Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  15.10.2021 18:04:08

I příští týden bude především o výsledkové sezóně, a to včetně starého kontinentu

Začátek výsledkové sezóny za 3Q21. To bylo hlavní téma uplynulého týdne. Prozatím velké americké investiční banky i Delta Air Lines zveřejnily lepší čísla, než očekával trh. Nicméně v některých případech při bližším rozebrání samotných čísel bylo již nadšení umírněno. Například JP Morgan varoval před slabším očekávaným růstem úvěrů a Delta zmínila v rámci výhledu na 4Q rostoucí tlak na marže kvůli zvýšeným cenám pohonných hmot. Avšak celkově lze začátek výsledkové sezóny označit za povzbuzující faktor pro riziková aktiva. Znatelné to bylo i na investorském nákupním apetitu, který se přetavil do růstu indexu S&P 500 o 1,8 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 pak přidala 2,6 % t/t. Domácí index PX protentokrát konsolidoval předchozí růsty a ustoupil na 1361,8 bodu, tedy o 0,3 % t/t.

Společnosti na BCPP

Společnost Bohemia Energy, která dodávala elektřinu přibližně 600 tis. zákazníkům a plyn dalším 300 tis., oznámila ukončení činnosti. Pro společnost se staly osudnou rychle rostoucí ceny energií. Zákazníky společnosti tak bude následujících 6 měsíců obsluhovat takzvaný dodavatel poslední instance, mezi které patří na trhu s elektřinou ČEZ Prodej, E.ON Energie a Pražská energetika. Pro ČEZ by tato událost mohla představovat příležitost, jak výrazně navýšit počet zákazníků a vylepšit výsledky segmentu prodeje. Za minulý rok segment prodeje vygeneroval přibližně 7 % z celkové EBITDy skupiny (bez aktiv určených k prodeji). Titul zakončil páteční obchodování na 772 (+0,3 % t/t).

Pavel Tykač, majitel energetické skupiny Sev.en a zároveň prostřednictvím společnosti Manecomte více jak 5% akcionář Monety, poskytl rozhovor pro Seznam Zprávy. V něm mimo jiné řekl, že plánuje pokračovat v nákupech akcií banky a že by se rád dostal ke dvaceti procentům. Zároveň by zřejmě podpořil, v závislosti na konkrétních podmínkách, případné další hlasování o spojení Monety s PPF. Moneta zakončila týden na 89,8 (-0,2 % t/t).

Společnost Pilulka Lékárny uvedla v prezentaci pro investory, že tržby za 9 měsíců roku vyjma franšízovaných lékáren dosáhly cca 1,7 mld. , což je 38% meziroční růst. Při zahrnutí franšíz tržby dosáhly 2,6 mld. Tempo růstu tak zpomalilo z prvního pololetí, kdy růst činil 45 % r/r. Tento vývoj je podle nás však očekávaný jednak vzhledem k ústupu pandemie Covid-19 a rovněž vzhledem k tomu, že Pilulka během letních měsíců prováděla přestavbu skladů, což omezovalo kapacitu dodávek. Společnost v prezentaci nekomentovala ziskové marže. Pilulka pro letošní rok očekává tržby 2,3 mld. (+31 % r/r), včetně franšíz pak dohromady 3,6 mld. . Titul zakončil páteční seanci na 1430 (-3,1 % t/t).

Volby do Poslanecké sněmovny těsně a nečekaně vyhrála koalice SPOLU, která získala 27,8 % hlasů (71 mandátů z 200). Na druhém místně skončilo dosud vládní hnutí ANO (27,1 %; 72 mandátů). Do Sněmovny se pak dostala jen další 2 uskupení – koalice Piráti+STAN (15,6 %; 34 mandátů) a hnutí SPD (9,6 %; 20 mandátů). Propad nastal u tradičních levicových stran ČSSD (4,6 %) a KSČM (3,6 %), které nepřekročily hranici 5 % a budou poprvé od vzniku ČR (rok 1993) v Parlamentu chybět. Představitelé koalice SPOLU a koalice Piráti+STAN hned v sobotu po volbách podepsali memorandum o spolupráci. Obě koalice mají jasnou většinu (108 z 200 mandátů) a vyzvali prezidenta, aby pověřil Petra Fialu (předseda ODS a lídr koalice SPOLU) sestavením nové vlády. Dle Ústavy bude další politický vývoj záviset na prezidentovi.

Nejvíce rostoucím titulem uplynulého týdne byly akcie VIG (+3,6 % t/t na 674,5 ). VIG se obešlo bez korporátních zpráv. Pohybovalo se shodně s evropským finančním sektorem, který navázal na růst zámořských finančních titulů po solidních výsledcích za 3Q. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie Pilulky (-3,1 % t/t na 1430 ). Společnost zveřejnila mimo jiné výhled na celoroční tržby, který byl nižší, než trh dosud odhadoval. Současně byla zveřejněna informace, že šéf a spoluzakladatel Pilulky Petr Kasa prodával akcie společnosti. Sice se nejednalo o významné množství (1511 ks), ale prodeje tzv. „insiderů“ jsou tradičně investory vnímány negativně.

Výhled na příští týden

I příští týden bude především o výsledkové sezóně, a to včetně starého kontinentu. Nejzajímavější jména budou například IBM, Tesla, AT&T či Intel. Zopakujeme náš komentář z minulého týdne, když uvedeme, že v návaznosti na slabší makroekonomická čísla se postupně snižovaly odhady, což dává šanci na překonání zveřejňovaných zisků firem. Více sledované tak budou dle nás doprovodné komentáře, či potvrzení výhledů do konce roku. Očekáváme, že nervozita investorů bude přetrvávat a jakékoliv škobrtnutí může být větším důvodem pro pokles než lepší čísla pro opačnou reakci. Tedy vnímáme větší riziko směrem pro korekci aktuálních akciových úrovní.

Avast zveřejní ve středu 20. 10. vybrané provozní výsledky hospodaření za 3. kvartál. Odhadujeme, že tržby ve 3Q vzrostly o 4,5 % r/r na 236,2 mil. USD, kde bylo tempo sníženo odprodejem mobilních aplikací pro rodiny („Family Safety“) letos na jaře. Společnost v září představila nový produkt Avast One sjednocující řadu funkcí, což znamenalo i mimořádné náklady. Zisk před odpisy EBITDA tak podle nás rostl pomaleji, a to o 0,7 % r/r na 126,8 mil. USD. Očekáváme, že Avast v oznámení potvrdí výhled na letošní rok (organický růst tržeb o 6-8 %) a že poskytne dodatečné informace ke schvalování fúze s americkým konkurentem NortonLifeLock.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní průmyslovou produkci za září (oček. 0,2 po 0,4 % m/m) a průběžná data z trhu nemovitostí. V Číně se zaměříme na pondělní HDP za 3Q21 (oček. 5,0 po 7,9 % r/r), průmyslovou produkci za září (oček. 3,8 po 5,3 % r/r) a maloobchodní tržby za září (oček. 3,5 po 2,5 % r/r). V Německu se zaměříme na středeční data o cenách průmyslových výrobců PPI za září (oček. 12,8 po 12,0 % r/r).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch úspěšných, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty. Na majetek se díváme komplexně. Nabízíme služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby našich klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská Poštová banka.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688