Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  10.02.2022 00:00:00

Mladá Boleslav: Zemřel mladoboleslavský historik Karel Herčík

V úterý 8. února 2022 ve věku nedožitých 86 let zemřel mladoboleslavský historik a spisovatel Karel Herčík. Byl autorem celé řady knih o historii Mladé Boleslavi a Mladoboleslavska. V roce 1990 byl zvolen prvním postkomunistickým starostou Mladé Boleslavi. V roce 2006 byl oceněn Cenou statutárního města Mladá Boleslav, která se uděluje osobnosti, jež svým životem a dílem přispěla k propagaci města, jeho zvelebení, rozvoji a zkvalitnění života občanů Mladé Boleslavi.
Karel Herčík
Karel Herčík
 

 
 
Karel Herčík se narodil 9. března 1936 v Kolíně. Po skončení 2. světové války se přestěhoval s rodiči – poštovními úředníky do Ústí nad Labem, kde dokončil základní školní docházku a odmaturoval na Jedenáctileté střední škole. Vysokoškolská studia absolvoval na Filosoficko-historické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v oboru historie-pedagogika a ukončil je promocí v roce 1959.

Na několik měsíců nastoupil na místo okresního archiváře v Mladé Boleslavi, poté byl povolán na 22 měsíců do základní vojenské služby. Po návratu pokračoval v práci archiváře a historika, publikoval v regionálním a odborném tisku. V Mladé Boleslavi se také oženil a založil rodinu. Jako vedoucí archivu musel nastoupit do KSČ, odkud byl ale po dvou letech vyloučen pro narušení socialistického společenského pořádku a znevážení přátelství k SSSR. Následovalo v roce 1969 i propuštění z práce v archivu. V následujících letech pracoval u Okresního stavebního podniku, poté dalších 10 let pak jako úředník u Středočeských silnic až do začátku roku 1990. Historii se však věnoval dlouhá léta i nadále, i když nikde publikovat nesměl.

Po sametové revoluci dostal nabídku nastoupit do Občanské ho fóra a 30. ledna 1990 byl zvolen předsedou ONV. V prvních volbách na podzim roku 1990 byl zvolen starostou Mladé Boleslavi. V dalších komunálních volbách už kandidovat na starostu nechtěl. V prosinci 1994 nastoupil jako středoškolský profesor na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře. Byl autorem nebo spoluautorem celé řady publikací, které jsou věnovány historii našeho kraje, měst a obcí, památkám, průmyslovým závodům i významným osobnostem. Veřejnost jej zná z řady přednášek, byl známým průvodcem na procházkách městem Mladá Boleslav, svými historickými články často přispíval do měsíčníku Boleslavan i jiných tiskovin. V závěru svého života úzce spolupracoval se Společností Mikuláše Klaudiána.

Byl první osobností, které byla udělena Cena statutárního města Mladá Boleslav, a to při slavnostním večeru v divadle 18. října 2006.
 
Zveřejnil: Bohumil Horáček
Vytvořeno / změněno: 9.2.2022 / 9.2.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688