Export (export.cz)
Nové technologie  |  09.05.2022 10:00:00

Český software pomáhá policii rozpoznávat obličeje - kriminálka Karlín

Software firmy Cogniware pomáhá bezpečnostním složkám rozpoznávat obličeje, číst mezi řádky nebo prosívat sociální sítě. Umělá inteligence má ale šance i v komerčních sektorech.

Umělá inteligence rozpozná tváře a objekty v řádu vteřin. Ilustrační foto: Shutterstock

Jestli si nějaká část země zaslouží přízvisko „české Silicon Valley“, pak je žhavým kandidátem pražský Karlín. V údolí mezi Vltavou a Žižkovem se usadily desítky softwarových společností, vývojářských studií a poskytovatelů digitálních služeb, kteří využívají Prahu jako základnu pro expanzi na světové trhy.

Jednou z nich je i Cogniware, která se specializuje na využití umělé inteligence v nejrůznějších bezpečnostních aplikacích. Funguje od roku 2014, na AI se ale začala specializovat později. „V každé firmě a na každém úřadě je mnohem víc dat, která jsou nestrukturovaná, nejsou uložena v nějaké databázi. A nás napadlo zapojit umělou inteligenci tak, aby ta data šlo analyzovat a využívat,“ vysvětluje Ján Račko, generální ředitel a spoluzakladatel Cogniware. „Od počátku bylo jasné, že náš trh bude kulatý, tedy globální. Oblast propojení umělé inteligence a bezpečnosti, v níž působíme, také nemá žádné regionální hranice,“ dodává.

Nejčastějšími zákazníky Cogniware jsou silové složky a komerční instituce v západní Evropě a Africe, většina z nich pak působí na Blízkém východě: ve Spojených arabských emirátech, Jordánsku, Kuvajtu, Ománu a Bahrajnu. „Na Blízkém východě jsou solventní zákazníci, kteří zároveň nemají problém investovat do nových technologií v tak konzervativním prostředí, kterým je bezpečnostní branže,“ říká Ján Račko. V expanzi na další trhy se Cogniware spoléhá především na reference a lokální partnery. „Jsme malá firma, nemáme tak velkou obchodní sílu. Využíváme proto partnerství s firmami, které často působí jako integrátoři digitálních řešení pro danou zemi,“ doplňuje.

„KLADIVO NA FAKE NEWS“

Nejznámější aplikací od Cogniware je rozpoznávání obličeje z kamerových záznamů a fotografií, které používá i česká policie. Může napomoci identifikovat zločince nebo odhalit podvod, software umí i rozmazané obličeje částečně „dokreslit“. Umělou inteligenci karlínská firma zapojila i do práce s texty a zvukovými záznamy, které se šíří na sociálních sítích. Vznikla z toho technologie na odhalování dezinformací, kterou firma představila na sklonku roku 2020. Systém je založen na tom, že netřídí informace na pravdu a nepravdu, pouze vybírá podezřelá sdělení. Technologie se postupně učí a soustředí se na to, co mají fake news společné, například slovní obraty a spojení. Vývoj „kladiva na fake news“ podpořila Technologická agentura ČR, stejně jako rozšíření trasování koronaviru o prvky AI. Model Cogniware odzkoušela v Ugandě, kde byl certifikován pro použití v epidemických vlnách.

Karlínská společnost se chce soustředit nejen na vlastní produkty, ale i na školení interních týmů svých zákazníků. Založila proto svou vzdělávací odnož Cogniware AI Academy. Předávání know-how neznamená, že by dále nevyvíjela nové aplikace. S umělou inteligencí by Cogniware ráda pronikla také do komerčních sektorů. Portfolio produktů ale za každou cenu softwarová společnost rozšiřovat nechce. „Oblast AI je hodně široká, my se chceme zaměřit raději na to, co umíme, než za každou cenu expandovat. Totéž ostatně platí o růstu firmy. Zůstáváme mezinárodním týmem třicítky lidí, práce nás pořád baví a mít základnu v Karlíně nám vyhovuje,“ dodává Ján Račko, generální ředitel a spoluzakladatel Cogniware.

BLAHOSLAV HRUŠKA



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688