější kontury, a tak se investoři snaží případné omezení růstu zisků do ceny akcií společnosti zacenit. ČEZ uzavřel slabší o 7,04 % na 1016 .

Lepší než očekávané výsledky a růst na všech úrovních nezastavil prodejní objednávky na Erste Group. Ta opět prolomila úroveň 600 směrem dolů a zakončila na 594 , slabší o 2,94 %.

USA - Dow Jones: 32,798 (-0.1%); S&P500: 4,119 (-0.3%); Nasdaq: 12,369 (-0.2%)

Akcie na Wall Street nedokázaly udržet zisky z úvodu dne a indexy nakonec uzavřely seanci v lehké ztrátě. Investory příjemně překvapil výsledek indexu ISM v průmyslu za červenec. Klesající inflační tlaky a překvapivě mírně vyšší aktivita vzbuzuje na trzích naději, že by americká ekonomika mohla projít „hladkým“ přistáním s postupně klesající inflací.

Po závěru evropského obchodování však přišlo na řadu vybírání předchozích zisků. Hlavní index S&P 500 nakonec odepsal necelých 12 bodů (-0,28 %; 4 118,63 b.). V čele poklesu stály energie s padající cenou ropy (WTI -5 %; 93,7 USD). Černé zlato klesá před středečním zasedáním OPECu+ kvůli obavám z výraznějšího navýšení produkce po návštěvě Saudské Arábie prezidentem J. Bidenem. Příliš nepomohla ani slabší makrodata z Číny jako velkého spotřebitele.

Proti trhu se pak pohybovaly akcie Boeingu (+6,13 %; 169,07 USD) po zprávě FAA, že by mohlo dojít k opětovným dodávkám letounu 787.

Komentář k devizovému trhu

Euro se včera pokusilo o další mírné posílení vůči dolaru, když přidalo 0,5 % na 1,027 USD/EUR. Sázky však zůstávají proti evropské měně, kde obchodníci vnímají omezenou vůli ECB zvyšovat úrokové sazby při potížích jižního křídla eurozóny, a sázejí tak spíše na další posílení dolaru. Koruna pokračovala ve velmi mírném oslabování vůči euru, když ztratila několik haléřů na 24,63 CZK/EUR. Koruna může slábnout v očekávání více holubičí rétoriky bankovní rady ČNB, která bude ve čtvrtek zasedat poprvé pod vedením nového guvernéra.

Kalendář – významné události

před trhem – Raiffeisen Bank Int.: Hosp. výsledky za 2Q22
8:00 – BP: Hosp. výsledky za 2Q22
po trhu – Gilead: Hosp. výsledky za 2Q22
po trhu – PayPal: Hosp. výsledky za 2Q22

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688