Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  04.01.2022 09:19:01

Ranní přehled: Pražská burza pondělní pozitivní vývoj světových burz nenásledovala

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,416 bodů (-0.7% d/d); objem: 510 mil.

Evropské trhy zahájily obchodování v novém roce růstem, když téměř všechny sektory uzavřely v zeleném teritoriu. Hlavní evropské indexy posílily téměř o 1 %, přestože asijské trhy uzavřely smíšeně. Hlavními tématy zůstane vývoj pandemie Covid-19, inflaceměnová politika, přičemž v centru pozornosti bude stejně jako v roce 2021 především americký Fed, jenž by měl letos zvýšit sazby třikrát.

Pražská burza nicméně pozitivní vývoj světových burz nenásledovala. Do červeného pásma ji stáhly akcie ČEZu, které odevzdaly 2,48 % a uzavřely na 806,5 . Investoři zřejmě v novém roce přistoupili k vybírání ziskůdůvodem mohl být také aktuální pokles ceny elektřiny vyvolaný poklesem ceny plynuvyjádření šéfa ČEZu na Twitteru ohledně nové taxonomie od Evropské komise, jež by mohla přinést zásadní komplikace z hlediska transformace české energetiky a zejména teplárenství.

Nedařilo se ani Komerční bance (-0,86 %, 927 ). Naopak nejlépe si vedl Philip Morris (+1,24 %, 16 300 ).

USA - Dow Jones: 36,585 (+0.7%); S&P500: 4,797 (+0.6%); Nasdaq: 15,833 (+1.2%)

Akcie na Wall Street vstoupily do nového roku na vítězné vlně (S&P 500 +0,64 %; 4 796,56 b.) a investoři tak pokračují v nákupech zejména miláčků trhu. Apple (+2,50 %; 182,01 USD) se jako první společnost v historii dokázala dostat tržní kapitalizací na úroveň 3 bilionů dolarů a během čtyř let ztrojnásobila svou hodnotu. Tesla (+13,53 %; 1 199,78 USDpak těžila z vyšších prodejů aut za 4Q21. Dařilo se také titulům nejvíce citlivým na vývoj okolo pandemie koronaviru jako aerolinkám, výletním lodím a provozovatelům kasin. 

 Rostoucí výnosy na dluhopisech pak povzbudily finanční sektor v čele s bankovními domyDle statistik Bank of America index S&P 500 během prvního týdne rostl za posledních 13 let celkem 11krát, a to v průměru o 1,6 %.

Komentář k devizovému trhu

Novoroční obchodování na devizových trzích provázely výrazné výkyvy kurzů. Trh zůstal pravděpodobně relativně mělký, protože Londýn, tj. světové centru forexu, zůstalo v pondělí ještě uzavřeno. Koruna k euru pokračovala v posilování a z ranních 24,88 se postupně dostala až na 24,77 CZK/EUR, což je její nové 10leté maximum. Odpoledne koruna korigovala na 24,83. Na vysoké hodnoty korunu posouvá relativně agresivní postoj ČNB k utahování měnové politiky, který by měl pokračovat i v letošním roce. V regionu vedle koruny posilovaly i ostatní měny, které ale jen odmazávaly své oslabení z druhé poloviny prosince.

Dolar k euru se dopoledne obchodoval kolem 1,135 USD/EUR, ale odpoledne posílil na týdenní maximum 1,129 USD/EUR. Následně koruna k dolaru nakonec oslabila skoro o 10 haléřů na 22,0 CZK/USD.

Kalendář – významné události
Čína: Caixin index nákupních manažerů v průmyslu (prosinec) 50,9 b. vs. oček. 50,0
Německo: maloobchodní tržby (listopad) +0,6 % m/m vs. oček. -0,3 % m/m
- – Polsko: rozhodnutí o úrokových sazbách


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch úspěšných, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty. Na majetek se díváme komplexně. Nabízíme služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby našich klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská Poštová banka.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688