Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  09.12.2021 00:00:00

Počet městských bytů v Hradci Králové se navýší o jedenáct na Pražské třídě

V hradeckých Kuklenách město rekonstruuje bytový dům na Pražské třídě 559, kde bude jedenáct nových bytů. Radnice původně plánovala tento objekt využít pouze na sociální bydlení a investici zčásti hradit pomocí dotace z evropských fondů. Cílem města je v souladu s Koncepcí rozvoje bydlení se sociálním aspektem umožnit občanovi, který se ocitá v bytové nouzi, bydlení v bytě bez nutnosti dalšího stěhování. Původní dotační podmínky však tento způsob řešení bytové nouze neumožňují. Nájemce by tak musel byt opustit například v případě, že by došlo ke zvýšení jeho příjmů. Rada města proto včera rozhodla o tom, že nájemce těchto nových bytů nebude omezovat pouze na klienty z oblasti sociální péče a dotaci nevyužije. Nové byty tak budou zařazené do městského bytového fondu. Současně město vyčlení odpovídající počet jiných městských bytů pro původně plánovaný účel, tedy sociální bydlení.

O rekonstrukci bylo rozhodnuto vzhledem k neutěšenému stavu objektu. „Projekt přestavby původně počítal s tím, že tyto nové byty budou využívat rodiny s dětmi či jednotlivci, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Dále ti, kteří mají snahu se postupně postavit na vlastní nohy bez sociální pomoci města, jsou schopni dodržovat podmínky nájemního bydlení a mají perspektivu začlenění do společnosti. Tedy mají práci, platí své závazky a dnes žijí například v ubytovně na Brněnské,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Město přípravu rekonstrukce objektu zahájilo před několika lety a samotné stavební práce zahájilo na podzim v roce 2020. Na tuto investici ve výši necelých 29 milionů korun včetně DPH se radnici podařilo získat dotaci 21,4 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. „Podmínky dotace mimo jiné určují, jakých maximálních příjmů mohou nájemníci bytů vystavěných s podporou z tohoto dotačního programu dosahovat. Problém je v tom, že reálné příjmy našich uvažovaných klientů se v porovnání s dobou, kdy se podávala žádost, zvýšily. Je to mimo jiné například i z důvodu nárůstu minimální mzdy, respektive mezd obecně. Tím došlo k tomu, že se bohužel lidé, se kterými jsme do těchto nových bytů počítali, do těchto parametrů nevejdou. A to by bylo kontrolované 20 let. Kdybychom je v těchto bytech ubytovali, dopustili bychom se porušení dotačních podmínek a městu by hrozilo odejmutí dotace a další případné sankce, jako jsou penále. Proto městská rada rozhodla, že rekonstrukci uhradíme kompletně z městského rozpočtu, tedy bez dotace. V podstatě jiná ekonomicky rozumná cesta nebyla. Město tak tyto byty může zařadit do svého bytového fondu a je zcela na nás, zda do kategorie startovacích, pro rodiny s dětmi, nebo komerčních,“ vysvětluje ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Rekonstrukce objektu se nyní blíží ke konci. „V rámci kompletní rekonstrukce došlo například k výměně topení a oken, opravena byla také střecha. Vystavělo se zázemí se sušárnou, místností pro kola a kočárky a skladem nářadí. V rekonstruovaném objektu je jedenáct bytových jednotek včetně jednoho bezbariérového bytu. Původní termín dokončení stavby byl ke konci roku, ale vzhledem k omezení v souvislosti s covidovou situací v průběhu stavby nakonec předpokládáme dokončení na jaře příštího roku,“ dodává Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast investic.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Mgr. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 9.12.2021 / 9.12.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688