Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie v ČR  |  22.12.2021 11:38:07

Pražská burza je nejvýnosnější evropskou burzou letošního roku, táhnou ji nahoru bankovní akcie i ČEZ. Akcie představují zajištění proti zdražujícím energiím i hypotékám, ale jen pro někoho


Hlavní ukazatel pražské burzy vykazuje letos nejlepší výkonnost ze všech hlavních indexů burz evropských zemí. Jen šest burz v zemích AsieAfriky letos zaznamenává vyšší celkové zhodnocení akcií, s nimiž se na nich obchoduje, než právě pražská burza (viz tabulka níže). Pražské burze pomáhá hlavně dramatické zvyšování úrokových sazeb v podání České národní banky, jehož další pokračování se odehraje právě dnes, a také nebývalý růst cen energií a emisních povolenek EU.  

Hlavní index pražské burzy, PX, zhodnotil letos od 1. ledna do dnešního dopoledne středoevropského času celkově o 37,8 procenta. V přepočtu do dolarů se tedy jedná o sedmou nejlepší celkovou výkonnost (tedy po zahrnutí dividend) mezi všemi primárními burzovními ukazateli světa. Česko je tak v TOP 10 jediným zástupcem skupiny ekonomicky vyspělých, jak je definuje Mezinárodní měnový fond.  

Pražské burze v globálním měřítku nadmíru svědčí to, že v jejím primárním indexu jsou silně zastoupeny bankovní tituly (Komerční banka, Erste Bank a Moneta) a také ČEZ. Bankovním akciím se totiž daří z důvodu zvyšování základní úrokové sazby v podání České národní banky, které je razantní také právě z celosvětového hlediska. Vyšší úroky ČNB umožňují bankám dosahovat vyšších rozdílů mezi úroky na svých půjčkách a úroky na přijatých vkladech, tedy vyšších úrokových výnosů. Ty se pak promítají ve zvýšené ziskovosti, která tedy znamená také vyšší výnos pro akcionáře bank. 

Akcie ČEZ zase rostou z rekordního vzestupu ceny emisních povolenek EU. Ty tento měsíc pokořily historický rekord dokonce přes 90 eur za tunu ekvivalentu oxidu uhličitého vypuštěnou do ovzduší. Povolenky si musí nakupovat například uhelné či v menší míře plynové elektrárny, aby mohly elektřinu vyrábět. Zdražování povolenek tedy znamená růst cen elektřiny, a tudíž také růst ziskovosti podniků typu ČEZ.  

Lidé, kteří mají své peníze v akciích pražské burzy, se tedy poměrně vhodně zajišťují proti dvěma klíčovým výzvám letošního roku: zdražujícím energiím a rostoucím úrokům.  

Komu kvůli růstu úroků zdražuje hypotéka, ten se může zajistit investicí do bankovní akcie a vydělávat tak na tom samém růstu úroků. Kdo strádá kvůli rostoucím platbám za elektřinu či plyn, ten může investovat do akcií ČEZ a část těchto navýšených plateb si v podobě zhodnocování příslušných akcií a dividend „přihrát“ zpět.  

Potíž je v tom, že do akcií investují spíše celkově majetnější lidé. Lidé, kteří jsou zdražujícími energiemi, příp. rostoucími úroky zasaženi nejvíce, tj. nízkopříjmoví, se skrze akciové investování pochopitelně příliš zajišťovat nemohou. Což ovšem přispívá k rozevírání příjmových nůžek a nůžek bohatství v celé společnosti.   

Pořadí zemí s nejlépe vynášejícími burzami roku 2021  

(výkonnost jejich primárního burzovního ukazatele v období od 1. 1. do 22. 12. 2021, 11:00 středoevropského času, včetně dividend, v přepočtu do USD, v procentech) 

1.      Mongolsko         121,4 

2.      Zambie                104,6 

3.      Abú Dhabí           74,3 

4.      Srí Lanka             65,9 

5.      Libanon               51,5 

6.      Ghana                  44,9 

7.      Česko                   37,8 

8.      Kazachstán         37,6 

9.      Vietnam              36,4 

10.  Argentina            35,2 

Data: Bloomberg 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

23.12. 16:58  Úžasné. To se máme. (GOGO)
22.12. 13:16  Úžasné. To se máme. (Santa)
22.12. 12:20  Úžasné. To se máme. (Eleonóra Stříbrná)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688