Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  17.11.2021 22:36:23

Akcie tak trochu „jiné“ elektroautomobilky při středečním debutu raketově vzrostly

Také s německými kořeny v Holandsku registrovaná společnost Sono Group využila současného hladu investorů na Wall Street po výrobcích elektromobilů. V rámci primární emise zde skupina získala od investorů 150 mil. USD, když nabízených 10 mil. akcií prodala za kurz 15 USD. Tedy za „střed“ indikativního cenového pásma stanoveného na 14-16 USD. Každopádně následný dnešní debut akcií Sono Group na Nasdaq přinesl více než zdvojnásobení jejich hodnoty.

Zmiňovaná obchodovaná Sono Group, pod tickerem „SEV“,  je mateřskou společností německé Sono Motors. Ta se chce oproti konkurenčním výrobcům elektromobilů odlišovat vozem bez nutnosti nabíjení z externích zdrojů. O energii se má postarat také slunce, resp. solární články umístěné na voze.

 

Sono Motors chce v roce 2023 začít zákazníkům dodávat vyvíjený elektromobil s názvem Sion, který umožní dle normy WLTP dojezd až 305 km. Samo slunce však až tolik nezmůže. Jak sama firma příliš nejasně udává: „Na 248 solárních článků integrovaných do karoserie vozu má zvýšit dojezdovou vzdálenost baterie vozu až o 112 km, resp. v průměru o až 245 km za týden. Tím má být dosaženo plné soběstačnosti na krátké vzdálenosti.“

Každopádně vůz má být vybaven 54 kWh lithium-železo-fosfátovou baterií, bez obsahu často kritizovaného kobaltu. Vážit má 360 kg a zvládnout až 3 tisíce nabíjecích cyklů. Kapacity 80 % se má při „běžném“ 75 kW nabíjecím proudu dosáhnout za 35 minut. Sono Motors rozhodně necílí nabídnout zákazníkům možnost výběru. Elektromobil Sion, o jehož dalších parametrech toho zatím moc známo není, chce nabízet pouze v jedné verzi. A to včetně z hlediska barvy jen černého provedení.

 

Sono stále přijímá objednávky, dříve jak v roce 2024 vůz nečekejte

V prospektu pro IPO společnost uvedla, že k 5. listopadu evidovala více než 16 tis. objednávek na vůz. A zajistila si tím i přítok hotovosti více než 40 mil. EUR, když každý zájemce zaplatil 2,5 tis. EUR jako zálohu. Když se s koupí rozmyslí, obdrží ji zpět. Cena vozu je, s aktuálně již jen 500 EUR zálohou, stanovena na 28,5 tis. EUR, tedy v přepočtu zhruba 720 tis. Kč.

Vůz Sion se má vyrábět ve Švédsku a to vlastně formou outsourcingu. Firma pro tento účel bude využívat továrnu v Trollhättanu společnosti SAAB. Prvotně v roce 2023 by se k zákazníkům mělo dostat na 14 tisíc vozů. Noví zájemci o vůz si tak nejspíše na svezení budou muset minimálně 2 roky počkat.

Mnichovská firma plánuje svou solární technologii 4 mm silných článků licenčně nabízet i jiným výrobcům dopravních prostředků. Využívat by ji tak dle firmy mohly také vlaky, kamiony, dodávky, autobusy či lodě. Například u kamionu, který by měl články pokrytu nejen střechu, ale i strany návěsu, Sono uvádí získání denně až 82 kWh elektřiny.

 

Akcie Sono Group středečním vítězem

Svým kurzovým vzestupem akcie Sono Group (SEV) ve středu na Wall Street dominovaly. Při zahájení obchodování šly ještě koupit za zhruba 20 USD, následně jejich cena začala šplhat na sever. Nakonec při svém debutu zakončily na 38,20 USD, tedy oproti ceně v IPO o zhruba 155 % výše. Aktivita na titulu byla enormní, když se vlastně prodané akcie několikrát protočily. Zobchodovalo se 49 mil. akcií.

Vzhledem jen k počtu cca 69 mil. vydaných kmenových akcií tak trh německy start-up ve středu ocenil na 2,64 mld. USD.

Kapitálově se firma dle všeho dále rozroste, když manažeři primární emise získali tradiční 15% opci. Mohou tak koupit dalších až 1,5 mil. akcií Sono Group, čehož vzhledem k ceně titulu nejspíše využijí. Možno každopádně také podotknout, že již za dosavadní zajištění IPO si přijdou na své. Z dosud prodaných akcií za 150 mil. USD, totiž sama firma očekává přítok zhruba „jen“ 135,2 mil. USD.

Více o historii Sono Motors až po současné IPO naleznete níže ve firemním videu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688