MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Zdravotnictví  |  17.05.2022 15:40:00

Ministerstva zdravotnictví a financí představila pravidla automatické valorizace plateb za státní pojištěnce

Oba resorty se po jednáních shodly na podobě automatické valorizace plateb za státní pojištěnce, kterou ve středu 18. května společně předloží sněmovnímu zdravotnickému výboru. Jde o jeden z klíčových bodů programového prohlášení vlády v oblasti zdravotnictví.

Jedná se o historicky první model automatické valorizace plateb za státní pojištěnce s šancí na schválení. Ty se budou od příštího roku počítat z vyměřovacího základu každoročně navýšeného o součet růstu cen a poloviny růstu reálné mzdy. Zároveň vláda na jednáních slíbila zdravotním pojišťovnám, že zachová výši plateb za státní pojištěnce pro rok 2022 na stejné úrovni jako loni, tj. ve výši 1 767 na osobu měsíčně.

Příští rok by dle návrhu dosáhla platba za státní pojištěnce částky 1 878 na osobu měsíčně, což je o 111 více než letos. V roce 2024 by pak platba dle aktuální makroekonomické predikce mohla růst na 1 959 a v roce 2025 na bezmála dva tisíce (1998 ). V celkovém objemu by platby příští rok činily 139,7 mld. , což je o 10,6 mld. více než letos. Celkový objem plateb by mohl dále růst na 145,9 mld. v roce 2024 a na 148,8 mld. v roce 2025.

Obě ministerstva si od automatické valorizace slibují hlavně udržení dostupnosti a kvality zdravotní péče v dalších letech. „Automatická valorizace těchto plateb podle jasných a předem daných pravidel znamená větší stabilitu, předvídatelnost i transparentnost celého systému veřejného zdravotního pojištění. Pacienti, lékaři, nemocnice i pojišťovny se budou už od příštího roku moci spolehnout na každoroční pravidelné navyšování na základě růstu inflace a reálné mzdy,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

„Je to stejný valorizační model jaký stát používá v případě valorizace penzí. Podle tempa růstu inflace a reálné mzdy rostou i důchody a teď nově porostou i platby za státní pojištěnce. Každý ministr financí teď bude vědět, s jak velkou částkou pro tyto účely v rozpočtu počítat. Stejně tak všichni plátci, poskytovatelé i příjemci zdravotní péče,“ doplňuje ministr financí za ODS Zbyněk Stanjura.

Oba resorty tak završily společná několikatýdenní jednání ve věci budoucnosti plateb za státní pojištěnce v České republice. Formou pozměňovacího návrhu teď chtějí celý mechanismus připojit k vládnímu návrhu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kterým se aktuálně zabývá Poslanecká sněmovna a který už prošel prvním čtením. V případě schválení se tak vládě podaří prosadit návrh, který v minulosti neúspěšně prosazovala řada ministrů zdravotnictví.

Hlavními výhodami takto nastavené automatické valorizace je transparentnost, stabilita a předvídatelnost. Lépe akcentuje také stárnutí populace a jeho dopad nejen na důchodový systém, ale i na zdravotnictví celkově. V neposlední řadě automatická valorizace lépe kompenzuje mimořádné nákladové šoky spojené s vyšší inflací.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688