BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Daně a účetnictví  |  03.03.2022 12:17:24

Zdanění finančních a nefinančních darů pro Ukrajinu

Pokud dar putuje například k nějaké české neziskové organizaci, lze jeho výši odečíst od základu daně. U fyzických osob může v roce 2022 činit dar maximálně 15 % základu daně při minimální hodnotě daru 1 000 ; u právnických osob potom maximálně 10 % základu daně při minimální hodnotě daru 2 000 .

Uplatnění odčitatelné položky definuje Zákon o daních z příjmů v § 15 ods. 1 pro fyzické osoby a § 20 odst. 8 pro právnické osoby, kde je podstatný:

  • Subjekt obdarovaného
  • Účel daru
  • Spodní a horní limit výše daru

Předmětem daru bývají nejčastěji finanční prostředky, ale darovat lze i jakékoliv nefinanční předměty či služby. Výše uvedené odpočty od základu daně platí tedy pro peněžní i nepeněžní dary.

V případě nepeněžních darů vzniká otázka hodnoty daru. Fyzická osoba darující část svého „soukromého majetku“ může odečíst tržní cenu tohoto nepeněžitého daru. U podnikajících fyzických osob a u právnických osob je to daňová zůstatková cena majetku. V případě, že nepeněžitý dar poskytne plátce DPH, nesmí zapomenout na odvod DPH z tohoto daru, pokud si ho při pořízení (nyní) darovaného majetku nárokoval na vstupu. 

V každém případě je potřeba k daňovému přiznání vždy přiložit potvrzení o poskytnutém daru, jež by měly zmíněné neziskové organizace automaticky dodat.  

Pokud přemýšlíte, jak poskytnout finanční či nefinanční dar účelně a zároveň daňově efektivně, upozorňujeme dále na situace, které byste měli při svém rozhodování zohlednit a která mohou daňový odpočet znemožnit:

  1. Je-li dar poskytnut ukrajinské dobročinné organizaci, nelze jeho hodnotu odečíst od základu daně. Dle Zákona musí organizace sídlit v ČR nebo v EHP/EU.
  2. Je-li dar poskytnut na účet Ukrajinského velvyslanectví – bankovní účet je tedy vlastněn organizací či státem mimo Evropský hospodářský prostor, opět nelze jeho hodnotu odečíst od základu daně.

  3. Rozhodne-li se zaměstnavatel poskytnout dar svému ukrajinskému zaměstnanci, je třeba brát v potaz, že je jeho hodnota považována za příjem v souvislosti se zaměstnáním, podléhá tedy dani. Odvody na sociální a zdravotní pojištění by se k jednorázovému příspěvku souvisejícímu s mimořádnou závažnou událostí vztahovat neměly.

Podklady zpracoval Zenon Folwarczny – partner a vedoucí daňového oddělení společnosti BDO Česká republika 

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688