mpsv.cz (MPSV)
Energie  |  21.10.2021 12:58:11

S výrazným růstem cen za energie může pomoci Úřad práce ČR

Lidé, kterým po změně dodavatele energií výrazně vzrostou výdaje a nebude se jim  dostávat financí na úhradu základních potřeb, mohou požádat Úřad práce ČR  o některou z nepojistných sociálních dávek. Konkrétně o příspěvek nebo doplatek  na bydlení. Ve vybraných situacích lze poskytnout také dávku mimořádné okamžité  pomoci. 

„Náklady na bydlení se v posledních měsících neúměrně zvyšují, rychlý růst  cen energií je další velká rána do mnohdy velmi napjatých rodinných rozpočtů. Těm  domácnostem, kterých se zdražování nejvíce dotkne, jsme připraveni velmi rychle  pomoci,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s tím, že se dá  předpokládat zvýšený počet žádostí. „Mnozí lidé dávek nevyužívají přesto, že na ně  mají nárok. Je to z důvodu, že se obávají o dávky požádat nebo se o tuto možnost  nezajímají. Podpora je tu ale od toho, aby pomáhala v tíživé situaci. Pořád je to lepší  řešení, než se dávat všanc lichvářům nebo se vystavovat riziku exekucí,“ varuje  ministryně. 

„Naši zaměstnanci jsou připraveni podat zájemcům potřebné informace  a v maximální možné míře urychlit zpracování podaných žádostí. I s ohledem  na současnou epidemickou situaci doporučujeme k podání žádostí využít  elektronickou cestu,“ dodává generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. 

Příspěvek na bydlenídávka ze systému státní sociální podpory Příspěvek slouží jako primární pomoc státu lidem, kteří mají kvůli nízkým příjmům  potíže s úhradou nákladů na bydlení. Nárok na dávku má vlastník nebo nájemce bytu  či domu, jestliže 1/3 jeho příjmu a příjmu všech společně posuzovaných osob nedostačuje  na pokrytí nákladů na bydlení. Jednodušeji řečeno – pokud 30 % (v Praze 35 %) příjmů  nestačí na zaplacení nájmu a nákladů souvisejících s bydlením. 

Jedná se např. o náklady za úhradu záloh za plyn a elektřinu, za dodávku tepla,  teplé vody, osvětlení společných prostor v domě, doplatky či přeplatky z vyúčtování služeb  atd. U bytů užívaných na základě nájemní smlouvy o nájemné a u družstevních bytů  a bytů vlastníků jsou to náklady spojené s fondem oprav. 

Společně posuzovanými osobami jsou v tomto případě všichni, kteří s žadatelem  o příspěvek na bydlení žijí ve společné domácnosti. Mimo jiné to jsou i manželé,  manželky, partneři či nezletilé nezaopatřené děti. Příjem u nezaopatřených dětí ze závislé  činnosti, jako je zaměstnání na základě uzavřené pracovní smlouvy nebo dohoda  o pracích konaných mimo pracovní poměr, Úřad práce ČR pro účely příspěvku na bydlení  nezapočítává.  

Žádost o příspěvek na bydlení je možné u Úřadu práce ČR uplatnit až 3 měsíce  zpětně. Splňuje-li podmínky nároku na příspěvek na bydlení více osob ze společné  domácnosti, je možné přiznat příspěvek na bydlení jen jednou. 

Další informace, včetně videa jsou k dispozici na 

https://www.uradprace.cz/web/cz/prispevek-na-bydleni1. 

Doplatek na bydlenídávka ze systému pomoci v hmotné nouzi Nárok na dávku má vlastník bytu, nebo jiná osoba, která užívá byt na základě  smlouvy, rozhodnutí či jiného právního titulu. Dále, po splnění stavebně technických  standardů kvality bydlení, i vlastník stavby určené pro individuální či rodinnou rekreaci, pokud tyto stavby užívá k trvalému bydlení. Podmínkou je, že příjem všech společně  posuzovaných osob je po úhradě odůvodněných nákladů na bydlení nižší než částka na  živobytí. 

Společně posuzovanými osobami jsou všichni, kteří s žadatelem o doplatek  na bydlení žijí ve společné domácnosti. Mimo jiné to jsou i manželé, manželky, partneři  či nezletilé nezaopatřené děti.  

Odůvodněné náklady na bydlení tvoří nájemné, nebo obdobné náklady spojené  s vlastnickou nebo družstevní formou bydlení či náklady při užívání bytu v jiné než  nájemní formě bydlení a pravidelné úhrady za služby spojené s užíváním bytu (např. plyn,  elektrika). Nájem i úhrady se započítávají až do výše v místě obvyklé. Dále se jedná  o pravidelné úhrady za služby bezprostředně spojené s užíváním bytu (např. teplo a teplá  voda, úklid a osvětlení společných prostor) a úhradu prokazatelně nezbytné spotřeby  energií. Ty se započítají také maximálně do výše v místě obvyklé. Další podrobnosti  a návodný videospot zájemci najdou na 

https://www.uradprace.cz/web/cz/doplatek-na-bydleni1 . 

Mimořádná okamžitá pomoc 

Jednorázová dávka je určena lidem, kteří nemají vzhledem ke svým příjmům  a celkovým sociálním a majetkovým poměrům dostatečné finanční prostředky na úhradu  nezbytného výdaje.  

Dávka může být v tomto případě poskytnuta například na zaplacení nezbytného  jednorázového výdaje spojeného s vyúčtováním energií

Podrobnosti jsou k dispozici na  

https://www.uradprace.cz/web/cz/mimoradna-okamzita-pomoc1. 

Žádosti je možné podávat elektronicky prostřednictvím datové schránky nebo  se zaručeným elektronickým podpisem, zaslat poštou s vlastnoručním podpisem nebo  podat na podatelně příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR. V případě potřeby  osobního jednání je možné objednat se na určitý termín online. Formuláře, včetně jejich  vyplněných vzorů, jsou k dispozici na 

https://www.mpsv.cz/web/cz/formulare#oblast-davek. 

Požádá-li člověk o jakoukoli dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, je třeba, aby  do žádosti uvedl také telefonní a e-mailové spojení. Zaměstnanci ÚP ČR jej tak, v případě nutnosti, mohou kontaktovat a předejít případným nesrovnalostem.  

Na webových stránkách ÚP ČR – www.uradprace.cz – jsou uvedeny i další  praktické rady a zájemcům je k dispozici i „virtuální asistent“ (chatbot).  V případě obecných dotazů pak klientům poradí zaměstnanci Call centra ÚP ČR (tel.: 800 779 900 bezplatná linka, e-mail: callcentrum@uradprace.cz). 

Tiskové oddělení MPSV a ÚP ČR


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688