Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  24.05.2022 17:19:50

Aktuální vývoj cen bytů, rodinných domů a stavebních pozemků. Letos se očekává růst pouze v řádu jednotek procent

Ceny nemovitostí v Česku jsou na historickém maximu. V roce 2021 rostly ceny bytů, domů i stavebních pozemků o více než třetinu, což bylo nejvíce v Evropě. Za uplynulých deset let se ceny nemovitostí v Česku více než zdvojnásobily. K růstu cen bytů i rodinných domů výrazně přispěla zejména vysoká poptávka po nemovitostech, pomalá výstavba, rostoucí ceny stavebních materiálů i práce a v neposlední řadě také velmi nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Jaký je aktuální vývoj cen bytů, rodinných domů a stavebních pozemků?

„Letos porostou ceny nemovitostí pouze v řádu jednotek procent. Důvodem jsou již velmi vysoké ceny nemovitostí a také skokově rostoucí úrokové sazby úvěrů na bydlení. Aktuálně se již sazby u hypoték dostaly nad pětiprocentní hranici. Od dubna musí navíc zájemci o hypotéku splňovat přísnější podmínky pro získání úvěru na bydlení,“ uvádí hypoteční specialistka Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamíru.cz.

Srovnejte si hypotéky a zjistěte své možnosti

V loňském roce vzrostly podle dat Eurostatu ceny nemovitostí v Česku o více než čtvrtinu, což bylo nejvíce ze všech zemí Evropské unie (pozn. v roce 2021 vzrostly ceny nemovitostí v zemích EU v průměru o 10 procent). „Byty, domy a pozemky velmi rychle zdražovaly nejen v České republice, ale i v okolních zemích. Důvodem byly podobně jako u nás nízké úrokové sazby hypoték a obavy z rostoucí inflace. Ze sousedních zemí vykázalo nejvyšší růst cen nemovitostí Rakousko, následované Německem, Polskem a Slovenskem,“ dodává k aktuální statistice Veronika Hegrová. V roce 2021 podle HB Indexu nejvíce rostly ceny pozemků, a to meziročně o 23,2 procenta. Solidní růst mají za sebou i ceny bytů, jejichž hodnota se zvýšila o 18,8 procenta. Meziročně narostly i ceny domů, které si za rok připsaly 17,9 procenta.

Nejdražší jsou nemovitosti v Praze a Brně

Cenu nemovitosti ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ty hlavní patří především lokalita, její občanská vybavenost a rovněž technický stav nemovitosti. Nejžádanější jsou dlouhodobě byty ve velkých městech. Kupující si ovšem musí na jejich pořízení připravit více peněz. V Praze i Brně již průměrná cena za metr čtvereční bytu překonala hranici sto tisíc korun. Výrazně levněji dnes pořídíte byt například v Ústí na Labem, Ostravě nebo Jihlavě,“ uvádí Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Vývoj ceny nemovitostí v roce 2022

Ceny kvalitních nemovitostí v žádaných lokalitách porostou i v letošním roce, i když tempo růstu bude mnohem nižší než v uplynulých letech. S velkou pravděpodobností se růst cen nevyrovná inflaci, která je nyní velmi vysoko. Podle prognózy České národní banky může inflace v roce 2022 dosáhnout hodnoty 13,1 procenta.

„Poslední dva roky jsme svědky extrémního růstu cen většiny stavebních materiálů, energií i ceny práce. Všechny tyto vstupy výrazně prodražují výstavbu i rekonstrukce stávajících nemovitostí. Mnoho důvodů pro zlevňování bytů, rodinných domů a pozemků není. Třeba ceny bytů klesají jen výjimečně, a to v situaci, kdy se nemovitost nachází v méně atraktivní lokalitě nebo ji majitel potřebuje co nejrychleji prodat,“ doplňuje Veronika Hegrová.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688