Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  30.05.2022 13:32:03

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo Strategii romské integrace Středočeského kraje do roku 2026

Zastupitelstvo Středočeského kraje na svém dnešním zasedání schválilo Strategii romské integrace Středočeského kraje na léta 2022 – 2026. Ta se zaměřuje na řešení sociálně ekonomických problémů Romů, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením. Dokument navazuje na předchozí krajskou strategii romské integrace pro období od roku 2017 do 2021.

Účelem strategie je vytvořit strategický rámec pro opatření, která povedou ke zlepšení situace romské menšiny na území Středočeského kraje a zvrátí tak negativní trendy ve vývoji sociálního vyloučení Romů. „Vzhledem k tomu, že Romové tvoří nemalou část obyvatel žijících v sociálně vyloučených lokalitách, je nutné dosáhnout změn nejen v sociálně ekonomické situaci sociálně vyloučených Romů, ale i při odstraňování nepřijatelných rozdílů mezi Romy a většinovou částí společnosti. Dosavadní praxe ukazují, že v integraci Romů je nezbytné klást důraz na překonávání právě sociálně ekonomického vyloučení,“ vysvětluje radní pro oblast sociálních věcí Martin Hrabánek.

Opatření jsou definována ve stěžejních oblastech vzdělávání, zaměstnanost, bydlení a zdraví. Cílem strategie je tak systematická, kontinuální a přiměřená podpora pozitivního rozvoje romské menšiny, a to jak jednotlivců, tak rodin žijících v sociálně vyloučených lokalitách. Strategie integrace romské menšiny ve Středočeském kraji je rozdělena do čtyř základních částí. „První část je věnována oblasti zaměstnanosti, která ovlivňuje stabilizaci životní situace Romů. Na oblast zaměstnanosti poté navazuje vzdělávání, které je zásadní pro úspěšnost na trhu práce a sociální vzestup romské menšiny. Následuje oblast bydlení a s ní úzce související oblast zdraví, poslední oblastí jsou sociální služby,“ dodává radní Hrabánek.

Materiál byl zpracován Odborem sociálních věcí Krajského úřadu Středočeského kraje, přičemž při jeho zpracování bylo současně čerpáno i z vládních strategií, především ze Strategie romské integrace do roku 2020, Strategie sociálního začleňování 2014–2020, Strategie boje proti sociálnímu vyloučení 2016–2020, ale především strategie navazuje na krajskou strategií pro období 2017 – 1021 a Výroční zprávy o stavu romských menšin v kraji.

Dokument byl taktéž připomínkován obcemi s rozšířenou působností, poskytovateli sociálních služeb působících v sociálně vyloučených lokalitách, Radou vlády pro záležitosti romské menšiny, Agenturou pro sociální začleňování, Krajským ředitelstvím Policie Středočeského kraje, Krajskou pobočkou Úřadu práce v Příbrami. V neposlední řadě byly použity i poznatky pracovníků odboru sociálních věcí a odboru školství Krajského úřadu Středočeského kraje.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688