Export (export.cz)
Ze světa  |  17.05.2022 11:14:35

Investic do emirátů přibývá, země usiluje o další dynamický růst - příliv přímých zahraničních investic vyskočil v roce 2021 o 3,9% a dosáhl 20 miliard USD

Příliv přímých zahraničních investic do Spojených arabských emirátů vyskočil v roce 2021 o 3,9 % a dosáhl 20 miliard amerických dolarů. Vzestup signalizuje, že cíl dosáhnout zahraničních investic ve výši 150 miliard USD a 270 miliard USD do roku 2030 a 2051 je dosažitelný. České firmy, které působí v zemědělství, výrobním sektoru a sektoru služeb, se mohou zapojit i prostřednictvím 100% vlastněných podniků.

Mezi atraktivní obory pro zahraniční investory patří maloobchod. Foto: Shutterstock

Konzultační společnost Kearney řadí v indexu důvěry v zahraniční investice společností Spojené arabské emiráty na 15. místo ve světě a první v rámci regionu. Mezi hlavní důvody patří legislativa přátelská k investorům, která se snaží investory chránit, poskytovat nové investiční příležitosti a zajistit stabilitu podnikání.

Silné úvěrové ratingy od mezinárodně uznávaných agentur (Fitch Ratings AA-, Moody’s Investors Service AA2) odrážejí schopnost federální vlády dostát svým závazkům. Robustní úvěrový profil Spojených arabských emirátů vychází z vysoké úrovně hrubého domácího produktu na obyvatele (70 160 dolarů podle parity kupní síly v roce 2021), silných mezinárodních vztahů, inovativních politik na podporu udržitelného rozvoje a přispívajících faktorů, které ovlivňují schopnost Spojených arabských emirátů odolávat ekonomickým a finančním výzvám.

NADĚJNÁ ODVĚTVÍ

Přímé zahraniční investice ve Spojených arabských emirátech míří především do odvětví jako velkoobchod a maloobchod, realitní činnosti, finanční služby, pojišťovnictví, výroba a těžba. Tato odvětví tedy nabízejí příležitosti také pro české firmy, které v nich působí a jsou schopny splnit podmínky pro vstup na trh. Hlavními investory ve Spojených arabských emirátech jsou Švýcarsko, Velká Británie, Indie, USA, Francie, Rakousko, Japonsko, Saúdská Arábie, Kuvajt a Nizozemsko.

Cílem legislativy, která vstoupila v platnost v minulých letech, je podpořit investiční prostředí, rozšířit a diverzifikovat výrobní základnu a přilákat přímé zahraniční investice do pokročilých technologií, znalostí a vzdělávání. Umožňuje zahraničním investorům vlastnit až 100 % podniku. Mezi další pobídky a výhody patří záruka ochrany investic, možnost finančního převodu, možnost změny partnerství, fúze, nabytí a převodu vlastnictví v souladu se zájmem investora.

Zákon se vztahuje pouze na cizí státní příslušníky, kteří zakládají investiční projekty na pevnině (Mainland) Spojených arabských emirátů a splňují kritéria minimálního základního kapitálu požadovaného pro každou povolenou činnost v rámci přímých zahraničních investic (PZI). Mezi další podmínky patří schopnost investičního projektu využívat moderní technologie, přinášet vysokou přidanou hodnotu, podílet se na výzkumu a vývoji a splňovat požadavky licenčních subjektů ve Spojených arabských emirátech.

POZITIVNÍ A NEGATIVNÍ SEZNAM

PZI má na starosti oddělení přímých zahraničních investic na ministerstvu hospodářství. Mezi jeho kompetence spadá navrhování politik PZI, sestavování komplexní databáze investičních údajů a informací a vytváření atraktivního prostředí pro investice. Výboru pro přímé zahraniční investice předsedá ministerstvo hospodářství. Odpovídá za přípravu seznamu hospodářských odvětví a činností, které jsou povoleny pro přímé zahraniční investice. Seznam povolených aktivit se nazývá pozitivní seznam. Výbor může také schválit více PZI, které nejsou zahrnuty do pozitivního seznamu, podle doporučení příslušných místních a federálních licenčních subjektů.

Pozitivní seznam uvádí 122 ekonomických činností, které jsou povoleny pro 100% zahraniční vlastnictví. Pod pozitivním seznamem jsou tři základní kategorie, ve kterých může investor zahájit své podnikání – zemědělství, výrobní sektor a sektor služeb. Naopak existuje i negativní seznam, který přímé zahraniční investice v určitých oblastech nepovoluje. Tento negativní seznam obsahuje aktivity v oborech ropného, obranného a bezpečnostního průmyslu, bankovní a finanční činnosti a pojišťovnictví.

Projekty přímých zahraničních investic mohou mít dvě právní formy – společnost s ručením omezeným (včetně společnosti s jednou osobou, jedním vlastníkem) nebo soukromou akciovou společnost (včetně společnosti jedné osoby, jednoho vlastníka). Každý licenční orgán v kterémkoliv z emirátů v rámci své jurisdikce specifikuje podmínky a postupy potřebné k vytvoření a licencování projektů přímých zahraničních investic. Instituce, které podporují přímé zahraniční investice a mohou napomoci se vstupem na trh, jsou například Abu Dhabi Investment Office (ADIO), Dubai FDI, nebo Sharjah FDI Office (Invest in Sharjah).

Michal Florus, obchodní rada, Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688