pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  01.06.2022 15:18:30

Pardubický: V krajských speciálních školách svítá na lepší časy

Před rokem se začalo v ulici Do Nového stavět integrační centrum při Speciální základní škole, mateřské škole a praktické škole v Pardubicích. Hotovo by mohlo být v květnu příštího roku. Na průběh stavby, ale i na prostory speciální školy se byl podívat radní pro oblast školství Josef Kozel. Během svých cest po speciálních školách, které kraj zřizuje, se mu podařilo seznámit se stavem všech těchto škol a iniciovat možná řešení stavebních úprav.

„Integrační centrum v Pardubicích bude sloužit pracovní a pohybové rehabilitaci, budou zde vybudovány prostory pro vzdělávání a praxi, tělocvičnu, dílnu, cvičný byt i místo pro drobné pěstování,“ uvedl radní Kozel s tím, že součástí projektu je i modernizace stávajících odborných učeben. „Škola by nutně potřebovala opravit i podhled na chodbě hlavní budovy a vybourat stupínky ve třídách, které představují pro zdravotně indisponované žáky problém. Budeme se proto snažit škole ještě více pomoci,“ dodal.

Pardubický kraj se snaží speciálním školám zajišťovat lepší podmínky a investovat do jejich vybavení i rekonstrukcí budov. „Agenda speciálního školství je opravdu speciální. Podmínky a vybavení v těchto školách se odvíjí od specifických potřeb dětí, které tyto školy navštěvují. Jsem rád, že v rámci investic se daří speciální školství významně posouvat a pomáhat mu,“ poznamenal Josef Kozel.

V poslední době se tak podařilo například kompletně zrekonstruovat speciální školu ve Skutči, opravit sociální zařízení na škole v Králíkách, dokončit stavbu víceúčelového hřiště ve Svitavách či zateplit budovu speciální ZŠ v Olbrachtově ulici v Lanškrouně. Speciální školuÚstí nad Orlicí půdní vestavba odborných učeben ještě čeká, stejně tak školu v Poličce.

„Obecně se dá říct, že speciální školy až na výjimky trpí nedostatkem prostor. Pro výuku dětí se speciálními potřebami musíte mít vhodné pomůcky, odborné učebny specializované na určitý druh terapie, nebo relaxační místnosti. Z toho důvodu se snažíme na školách, kde je to možné, realizovat přístavbu dalších učeben, nebo právě integračního centra, které vzniká v Pardubicích,“ vysvětlil radní Josef Kozel.

obrázky

Stavba integračního centra je v plném proudu
Radní Josef Kozel na návštěvě Speciální ZŠ, MŠ, PŠ Pardubice
Debata s učiteli
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688