Export (export.cz)
Ze světa  |  18.10.2021 11:07:44

Emiráty snižují závislost na ropném průmyslu. Rychleji než jiné země zálivu

Pandemie zasáhla bohaté Spojené arabské emiráty stejnou silou jako mnohem chudší státy. Země je sice stále silně závislá na ropném průmyslu, ale své hospodářství začala před mnoha lety silně diverzifikovat. Ropný průmysl přispívá do státní pokladny přibližně 35 procenty, což je podstatně méně než v jiných zemích Zálivu, které v tomto ohledu začínají na minimální hodnotě 68 procent.

Emiráty se snaží lákat turisty také luxusními hotely. Foto: Shutterstock

Letecká doprava spolu s turismem tvoří 13 % hrubého domácího produktu, a právě tyto sektory zasáhl koronavirus citelně. Diverzifikace, která je dlouhodobou předností Spojených arabských emirátů, tak v době pandemie paradoxně prohlubovala ekonomické potíže.

LOŇSKÝ POKLES EKONOMIKY

Podle oficiálního statistického úřadu se emirátská ekonomika loni zmenšila zhruba o šest procent a bylo to způsobeno především snížením příjmů neropného průmyslu. Nejvíce zasažen byl především sektor potravinářství, velkoobchod i maloobchod a stavebnictví.

Na druhou stranu byly Emiráty jednou z nejaktivnějších zemí, pokud jde o snahu pandemii čelit. Rychlá reakce, zavedená omezení, dostupnost očkování, kontrola hranic a pravidelné testování vrací turismus zpět k životu. Proočkovanost místních obyvatel je celosvětově na druhé příčce. Spolu se silnými státními investicemi do místní ekonomiky se Emiráty velmi rychle rozbíhají a předpovídají pro letošek růst 2,5 %.

Vedle turistů se Emiráty snaží nalákat zpět i byznysmeny na veletrhy a výstavy. Konec loňského roku odstartovaly velkými veletrhy jako například Gulfood, Gitex nebo Arab Health. Na všech zmíněných se jako každoročně úspěšně prezentovaly i české firmy.

ENERGIE, VODA, POTRAVINY

Geografická poloha Emirátů ve velmi náročném klimatu spolu s více jak 80% závislostí na importu nutí vládu plánovat, jak bude lépe hospodařit v budoucnu. Pandemie přispěla k tomu, že se témata větší soběstačnosti, potravinové bezpečnosti, zelené energetiky a lepšího hospodaření s vodou ještě více dostala do centra pozornosti. Nicméně již několik let mají Emiráty připraveny nespočet strategických záměrů, které postupně opravdu plní. Mezi hlavní cíle vládních strategií patří větší využívání obnovitelných zdrojů, podpora vědy a výzkumu, investice do mladých firem i příliv zahraničních investic.

Jednou z nejvíce diskutovaných strategií je v poslední době ta, která se týká zajištění potravinové bezpečnosti v časovém horizontu do roku 2051. Její význam vzrostl kvůli omezenému obchodu během pandemie a problémům lodní přepravy. Emiráty chystají investice do zemědělských podniků po celém světě, podporu domácích inovativních firem, financování výzkumu hospodaření v náročných klimatických podmínkách a také větší diverzifikaci importu, včetně dopravních cest.

Pouštní farma v emirátu Abú Dhabí. Foto: Shutterstock

ČEŠI SE NEZTRATÍ

Češi mají šanci uspět ve všech zmíněných odvětvích. Tuzemské firmy jsou každoročně početně zastoupeny téměř na každém místním veletrhu. Stejně tak je možné narazit na české výrobky a firmy prakticky v celé zemi. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o firmách ze zbrojního průmyslu, farmaceutických společnostech, českých sklářích, nebo potravinářích především ze sektoru mléčných výrobků. Náročnost místního trhu by neměla odradit ani menší české společnosti. Skvělými příklady jsou malé rodinné firmy, které už do Emirátů velmi úspěšně vyvážejí.

Český exportér se ovšem musí připravit na jiný přístup k obchodu, než bývá zvykem v Evropě. Základem úspěšného vývozu je návštěva regionu a přizpůsobení se místním potřebám. Nejlepší a nejjednodušší cestou, jak začít, je návštěva veletrhů. Získat dobré kontakty na dálku z Česka je náročné, někdy přímo nemožné. Pokud se ale podnikatelé vydají na vhodný místní veletrh, mohou si být jistí, že tam bude také většina relevantních firem z celého regionu. Pro exportéra je tak veletrh tím nejlepším místem, kde může získat přehled o místní konkurenci, stylu a možnostech vlastní prezentace a v neposlední řadě také důležité kontakty.

LUKÁŠ ZAMRZLA, zemědělský diplomat, Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688