Export (export.cz)
Ze světa  |  22.11.2021 10:52:14

Od Bundestagu po blockchain - Technologická firma Ackee si udělala jméno na mobilní aplikaci pro německý parlament

Technologická firma Ackee si udělala jméno na mobilní aplikaci pro německý parlament, když jako firma z „východu“ prorazila i u našich západních sousedů. Teď se chce změřit na bezpečnostní audity blockchainových kontraktů.

Díky technologické firmě z Karlína je možné mimo jiné v mobilu sledovat přímé přenosy ze zasedání Bundestagu. Foto: Shutterstock

Někteří herci to mají těžké. Za svou kariéru ztvárnili řadu zajímavých rolí, diváci si je ale pamatují především kvůli jedné postavě. Hráli ji sice už dávno, posunuli se od té doby dál, ale publikum chce stále „historky z natáčení“ slyšet. Podobné to má i Josef Gattermayer, spoluzakladatel a ředitel technologické firmy Ackee. Mobilní aplikaci pro Německý spolkový sněm spustili vývojáři z Karlína sice již před dvěma půl lety, zakázka pro Bundestag ale pořád marketingově táhne. Možná i proto, že byla hned v několika ohledech výjimečná.

Kontrakt od Německého spolkového sněmu běží stále – Ackee pracuje na rozvoji a údržbě aplikace, za niž studio obdrželo i cenu German Brand Award. V Německu ale mezitím firma získala další zajímavé klienty. Pro WeShare, dceřinou společnost VW, která se specializuje na sdílení elektrických aut, pomáhali karlínští vývojáři vytvořit interní aplikaci, která zajistí co možná nejlepší rozložení aut mezi jednotlivá stanoviště. Pro Audi Denkwerkstatt, berlínský hub této německé automobilky, zase firma Ackee pracovala na digitálním průvodci po Berlíně. Kromě velkých klientů má ale karlínské vývojářské studio v portfoliu i neziskovky. Patří sem třeba německá pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF), která si od Ackee nechala vytvořit mobilní aplikaci, která coby interaktivní průvodce usnadňuje plavbu a rybolov v chráněném území Greifswaldského zálivu na Rujáně.

Z KARLÍNA DO BERLÍNA

Uspět na německém trhu Ackee kromě dobré referenční zakázky pomohl ještě jeden fakt – u našich západních sousedů pražská firma nepůsobila jen virtuálně. Berlínská pobočka Ackee vznikla již roku 2017, tedy dřív než zakázka pro Bundestag. „Berlín je startupové město číslo jedna. Do USA se nám stěhovat nechtělo, ve hře byl i Londýn, ale tam se koncentruje konkurence z celého světa a jsou tam vysoké náklady. Německou metropoli jsme si vybrali i kvůli atmosféře. Kulturně to z Karlína do Berlína není daleko,“ líčí Josef Gattermayer.

Přestože v berlínské kanceláři dnes nastálo nikdo nesedí, podle spoluzakladatele Ackee je důležité nabídnout německým klientům kompletní služby – od toho, že se potká se zákazníkem u jednoho stolu v Berlíně, až po rodilé mluvčí v prodejním týmu. Na perfektní komunikaci v němčině si mimochodem v Ackee zakládají. Pravidelně „loví“ zaměstnance v řadách německých expatů v Praze a pro programátory pořádají kurzy němčiny. A také sází na německou solidnost – předloni kvůli tomu přešli ze startupové právní formy UG na plnohodnotnou s.r.o. (GmbH). K tomu, aby byla firma věrohodná navenek, patří i zdánlivé detaily. „Když chcete uspět, musíte mít jazykově perfektně odladěný web, překlápět do němčiny český obsah rozhodně nestačí. A pokud to s obchodováním v Německu myslíte vážně, rozhodně doporučuji zaplatit si místní marketing a PR. A také se stát členy některé z místních stavovských organizací, což vám přidá na důvěryhodnosti,“ říká Josef Gattermayer.

Pro technologické firmy je Německo důležité i tím, že se tu konají klíčové veletrhy. I když na místě by byl spíše minulý čas. CeBIT, kde proběhly námluvy Ackee s Audi, se naposledy konal v roce 2018 – pak ho kvůli upadajícímu zájmu pořadatelé zrušili. TechCrunch Disrupt v Berlíně zase již dva ročníky po sobě přerušil koronavirus. „Zkoušeli jsme Messe Hannover, ale pro naší specializaci to bylo příliš obecné. Pokud se bude opět konat TechCrunch, určitě se zúčastníme,“ vysvětluje Josef Gattermayer.

Napřesrok Ackee oslaví desáté narozeniny. S obratem přes 100 milionů korun ročně, sedmi desítkami zaměstnanců a trofejemi v podobě prestižních ocenění už to dávno není startup spolužáků z ČVUT, kteří na trhu kdysi prorazili s App4Fest, mobilní aplikací pro pořadatele festivalů. Snad proto, aby si vývojářské studio zopakovalo svou budovatelskou éru, pustilo se do nového dobrodružství. Letos v září Ackee společně s Rockaway Blockchain Fund založilo společný podnik pod názvem Ackee Blockchain.

Aplikace od Ackee pomáhá chránit přírodní rezervaci v Greifswaldském zálivu na Rujáně. Foto: Ackee

NOVÝ OBOR, NOVÉ ŠANCE

S technologiemi decentralizované databáze má Ackee zkušenosti již z minula. V roce 2018 čeští vývojáři získali grant od Ethereum Foundation na rozvíjení dalších možností této kryptoměny. Nově chce ale Ackee přispět ke zlepšení blockchainu prostřednictvím bezpečnostních auditů. „Blockchain už není hračka pár nadšenců, je to mainstream. Nejvíc reálných aplikací je nyní ve finančních službách a digitálním umění. Noční můrou všech těchto projektů je ale představa, že jejich jádro, smart kontrakt, někdo nabourá a zneužije. Proto si najímají služby externích auditorů, kteří dokáží v kódu najít chyby dříve, než je najde útočník. Je to úplně nový obor, na světě to dělá pár firem, jsme takový Avast v roce 1991,“ vysvětluje Josef Gattermayer. Mezi první zákazníky Ackee Blockchain na tomto poli patří třeba kryptoměnová burza 1inch nebo cLabs, inkubátor stojící za mobilní platební platformou Celo.
Bezpečnostní audity v rámci blockchainu jsou stále mladým oborem a nikdo tu ze seniorní pozice nemůže ostatní mistrovat. Což ovšem neznamená, že by se zkušenosti nedaly předávat. Ackee Blockchain se chce zaměřit na rozvoj komunity, a proto letos uspořádal letní vývojářskou školu Summer School of Solidity, která se zaměřovala právě na smart kontrakty. Sám Josef Gattermayer se chce blockchainové bezpečnosti také více věnovat na své domovské Fakultě informačních technologií ČVUT. Věří totiž, že by se z Prahy mohla stát světová metropole blockchainu. „Česko má dobré renomé ve tvorbě softwarů pro počítačovou bezpečnost, je tu mnoho škol, kde lze vystudovat jako IT inženýr. Specializace na blockchain tu ale chybí, a to je škoda. Doufáme, že v tom Prahu dokážeme posunout o kus dopředu,“ dodává spoluzakladatel vývojářské agentury Ackee.

BLAHOSLAV HRUŠKA


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688