Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  27.03.2022 18:13:30

Burzovní kalendář 13/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (27.3.2022)

Nový obchodní týden se na akciových trzích ponese v duchu mírné nervozity z očekávaného zveřejnění pátečních statistik z amerického trhu práce za měsíc březen, přičemž by se mělo jednat o poslední měsíční zprávu o stavu zaměstnanosti před příštím květnovým zasedáním Federálního rezervního systému. Investoři se dočkají tučného makrokalendáře včetně aktualizovaných dat o inflaci, indexů cen domů a HDP za poslední kvartál roku. Před blížící se výsledkovou sezónou bude směr obchodování určovat i nadále vývoj geopolitického napětí na Ukrajině a na trhu s ropou. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Zaměstnanost a páteční NFP

Páteční zpráva přírůstku pracovních míst mimo sektor zemědělství za měsíc březen by mohla trhům pomoci získat představu o tom, zda je plán FEDu pro zvýšení sazeb příliš agresivní, nebo ne. Zpráva NFP je pravidelným měřítkem počtu placených amerických pracovníků ve všech sektorech s výjimkou zemědělských pracovníků, zaměstnanců soukromých domácností, pracovníků vládních institucí a zaměstnanců neziskových organizací. Mzdy pracovníků ve výše uvedených sektorech se liší v závislosti na ročním období. Odstraněním těchto sektorů tak vidíme sílu podkladové ekonomiky.

Ekonomové očekávají, že americká ekonomika vytvoří 475 tis. pracovních míst poté, co únorový report poukázal na přírůstek o 678 tis. Předpokládá se, že průměrný hodinový výdělek meziročně vzroste o 5,5 %, zatímco míra nezaměstnanosti by měla klesnout na 3,7 %. Náznaky pokračující síly trhu práce by nadále podtrhly důvody pro agresivnější tempo zvyšování sazeb, který FED přijmul pro boj o omezení prudce rostoucí inflace. Fed zvýšil sazby o čtvrt procentního bodu dne 16. března. Od té doby předseda Jerome Powell naznačil, že centrální banka je připravena zvýšit sazby pokud to bude opodstatněné až po půlbodových přírůstcích. To vše navzdory obavám, že by toto tempo mohlo vyvolat hospodářský pokles.

Inflační data

Před zveřejněním zprávy o pracovních místech zámořský makrokalendář představí údaje o osobních příjmech a výdajích za měsíc únor. Report obsahuje údaje o výdajích na osobní spotřebu, což je významný ukazatel inflace, který bedlivě sleduje americká centrální banka. Ekonomové očekávají, že základní cenový index PCE poroste meziročně o 5,5 % a zůstane výrazně nad 2% inflačním cílem FEDu.

Ekonomický kalendář obsahuje také aktualizace o důvěře spotřebitelů, volných pracovních místech, náboru v soukromém sektoru, žádostech o nezaměstnanost a ISM výrobní PMI. Kromě toho mají během týdne vystoupit zástupci centrální banky v čele s prezidentem newyorského FEDu John Williamse, šéfa filadelfského FEDu Patricka Harkera, prezidenta FEDu v Atlantě Raphaela Bostica a prezidenta FEDu v Richmondu Thomase Barkina.

Ropný trh

Světové ceny ropy zaznamenaly v minulém týdnu znatelný růst, když ropa Brent posílila o více než 11 % a americká WTI připsala téměř 9 %. Od začátku roku vzrostly ceny černého zlata hlavně v důsledku sankcí vůči Rusku o 50 %. Rostoucí ceny podněcují inflační očekávání a pohřbívají naděje centrálních bankéřů, že vysoká inflace přiživovaná stimulačními balíčky z období pandemie bude pouze přechodným jevem. Jerome Powell minulé pondělí oznámil, že americká ekonomika je nyní zjevně lépe schopna odolat ropnému šoku než tomu bylo v 70. letech. Spojené státy jsou stále největším světovým producentem ropy. Na druhém místě sedí Saudská Arábie, třetí je Rusko.

Hlavní zámořské akciové benchmarky zakončily obchodní týden výše, když Nasdaq a S&P 500 vzrostly téměř o 2 %, zatímco průmyslový Dow Jones posílil o 0,3 %. Výnosy amerických státních dluhopisů v pátek značně rostly. Referenční 10letý státní dluhopis vyskočil na téměř tříletá maxima. Trh se potýká s vysokou inflací a agresivní jestřábí výhledy na monetární politiku ze strany FEDu drží investory v určité nejistotě.

Inflace v eurozóně

Eurozóna má v pátek zveřejnit údaje o inflaci. Ekonomové očekávají, že index spotřebitelských cen (CPI) dosáhne při prudce rostoucích cenách energie nového rekordu 6,5 %. Evropská centrální banka naznačila, že se zvyšováním úrokových sazeb není kam spěchat.  Vzhledem k jejímu inflačnímu cíli ve výši 2 % však není překvapením, že někteří představitelé volají po jednom nebo dvou zvýšení sazebroce 2022. Případná další zveřejněná silná inflační data by mohla velmi významně posílit jejich argumenty.

Výnosy německých dvouletých dluhopisů v březnu vzrostly o 30 bazických bodů, což je největší měsíční nárůst od roku 2011. Po letech strávených hluboko v oblasti záporných výnosů uprostřed programu nákupu dluhopisů ze strany ECB za účelem zvýšení inflace se jejich výnos rychle blíží 0% hranici.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2022Burzovní kalendář 3/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688