Export (export.cz)
Ze světa  |  07.03.2022 12:16:17

Libanon zjednodušil dovozní pravidla pro farmaceutika


V Libanonu byla registrace nových léků a farmaceutických přípravků ze zahraničí obtížná a zdlouhavá. Tamní ministerstvo zdravotnictví ale nedávno zjednodušilo dovozní podmínky pro léky a léčiva, která jsou již certifikována v EU, USA a při Světové obchodní organizaci (WTO). Tyto položky lze do země dovážet bez zdlouhavého testování a licenčních řízení, což otevírá dveře i českým exportérům.

Ilustrační foto Shutterstock

Pro mezinárodní farmaceutické společnosti je Libanon dlouhodobě malým, ale důležitým exportním trhem. Libanon dováží přibližně 95 % svých farmaceutických produktů a ročně za ně utratí více než 1 miliardu amerických dolarů. Patentované léky tvoří asi 50 procent trhu a volně prodejné léky a generické léky tvoří každý asi 25 procent.

Podle libanonské celní správy dosáhl celkový dovoz léčiv do Libanonu v roce 2021 1,184 miliardy USD, z toho 120 milionů USD bylo ze Spojených států. Hlavními zdroji dovozu léčiv do Libanonu jsou 17 % z Německa, 10 % Švýcarsko, 9 % Spojené státy, 9 % Francie, 6 % Irsko a 4 % Itálie.

Domácí výroba ve znamení licencí

Libanon má i svou vlastní produkci farmaceutických výrobků, která v roce 2021 dosáhla hodnoty 41 milionů USD.  Místní produkce pokrývá přibližně 5 procent poptávky na trhu a zaměřuje se především na licenčně vyráběné léky. Libanon v roce 2021 vyvezl farmaceutické produkty v hodnotě 12 milionů USD oproti dovozu v hodnotě 820 milionů USD. Stejná nebo vyšší hodnota dovozu se předpokládá i v roce 2022.

Trend růstu spotřeby léků v celé populaci se s velkou pravděpodobností v příštích letech nezastaví. Očekává se, že celosvětový trh s farmaceutickými výrobky v následujících letech zaznamená minimálně šestiprocentní růst.

Nedávno bylo v Libanonu legalizované pěstování konopí pro lékařské, farmaceutické a průmyslové účely. Podle nové legislativy by se Libanon měl také zaměřit na podporu nového odvětví vyrábějícího konopné farmaceutické výrobky, včetně olejů a wellness produktů. Tímto krokem se libanonská vláda snažila podpořit investice do soukromého farmaceutického sektoru a přilákat zahraniční investice do odvětví.

Nejen léky, ale i suroviny a obaly

Rozšiřování libanonského farmaceutického průmyslu by pro české výrobce mohlo být příležitostí v oblasti dodávek surovin, obalů a případně i výrobních technologií a farmaceutické techniky. České farmaceutické podniky a výzkumné ústavy by se mohly pokusit o spolupráci s libanonskými partnery na vývoji a výrobě moderních generických léčiv.  

Česká republika dlouhodobě aktivně podporuje libanonské zdravotnictví (MEDEVAC, vázané peněžní dary, humanitární pomoc), české výrobky mají tak v zemi velmi dobrý zvuk a kvalita zdravotnických výrobků je vysoce ceněna. Dlouhodobá podpora zdravotnictví v Libanonu ze strany Česka výrazně usnadňuje i komerční vstup českých výrobců farmaceutik na místní trh.

Lýdia Skolilová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Bejrútu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688