Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  05.10.2021 14:03:13

Jak zvládnout situaci, kdy nemáte na splátky hypotéky?

S ohledem na fakt, že hypoteční úvěr je závazek se splatností několik desítek let, během kterých prožíváme zásadní životní změny, ať už jde o založení rodiny, změnu zaměstnání, zhoršený zdravotní stav apod., není nezvyklé, že se klienti hypotečních bank dostanou do situace, kdy splátku hypotéky zvládají jen stěží. Málo známým faktem je, že samotné hypoteční banky jsou na tyto situace připraveny a umí s nimi klientům pomoci.

Pojistné plnění z úvěrového pojištění

V rámci prevence, banky motivují své klienty k tomu, aby si spolu s úvěrem sjednali úvěrové pojištění, přičemž tento produkt kryje rizika spojená se smrtí, trvalou invaliditou, v některých případech dokonce i pracovní neschopností či ztrátou zaměstnání. Pokud máte úvěrové pojištění sjednáno, zajímejte se o to, jestli na vaši aktuální situaci není možné nahlížet jako na pojistnou událost (např. ztráta zaměstnání).

Pozastavení splácení anuity

Další možností je, že klient po předem stanovenou dobu bude splácet pouze úroky z dlužné částky, tj. ne samotnou dlužnou částku. V takovém případě výrazně klesnou měsíční výdaje spojené s hypotečním úvěrem. Podmínkou je zde, aby celková splatnost i po započtení pozastavení anuity nepřekročila maximální splatnost úvěru stanovenou bankou. Tj. zhoršený přístup k tomuto řešení mají lidé, kteří již v úvodu žádali o maximální splatnost úvěru.

Prodloužení splatnosti úvěru

Pokud není řešením dočasné pozastavení splácení anuity, klienti hypotečních bank mohou požádat o prodloužení splatnosti úvěru, následkem čehož dojde k poklesu měsíčních splátek. Tuto možnost však nemohou využit klienti, kteří již v úvodu (tj. při žádosti o úvěr) žádali o hypotéku s maximální splatností. Se změnou splatnosti úvěru je spojen poplatek cca 5 000 s tím, že splatnost je možné znovu upravit během fixace úrokové sazby za poplatek či na konci fixace úrokové sazby zdarma.

S bankou jednejte ihned

Výrazně lepší výchozí pozici mají klienti hypotečních bank, kteří svoji finanční situaci konzultují s bankou ještě předtím, než dojde k opožděnému splácení úvěru. Pokud zákazník nechá situaci zajít do extrému a s bankou jedná až v době, kdy již má několik dlužných splátek po splatnosti, má banka menší motivaci a možnosti mu vycházet vstříc, jelikož takový zákazník je již vnímán za nespolehlivého.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688