ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.07.2022 09:43:15

Projev předsedkyně von der Leyenové na plenárním zasedání Evropského parlamentu k prezentaci programu činností českého předsednictví a závěrů ze zasedání Evropské rady konaného ve dnech 23. a 24. června 2022

Děkuji Vám, vážená paní předsedkyně Metsolová, milá Roberto,

pane předsedo vlády Fialo, milý Petře,

vážené poslankyně, vážení poslanci,

v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu jsme všichni viděli obrázky obyčejných Ukrajinců, kteří byli neozbrojeni a stavěli se proti ruským vojákům. Promlouvali k nim, někdy na ně křičeli a říkali pravdu o absurditě této války. Tyto snímky nám připomněly jinou invazi a jinou epizodu evropského odporu proti útlaku. Prahu 1968. Nezapomenutelné scény pokojných demonstrantů, mladých i starých, mužů i žen, stojících před sovětskými tanky v ulicích Prahy. Dnes si tedy mohu jen stěží představit zemi, která by byla pro předsednictví Rady EU vhodnější než Česko. Češi dobře vědí, co znamená tvrdý útlak. Především však znají hodnotu odporu, sílu naděje a radost, když se jejich vlast znovu zrodila jako svobodná a demokratická země. A dnes, více než kdy jindy, potřebujeme, aby se touha Čechů po svobodě stala hnací silou naší Unie.

Úkoly, které před námi stojí, jsou obrovské. Vy jste je, Petře, shrnul třemi slovy: „reformovat, obnovit, posílit“. Slovo „obnovit“ samozřejmě připomíná především obnovu Ukrajiny. Právě jsem se vrátila z konference o obnově v Luganu. Vyslechli jsme tam velmi působivou prezentaci plánu na obnovu Ukrajiny. Zástupci více než 40 zemí a mezinárodních organizací se na konferenci dohodli na těchto zásadách: obnova pod vedením Ukrajiny zaměřená na reformy, transparentnost, odpovědnost a právní stát; demokratická účast; rovnost žen a mužů a inkluzivnost a udržitelnost. To jsou dobré zásady, ale nyní je musíme uvést v život. Abychom to mohli udělat, potřebujeme tu nejlepší a nejoslnivější obnovu. Proto společně s německým předsednictvím skupiny G7 svoláme po létě konferenci na vysoké úrovni. Nikdy předtím jsme takový gigantický úkol obnovy neřešili. Takže potřebujeme, aby se zapojili opravdu všichni. A zatímco v těchto dnech pracujeme na tom, abychom Ukrajině pomohli tuto válku vyhrát, musíme také zajistit, aby Ukrajina byla úspěšná, až nastane mír. Vy, vážené poslankyně a poslanci, jste jako první vyzvali k vytvoření evropské perspektivy pro Ukrajinu. To nás vedlo k historickému rozhodnutí udělit Ukrajině status kandidátské země. Můžeme být opravdu hrdi, že naše Unie toto očekávání naplnila. Udělali jsme přesně to, co nám řekl ve svém projevu Václav Havel a co se stalo i mottem Vašeho předsednictví. Sjednocená část Evropy neutrpí, pokud bude rozšířena. Je to přesně naopak: Z dlouhodobého hlediska by utrpěla pouze tehdy, pokud by se nerozšířila. Jeho slova znějí dnes jako proroctví.

Druhým úkolem, který si české předsednictví stanovilo, je posílit. Jednota a odhodlání, které ukazujeme vůči Rusku, budou rovněž klíčem k posílení Evropy. A to především znamená prosazovat ambiciózní program naší Zelené dohody pro Evropu. Protože změna klimatu nebude čekat, až Putinova válka skončí. Nebývalá veder, která nedávno zasáhla Evropu, je pouze nejnovější připomínkou této skutečnosti. Parlament i Rada nyní zaujaly svůj postoj k dokumentu „Fit for 55“. České předsednictví musí nyní pokročit v třístranných jednáních. Jsem Vám, vážený Petře, vděčná, že jste se zavázal pokračovat v realizaci našeho plánu REPowerEU. Díky iniciativě REPowerEU mobilizujeme nové podstatné zdroje pro Zelenou dohodu pro Evropu. Jedná se o plán na získání nezávislosti na ruských fosilních palivech ve výši 300 miliard eur. Za tímto účelem v první řadě jako nejdůležitější věc diverzifikujeme dodavatele plynu tak, abychom jej neodebírali z Ruska, ale od spolehlivých dodavatelů. Naše úsilí již nyní přináší velkou změnu. Od března vzrostl celosvětový vývoz LNG do Evropy ve srovnání s rokem 2021 o 75 %. Vývoz LNG z USA do Evropy se dokonce téměř ztrojnásobil. Zároveň průměrný měsíční dovoz z ruského plynovodu v porovnání s minulým rokem prudce klesá o 33 %. Takže dosahujeme pokroku. To vše však bude fungovat pouze tehdy, pokud urychlíme přechod na energii z obnovitelných zdrojů. Někteří tvrdí, že v nové bezpečnostní situaci po ruské agresi musíme ekologickou transformaci zpomalit. Tato transformace by podle nich probíhala na „úkor základní bezpečnosti“. Opak je však pravdou. Pokud všichni nebudeme dělat nic jiného, než soupeřit o omezená fosilní paliva, poletí ceny dále prudce vzhůru a budou plnit Putinovu válečnou pokladnu. Nejlepším, nejčistším a nejbezpečnějším způsobem, jak se zbavit naší závislosti, jsou obnovitelné zdroje energie. Proto je nová bezpečnostní situace nejlepším argumentem pro rychlejší zavádění obnovitelných zdrojů energie. Obnovitelné zdroje energie jsou domácího původu. Poskytují nám nezávislost na ruských fosilních palivech. Jsou nákladově efektivnější. A jsou čistší.

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

musíme se připravit na další narušení dodávek plynu včetně úplného přerušení dodávek z Ruska. V současné době je dvanáct členských států přímo postiženo částečným snížením dodávek plynu nebo jejich úplným zastavením. Je zřejmé, že Putin nadále používá energii jako zbraň. Proto Komise pracuje na evropském nouzovém plánu. Tento plán a nezbytné nástroje představíme do poloviny července. Členské státy již zavedly své vnitrostátní pohotovostní plány. To je dobře, ale potřebujeme evropskou koordinaci a společný postup. Musíme zajistit, aby v případě úplného přerušení dodávek plynu (z Ruska) byly toky plynu nasměrovány tam, kde jsou nejvíce zapotřebí. Musíme zajistit evropskou solidaritu. A musíme chránit jednotný trh i dodavatelské řetězce průmyslu.

Nikdy bychom neměli zapomínat na hořkou lekci, kterou jsme dostali na začátku pandemie. Egoismus a protekcionismus vedou pouze k nejednotnosti a roztříštěnosti. Zatímco evropská jednota a koordinace byly klíčovými prostředky k překonání této brutální pandemie. Jako vždy – doufáme v to nejlepší, ale připravujeme se na nejhorší. Čeká nás nesnadný úkol. Stejně jako v posledních týdnech však jednota přinese úspěch.

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

víte stejně dobře jako já, že ve všech členských státech rostou obavy o hospodářský růst. V důsledku pandemie COVID-19 se prudce zvýšily rozpočtové schodky. A poté, co se hospodářství začalo zotavovat, začal brutální ruský útok na Ukrajinu. Vedlo to ke zvýšení cen ve všech oblastech, od potravin po energie. Pro úspěšný přechod na zelenou, digitální a odolnou ekonomiku jsou zároveň i nadále zásadní investice. Proto musíme reformovat, a i zde se vážený Petře vaše motto hodí. Musíme reformovat naše myšlení, jak vytvářet růst v kontextu zcela změněné politické a hospodářské situace. Přijmout pravidla pro správu ekonomických záležitostí. Potřebujeme pravidla navržená tak, aby sladila vyšší investiční potřeby s nutností chránit zdravou fiskální politiku. Protože fiskální udržitelnost souvisí s růstem. Výsledky našeho přezkumu správy ekonomických záležitostí představíme během českého předsednictví.

Nebo si vezměte náš jednotný trh a naše obchodní vztahy se silnými partnery po celém světě. Obojí představují v dobách krize reálná aktiva. Jsou nejsilnější hnací silou růstu v Evropě. A měli bychom reformovat naše myšlení, jak je ještě posílit. V této souvislosti je výborným příkladem nová dohoda o volném obchodu, kterou jsme uzavřeli minulý týden s Novým Zélandem. Tato nová dohoda může nejen přispět ke zvýšení obchodu mezi EU a Novým Zélandem o 30 %. Obsahuje rovněž bezprecedentní sociální a klimatické závazky. To ukazuje, že silné demokracie přinášejí výsledky pro své občany.

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

Václav Havel ve svém projevu v Cáchách hovořil o „Evropě jako úkolu“. Řekl, že úkolem Evropy je znovu objevit své svědomí a svou odpovědnost. A to je přesně to, co budeme s podporou našich českých přátel i nadále dělat.

Vážený Petře,

Viděla jsem to na vlastní oči, když jsem minulý týden navštívila Česko. Čeští občané otevřeli svá srdce a své domovy uprchlíkům. Dělají zázraky pro tisíce ukrajinských uprchlíků, které Česká republika přijala. To je Evropa, která má svědomí a přebírá odpovědnost.

To je Evropa ze své nejlepší stránky – ať žije Evropa!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688