mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.05.2022 09:21:00

Nanotechnologie ve zdravotnictví – česká řešení pro Finsko

?Nanotechnologie ve zdravotnictvíčeská řešení pro Finsko

20.05.2022 / 13:45 | Aktualizováno: 21.05.2022 / 09:21

Dne 19. června 2022 uspořádalo Velvyslanectví ČR v Helsinkách ve svých prostorách projekt ekonomické diplomacie zaměřený na česká inovativní řešení v oblasti zdravotnických nanotechnologií, která představili zástupci osmi českých firem sdružených v Asociaci nanotechnologického průmyslu ČR. Finsko má poměrně pokročilý výzkum a vývoj v oblasti nanotechnologií, nicméně řada nanotechnologických produktů v sektoru HealthTech na finském trhu chybí.

Zdravotnický a farmaceutický průmysl se ve Finsku zaměřuje na využití nejmodernějších technologií při diagnostice, léčbě a péči o pacienty. Exportní potenciál mají zejména inovativní softwarová řešení v oblasti online medicíny, využití umělé inteligence při diagnostice, dále pak právě nanotechnologie, biotechnologie či 3D tisk. S ohledem na nejrychleji stárnoucí populaci v Evropě je efektivní využití nejmodernějších technologií a postupů pro celkovou udržitelnost právě reformovaného zdravotnického systému zcela zásadní a nabízí se zde celá řada příležitostí i pro zahraničí hráče.

České firmy patří dlouhodobě ke světové špičce a v aplikaci nanotechnologií mohou nabídnout špičkové výrobky pro zdravotnický, farmakologický či kosmetický průmysl. Ve Finsku existuje značný potenciál pro uplatnění těchto výrobků, neboť zde i přes rozvinutý výzkum a vývoj není stále ještě široká aplikace nanotechnologií v řadě odvětví běžná. Mimořádný zájem vzbudily inovace v oblasti filtrační techniky, ošetření povrchů fotokatalytickými nátěry a nanovláken. Během intenzivních B2B jednání, kterých proběhlo téměř 70, byla navázána nová partnerství a finské firmy projevily zájem o konkrétní výrobky a rozvoj spolupráce. Kromě zástupců českých firem a Asociace nanotechnologického průmmyslu se během akce prezentoval také Český institut výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN) Univerzity Palackého v Olomouci, který se zaměřuje na vývoj nových technologií pro čistou energii a udržitelné životní prostředí.

Asociaci nanotechnologického průmyslu reprezentovaly následující firmy:

  • Contipro, přední světový producent biotechnologicky vyráběné kyseliny hyaluronové
  • FN NANO, špičkový inovátor v oblasti vysoce účinných a funkčních fotokatalytických nátěrů 2. generace
  • Lifetech, vyspělá technologická společnost zaměřená na čistící a filtrační procesy
  • NAFIGATE Park, specialista v oblasti nanovlákenných materiálů pro filtraci vzduchu a tekutin
  • Nano2Health, producent nanonáplastí, respirátorů a filtračních nanovýrobků
  • Nanopharma, společnost zaměřující se na výzkum, vývoj a výrobu inovativních materiálových řešení s využitím nanovlákenných struktur
  • nanoSPACE, přední výrobce protiroztočových povlaků, přikrývek a polštářů s nanovlákennou membránou
  • nanoSPACE Technology, vývojář nových nanotechnologických produktů s důrazem na biodegradující materiály pro kosmetický, farmaceutický, textilní a energetický průmysl

Naprostá většina českých participujících firem dosud s finským trhem zkušenost nemá, a proto velmi uvítaly tento projekt, který jim otevřel dveře na sice relativně malý, ale zároveň velmi specifický trh s vysokou poptávkou po inovativních řešeních, trh, kde hlavním kritériem úspěchu je kvalita a přidaná hodnota, nikoliv nutně nejnižší cena. Zájem o česká nanořešení projevilo svou účastí přes 30 zástupců předních finských firem např. z oblasti stavebnictví, ventilace, filtrace, úpravy povrchů, energetiky či biomedicíny a dále představitelé několika finských akademických výzkumných pracovišť. V případě zájmu dalších českých firem, které se akce nezúčastnily, o navázání kontaktů s finskými partnery, můžete kontaktovat obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Helsinkách.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688