army.cz (MO ČR)
Armáda  |  29.04.2022 05:09:20

Českým zbrojařům se otevírá trh v Guatemale

Guatemala je největší ekonomikou Střední Ameriky s cca 76 mld. USD (údaje z r. 2021, cca 1748 mld. ) HDP. Vojenský materiál tato země potřebuje zejména při potírání organizovaného zločinu a o české výrobky má zájem dlouhodobě.

Podepsáním memoranda, které za guatemalskou stranu podepsal ministr národní obrany generálmajor Henry Y. R. Chigua, se přístup českých firem na tamní trh výrazně zjednoduší, zejména při účasti na vládních tendrech.

Zájem je nejen o stroje L-39NG a zbraně

Uspět by mohla například firma AERO Vodochody AEROSPACE s.r.o., která má eminentní zájem účastnit se s novým letounem L-39NG tendru na výcviková letadla pro Vojenskou leteckou školu Guatemaly. Tyto stroje a další české zbrojní výrobky si mimochodem osobně prohlédl velitel vzdušných sil G. Martínez v září 2021 během Dnů NATO v Ostravě.

S navazováním spolupráce může českým zbrojařům pomoci také Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). Podle jejího ředitele Aleše Vytečky je podpis memoranda důležitým krokem v rozvoji bilaterálních vztahů v oblasti obrany obou států. „České firmy obranného průmyslu mají značný zájem o export svých produktů do států Latinské Ameriky a Guatemala do tohoto okruhu rovněž patří,“ potvrdil s tím, že AMOS v teritoriu identifikuje řadu projektů s potenciálem realizace na mezivládní úrovni, které se nacházejí v různém stádiu realizace.

Nejaktuálnějším je podle něj zmíněná účast AERO Vodochody AEROSPACE s.r.o. v tendru na dodávku cvičných podzvukových letounů L-39NG. Mezi další obchodní příležitosti patří dodávky palných zbraní pro ozbrojené složky Guatemaly od České zbrojovky, dceřiné společnosti Colt CZ Group SE. Firma Mesit pak nabízí systémy a technologie pro letecký průmysl a taktickou komunikaci v oblasti obrany. „Vzhledem k faktu, že palčivým problémem Guatemaly je boj proti drogovým kartelům, jsou v diskusi radarová řešení od společnosti ELDIS Pardubice či bezpilotní letouny od firmy Primoco UAV zajišťující dohled a ochranu nad pozemními i mořskými hranicemi,“ podotkl Aleš Vytečka.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688