msmt.cz (MŠMT)
Školství  |  25.01.2022 07:10:00

Ministr Gazdík jednal s francouzskou a švédskou ministryní

Paříž, 24. ledna 2022 – Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík jednal v Paříži o výzkumných prioritách českého předsednictví v Radě EU s francouzskou ministryní pro vysoké školství, výzkum a inovace Frédérique Vidal a švédskou ministryní pro vzdělávání a výzkum Annou Ekström. Francie, ČR a Švédsko tvoří aktuální předsednické trio. Předsednictví ČR v Radě EU bude následovat po nynějším francouzském předsednictví. Přesto již vykrystalizoval jeho program, který nabývá konkrétních obrysů v oblasti agend i eventů, které bude ČR ve 2. polovině roku 2022 pořádat.

Setkání ministra Petra Gazdíka s ministryněmi z Francie a Švédska se uskutečnilo v Paříži u příležitosti oficiálního zahájení programu francouzského předsednictví v Radě EU v oblasti výzkumu. V průběhu setkání byly tedy diskutovány primárně výzkumné agendy programu předsednického tria. ČR zvolila za stěžejní priority rozvoj evropského výzkumně-infrastrukturního ekosystému a synergie ve financování výzkumu, vývoje a inovací. Za účelem adresování těchto témat na vysoké politické úrovni hodlá ČR iniciovat debatu členských států EU s cílem přijetí Závěrů Rady EU k výzkumným infrastrukturám i takzvaným synergiím, přičemž v průběhu předsednického programu bude ČR hostit kromě jiného celosvětovou výzkumně-infrastrukturní konferenci ICRI 2022 (International Conference on Research Infrastructures), která se uskuteční19. až 21. října 2022 v Brně, a vlajkovou konferenci za účasti evropských výzkumných a inovačních stakeholderů k synergiím, která se uskuteční v úvodu výzkumného programu českého předsednictví v Radě EU 7. až 8. července letošního roku v Praze.

Výzkumné infrastruktury představují jeden ze stěžejních pilířů Evropského výzkumného prostoru. Jejich intenzivní zapojení do krizového managementu pandemie coronaviru SARS-CoV-2 a onemocnění Covid-19 prokázalo, že musí být nahlíženy jako integrální součást kritické infrastruktury. I proto se plánujeme zaměřit na výzkumné infrastruktury jako na jednu z priorit programu českého předsednictví v Radě EU. Věnovat se budeme dále velmi intenzivně i debatám na téma posílení synergií ve financování výzkumu, vývoje a inovací za využití evropských a národních rozpočtových prostředků. Synergické zacílení investic národních dotačních titulů, fondů politiky soudržnosti EU, rámcového programu Horizontu Evropa nebo národních programů obnovy je klíčem k maximalizaci investic k implementaci výzkumných a inovačních politik, potažmo i jejich přínosů a dopadů,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík.

Program českého předsednictví v Radě EU, včetně prioritních témat a eventů pořádaných k agendám výzkumu a vývoje, vysokého školství, vzdělávání a mládeže, bude představen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy u příležitosti konání kulatého stolu s politickými stakeholdery a hospodářskými a sociálními partnery 3. února 2022. Kulatý stůl je organizován ve spolupráci s Domem zahraniční spolupráce v konferenčních prostorách Národní technické knihovny a kromě osobní účasti bude možné jej sledovat i prostřednictvím přímého přenosu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688