plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  27.10.2021 12:00:00

Plzeň: Obvodní knihovny jsou důležitými komunitními centry

Obvodní knihovny jsou důležitými komunitními centry

Fotografie: H. Josefová

Fotografie: H. Josefová

Město Plzeň má velmi hustou síť knihoven, jsou dostupné v každém městském obvodu. O jejich činnost se zajímala náměstkyně primátora města Plzně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková, která je v minulém týdnu spolu s ředitelkou Knihovny města Plzně Helenou Šlesingerovou navštívila.

„Síť plzeňských knihoven je dána historicky. Po vzniku naší republiky vstoupil v roce 1919 v platnost zákon, který nařizoval politickým obcím zřizovat veřejné knihovny s četbou vzdělávací, naučnou i zábavnou. Jak se pak okolní obce s fungujícími knihovnami postupně připojovaly k Plzni, rostla i Knihovna města Plzně. Počet poboček se ale v průběhu let pochopitelně měnil. Ve městě je nyní pět obvodních knihoven, a to na Borech, v Doubravce, na Lochotíně, ve Skvrňanech a na Slovanech, dále také Hudební a internetová knihovna a knihovny v Bolevci, Lobzích a na Vinicích. Ty všechny mají otevřeno každý všední den. Jen jednou nebo dvakrát týdně pak poskytuje služby dvanáct malých poboček. Ty jsou například na Bílé Hoře, v Božkově, Malesicích, Újezdu, Radčicích a podobně,“ vysvětlila náměstkyně Eliška Bartáková a dodala, že v ulici Bedřicha Smetany sídlí ústřední knihovna se službami pro dospělé, pro děti a mládež a dále Polanova síň a Studovna. Knihovna města Plzně provozuje i bibliobus.

Ředitelka knihovny města Plzně Helena Šlesingerová uvedla, že knihovny v plzeňských obvodech jsou velmi rozmanité. Některé sídlí v relativně velkých prostorech, a kromě sálů s knihami mají i sálek pro kulturní akce a setkávání, jiné však mají podmínky skromnější. „Vždy ale platí, že jsou komunitním centrem, kam si lidé mohou přijít vypůjčit knihy, přečíst časopisy a kam chodí za knížkami i na besedy děti z mateřských a základních škol. Nikdy v nich nechybí koutek pro nejmenší čtenáře. Ty větší knihovny pak pořádají také akce pro veřejnost, například autorská čtení, v sálech se konají přednášky, někdy i koncerty či divadelní představení,“ připomněla Helena Šlesingerová.

Fotografie: H. Josefová

Hned při první zastávce ve skvrňanské knihovně seznámila vedoucí tohoto zařízení Lenka J. Baťková Elišku Bartákovou s tím, že sál této knihovny je sice v prvním patře, má však bezbariérový přístup a je hojně využívaný. Knihovna nabízí například cestovatelské přednášky nebo hudební sérii s názvem Koncert mezi knihami. V M-klubu ale probíhají třeba i lekce jógy, seniorské organizace zde pořádají různá setkání, ke svým představením sál využívá loutkové Divadlo V Boudě.

Naproti tomu knihovna na Vinicích působí v daleko menších prostorech, přesto je uspořádána tak, aby v ní mohla být na besedě alespoň jedna třída mateřské nebo základní školy. Protože má omezený prostor, a tím pádem i fond, zajišťuje svým starším čtenářům i dodání knih odjinud. „Vybraný titul objednáme u našich kolegů, přivezeme ho k nám a našemu čtenáři dáme vědět SMS zprávou, že ho pro něj máme připravený,“ uvedla vedoucí vinické knihovny Ladislava Hyláková. „To je velmi dobrá služba především pro seniory a lidi s pohybovým omezením,“ podotkla náměstkyně Eliška Bartáková.

Helena Šlesingerová doplnila, že Knihovna města Plzně od letošního roku zavedla ve čtyřech menších knihovnách takzvaný cirkulační fond: „Nové tituly, o něž má v malých provozech zájem jen malý okruh čtenářů, nakoupíme, ale po částech rozdělíme do jednotlivých knihoven. Tam jsou čtenářům k dispozici vždy po několik měsíců, pak je zas převezeme do knihovny další.“

Obvodní knihovna Lochotín má jeden z největších knižních fondů a také velké čtenářské zázemí, vždyť se nachází v nejlidnatější plzeňské čtvrti. Patří k ní i sklad knih s posuvnými regály, čítárna časopisů, sál L-klub na kulturní a společenské akce. Knihovnice Dana Brychová Elišku Bartákovou celým objektem provedla. Náměstkyni například zaujaly stoly, kde byly vystaveny knižní novinky nebo nejčastěji půjčované tituly. „A velmi dobře jsem se cítila v čítárně, kde vládla velmi příjemná a uklidňující atmosféra,“ poznamenala Eliška Bartáková.

Fotografie: H. Josefová

Ředitelka Helena Šlesingerová připomněla, že Knihovna města Plzně měla v loňském roce necelých 26 tisíc registrovaných čtenářů. „Je to méně než v předchozím roce. Zvláště nás mrzí výrazný úbytek dětských čtenářů, ale to je celorepublikový problém. Pokles nastal kvůli covidovému lockdownu. Mnoho dětí k nám totiž poprvé přijde v rámci školní výuky, a když je zaujmeme, řada z nich se zaregistruje a začne si půjčovat pravidelně. Školní návštěvy se však loni a po většinu letošního roku konat nemohly,“ vysvětlila Helena Šlesingerová a dodala, že věří, že se do knihoven dětští čtenáři zase vrátí.

Naopak za loňský i letošní rok přirozeně vzrostl počet půjčených e-knih. Loni jsme zaznamenali 4 035 výpůjček e-knih, což je oproti roku 2019 zhruba dvojnásobek.  Letos to bylo 3 677 výpůjček e-knih už ke konci září,“ upřesnila ředitelka. Za půjčování e-knih registrovaní čtenáři knihovně nic neplatí, Knihovna města Plzně však musí zaplatit licenční poplatek společnosti, která e-knihy poskytuje.

Práci Knihovny města Plzně považuji za velmi důležitou. Nezaměřuje se totiž jen na půjčování knih, ale na budování vztahu ke knihám a čtení už od dětského věku. Já sama čtenářství přikládám velký význam. Když jsem učila, chodila jsme se svými žáky pravidelně do knihovny, protože číst, porozumět psanému textu, rozvíjet jazykové dovednosti a umět vyhodnotit informace, pokládám za velmi důležité,“ zdůraznila Eliška Bartáková.

Text: Hana Josefová

Fotogalerie

Obvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centryObvodní knihovny jsou důležitými komunitními centry

Zveřejněno: 27. 10. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688