Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  25.02.2022 18:49:04, aktualizováno 27.02.2022 15:02:04

Informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu - Pomoc Ukrajincům na Ukrajině i v ČR. Pomoc ukrajinské vládě a obyvatelům Ukrajiny. Výstrahy a doporučení

Bezprecedentní útok vojsk Ruské federace na Ukrajinu v noci z 23. na 24. února 2022 dramaticky zhoršil bezpečnostní situaci ve východní Evropě. Vláda Petra Fialy vyzvala české občany na Ukrajině, aby tuto zemi neprodleně opustili, a pokud to není možné, aby byli maximálně obezřetní. Přinášíme vám souhrn nejdůležitějších informací, které se vztahují ke krizové situaci na východě Evropy.



Pomoc Ukrajincům na Ukrajině i v ČR

  • Ministerstvo vnitra aktivovalo Plán připravenosti na migrační vlnu a zřídilo informační linky pro občany Ukrajiny žijící či pobývající na území ČR +420 974 801 802, kde je možné dozvědět se praktické pobytové informace. V této souvislosti je k dispozici i e-mailová adresa ukrajina@mvcr.cz. Více na stránkách Ministerstva vnitra.
  • Pokud platnost občanům Ukrajiny vyprší platnost pobytového oprávnění (bezvízového styku/schengenského víza/sezónního víza/mimořádného pracovního víza) za dobu kratší než 14 dnů a nemohou se kvůli konfliktu vrátit na Ukrajinu, je nutné dostavit se na pracoviště MV OAMP. V návaznosti na probíhající konflikt je umožněno zažádat si o specifický druh dlouhodobého víza. Pokud mají vyřízeno povolení k zaměstnání, mohou nadále pracovat.
  • Ministerstvo vnitra zveřejnilo i souhrn praktických informací pro občany Ukrajiny na území ČR.
  • Ministerstvo vnitra připravilo Program pomoci občanům Ukrajiny, který na čtyři měsíce zajišťuje uprchlíkům z Ukrajiny, kteří nemají možnost materiálního zabezpečení z vlastních nebo jiných prostředků, ubytovací kapacity, stravování, základní hygienické prostředky, kapesné, sociální a materiální asistenci a případně dopravu. Vláda na tento program uvolní 1,5 miliardy korun.
  • Všem občanům Ukrajiny bez rozdílu jejich materiálních podmínek bude poskytnuto oprávnění setrvat na území České republiky, které jim umožní i najít si v ČR zaměstnání. Ministerstvo vnitra posílí příslušná pracoviště odboru azylové a migrační politiky, zajistí potřebné smluvní lékaře, kteří budou účastníkům programu poskytovat lékařské služby, a personálně posílí Správu uprchlických zařízení.
  • Na základě ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR mají občané České republiky, občané EU a jejich rodinní příslušníci a držitelé oprávnění k pobytu na území Evropské unie, a občané Ukrajiny vstupující na území České republiky cestou z Ukrajiny, kde byli bezprostředně před příchodem vystaveni ohrožení z důvodu mezinárodního ozbrojeného konfliktu, výjimku z povinnosti před zahájením přepravy na území ČR vyplnit Příjezdový formulář, disponovat výsledkem testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2, národním certifikátem o provedeném nebo dokončeném očkování, anebo certifikátem o prodělaném onemocnění covid-19.
  • Zdravotnické informace v ukrajinštině 1221 (+420 226 201 221) volba číslo 8.
  • Pro občany, kteří prožívají psychologickou zátěž v souvislosti s válkou na Ukrajině, připravilo Ministerstvo vnitra souhrn kontaktů a informací o možnostech psychologické pomoci.

Pomoc ukrajinské vládě a obyvatelům Ukrajiny

Výstrahy a doporučení

Sankce přijaté vůči Ruské federaci

Další kroky vlády

  • Vláda schválila možnost, aby se po území ČR pohybovaly ozbrojené síly spojeneckých zemí z NATO, Česko jim poskytne například letiště pro tankování. Česká republika se aktivně podílí na posilování východního křídla NATO.
  • Vláda průběžně monitoruje bezpečnostní situaci v České republice, několikrát se kvůli zhoršené bezpečnostní situaci sešla Bezpečnostní rada státu.
  • Česká republika je připravena na výpadky dodávek surovin, a to jak ropy, tak zemního plynu. Máme zásoby ropy na 94 dnů a nejvíce zásobníků plynu na počet obyvatel.
  • Vláda vyhlásila boj s hybridní informační válkou vedenou proruskými dezinformačními weby a dalšími kybernetickými prostředky vůči české společnosti a vyzvala všechny relevantní subjekty, aby přijaly opatření, která povedou k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatelstva ČR směrem k ospravedlnění a schvalování aktuální ruské vojenské agrese vůči Ukrajině.

Významné projevy předsedy vlády

24. 2. 2022Premiér Fiala před Poslaneckou sněmovnou: Jsme v tom společně, jsme v tom my všichni dohromady, jsme v tom my společně s Ukrajinou

22. 2. 2022Premiér Fiala před Poslaneckou sněmovnou: Stojíme za plnou nezávislostí a územní celistvostí Ukrajiny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688