mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  28.05.2020 15:40:06

Prohlášení ČR k postupu obnovy hospodářství v návaznosti na pandemii COVID-19 a Zelenou dohodu pro Evropu

ČR si je vědoma potřeby rychlé obnovy hospodářství a nutnosti návratu lidí do života bez  omezení způsobených pandemií COVID-19. Měli bychom společně hledat řešení, která nám  umožní naplňovat vysoké environmentální ambice a současně podpoří konkurenceschopnost  Evropy, její ekonomiku, investice a tvorbu nových pracovních míst.  

Realizace některých cílů Zelené dohody pro Evropu může být příležitostí k efektivnímu  procesu obnovy hospodářství, nicméně je důležité směřovat ke společným environmentálním závazkům globálně, nejen ze strany EU.  

ČR i nadále podporuje dlouhodobý cíl EU dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050, tak  jak je formulován v Závěrech Evropské rady z 12. prosince 2019. Ovšem, vzhledem ke  značným ekonomickým a sociálním dopadům aktuální krize na členské státy, které navíc stále  ještě nelze v plném rozsahu dohlédnout a které se budou lišit vzhledem k rozdílům ve struktuře  ekonomik těchto států, požaduje ČR oddělit diskusi o přípravě podpůrných opatření na oživení  ekonomiky od diskuse o navyšování klimaticko-energetických cílů k roku 2030. Pro odpovědné  rozhodnutí v otázce cílů k roku 2030 je nejprve nezbytné kvantifikovat skutečné dopady  probíhající pandemie na hospodářství členských států a EU jako celku. Dopadové studie také  musí odpovědět na otázky, co budou navržené cíle znamenat z pohledu environmentálního, ekonomického i sociálního. Teprve pak bude možné zahájit diskusi o případných nových cílech 

k roku 2030, které budou nejen ambiciózní, ale především realistické, aby nedošlo k vážným  dopadům na konkurenceschopnost členských států i EU jako celku. 

Obnova ekonomiky bude vyžadovat enormní investice z evropských, národních i soukromých  zdrojů. Obnova, resp. transformace hospodářství urychlená odstraňováním dopadů pandemie,  bude mít v různých oblastech různou náročnost a bude komplikovaná především pro chudší,  silně průmyslové nebo strukturálně postižené regiony. Specificky doporučujeme zaměřit se na  sektory, které mají v jednotlivých členských státech klíčový význam. Je proto zásadní zachovat  prostředky určené pro kohezi, a to včetně investic, které budou směrovány v souladu s návrhy  Zelené dohody pro Evropu mimo jiné do následujících oblastí: 

∙ výstavby „zelené“ infrastruktury a podpory čisté mobility; 

∙ renovace budov; 

∙ zvyšování energetické účinnosti; 

∙ podpory zdrojů energie, která umožní dosažení klimatické neutrality do roku 2050;

∙ podpory oběhového hospodářství a odpovědného zadávání veřejných zakázek. 

Vedle nastartování hospodářství a přechodu ke klimatické neutralitě bude třeba masivně  investovat do opatření posilujících odolnost ekonomik a celé společnosti na probíhající změnu  klimatu – zejména do boje se suchem (retence vody v krajině, zajištění pitné vody pro občany,  péče o půdu, podpora biodiverzity, posílení adaptace lesů a podpora udržitelného hospodaření v lesích, aj.).  

Zároveň je nezbytné výrazně urychlit přípravu a připravenost Fondu (a mechanismu) pro  spravedlivou transformaci. Regiony, pro které je určený, patří mezi ekonomicky nejzranitelnější – kromě hospodářské transformace na ně dopadají i následky probíhající krize. Současně  vzhledem k rozdílným podmínkám členských států, daným strukturou hospodářství či  zeměpisnou polohou, je třeba zachovat technologickou neutralitu jejich energetických zdrojů, 

s podmínkou efektivity souvisejících investic. Investice by měly přispívat k rozvoji členských  států, zlepšení života jejich obyvatel a zároveň naplňovat evropské a globální cíle. V případech, kde je to možné, by k ekonomické obnově pomohlo zjednodušení administrativy,  

urychlení schvalování projektů a hledání nejvhodnějších forem financování projektů.   

ČR, i v návaznosti na zkušenost s pandemií, vnímá důležitost diskuze o nových ekonomických  opatřeních, která mají pomoci zvýšit konkurenceschopnost evropského průmyslu a mohou tím podpořit zaměstnanost a zvýšit strategickou odolnost EU v řadě oblastí, a to vše při sledování  plnění cílů Zelené dohody pro Evropu. Významnou roli při obnově evropské ekonomiky, vč.  české, a realizaci klimatických cílů sehraje i globální obchod s důrazem na diverzifikaci  dodavatelů a využití environmentálních kapitol obchodních dohod. Zároveň, v zájmu snížení  závislosti na dovozu surovin, je nutné postoupit dále v zavádění oběhového hospodářství,  zejména v nahrazení primárních surovin za druhotné či v zajištění podpory lokálních řešení a  inovací ve všech odvětvích hospodářství. 

Vítáme v tomto kontextu výstupy videokonference členů Evropské rady dne 23. dubna a  očekáváme, že připravovaný Plán hospodářské obnovy EU bude založen na obnově  hospodářského růstu podpořené investicemi, fungováním vnitřního trhu a konvergencí, a že  bude připraven v úzké spolupráci s členskými státy. Jedině tak bude odpovídat skutečným  potřebám občanů EU v této bezprecedentní situaci, které momentálně všichni čelíme. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688