Václav Horák (AliaWeb)
Podílové fondy  |  04.03.2003 09:58:35

Franklin Templeton vstoupil opětovně na český trh


 

 

 


Franklin Templeton vstoupil opětovně na český trh

 

Na sklonku minulého roku získala investiční společnost Franklin Templeton Investment registraci pro prodej svých 32 fondů na území České republiky. Jelikož se jedná o velmi významného hráče na mezinárodním fondovém poli, nebude jistě nezajímavé si ho blíže představit.

 

Jak to vše začalo

 

Franklin Templeton Investment se sídlem ve městě San Mateo v americké Kalifornii vznikla v roce 1992 fůzí hned několika společností. K už legendárnímu Templetonu založeného v roce 1940 sirem Johnem Templetonem se tehdy přidala společnost Franklin založená v roce 1947 panem Rupertem Johnsonem. V roce 1996 se ke skupině připojila Franklin Mutual Services, následovala jej v roce 2001 Fiduciary Trust Company International a kanadská společnost Bisset. Kolos na konci roku 2002 spravoval majetek za 260 miliard dolarů, pracovalo pro něj 6900 lidí, z toho 210 analytiků a 140 portfoliomanažerů. Společnost je registrována na newyorské burze jako Franklin Resources Inc. Největšími akcionáři jsou Charles B.Johnson a Rupert H.Johnson.

 

Divize Templeton se stará o akcie

 

Firma čerpá z tradice a zkušeností Tepmpletonu při správě globálních akcií. Ta je charakterizována hodnotovým (value) stylem a bottom-up přístupem (zdola nahoru). Regionální přístup k výběru akciím nehraje žádnou roli. Vlajkovou lodí je známý fond Templeton Growth Fund  založený již v roce 1954 sirem Johnem Templetonem. Od té doby prodělal na postu portfoliomanažera pouze dvě změny. Sir John Templeton spravoval fond až do roku 1987, tedy plných 33 let ! V letech 1987-2000 byl hlavním manažerem fondu pan Mark Holowesko. Od 1.ledna 2000 se stal zodpovědným portfoliomanažerem fondu pan Murdo Murchison. Fond řídí ze své kanceláře v Nassau na Bahamách.

 

Ostatní divize doplňují portfolio investičních stylů

 

Na dluhopisy a americké růstové (growth) akcie je zaměřen druhý pilíř skupiny, Franklin Resources. Také ostatní divize vzniklé fůzemi pokrývají další segmenty trhu a investiční strategie se tak vzájemně nepřekrývají, ale vhodně doplňují.

 

Jaké fondyČR

 

Vlajkovou lodí je, jak již bylo řečeno, fond Templeton Growth. U nás je k investicím přístupný jeho lucemburský klon, Templeton Growth (EUR) založený v srpnu 2000. Už nyní však spravuje majetek za více jak 1 miliardu eur. Jeho americký originál je s majetkem ve výši 13,7 miliardy dolarů dokonce jedním z největších na světě. Fondmanažer Murchison vyznává hodnotovou strategii a kromě akcií z celého světa nakupuje do portfolia i dluhopisy. Nejedná se proto o čistě akciový fond. Ke konci ledna byly v portfoliu fondu zastoupeny akcie 82 procenty, dluhopisy 8,3 % a zbytek připadl na hotovost. Fodn díky přístupu bottom up (zdola nahoru) nesleduje svůj benchmark MSCI World Index co se týče regionálního pokrytí. Aktuálně jsou např. USA zastoupeny pouze ze 26 procent, dalšími státy jsou Velká Británie (10,3 %), Německo (8,9%), Jižní Korea (4,8%) a Hong Kong (4,6%). Z pohledu sektorů je aktuálně nejvíce favorizováno bankovnictví (10,2%), telekomunikace (10,1%), hmoty (10%). Největší pozice na začátku roku ve fondu zaujaly německý vládní dluhopis (4,0%), akcie Bristol Myers Squibb (2,0%) a Shell Transport & Trading. Stejný podíl měla i švýcarská bankovní skupina UBS.

Vypovídající výkonnost má zatím pouze americká varianta založená již před téměř padesáti lety. A ta je vskutku podivuhodná. Na desetiletém horizontu fond vydělal 204,4 %, index pouze 120,1 %. I tříletá „strašlivá“ perioda fondu celkem svědčí – ztratil za tu dobu pouhých 11 procent, zatímco benchmark se poroučel níže čtyřikrát více – o 44 procent. A lepší výkonnost si fond udržuje i na krátkém ročním horizontu. Fond má díky tomu ratingové ohodnocení od Standard & Poor’s AA a lze jej doporučit k pokrytí segmentu globálních akcií.

 

Pokud ovšem investor hledá “zlatou střední cestu”, je dobré mu spíše doporučit smíšený Templeton Global Balanced. V portfoliu má více jak 60 = akcií a je to tedy spíše dynamický fond. Akciové tituly jsou opět síše hodnotové-value, takže fond v uplynulých třech letech na rozdíl od konkurence téměř neztrácel.

 

Fondy Franklin Templeton budou jistě zpestřením nabídky na našem trhu. Zaujmou spíše dlouhodobější investory svou konzistentní strategií, vždyť za posledních deset let  obměnily pouhých 20 procent svého portfolia.

 

Více o nich   najdete na stránkách www.fondmarket.cz, kde si můžete zdarma stáhnout i mnoho  podrobnějších informací k výše jmenovaným fondům.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematická zpráva: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688