Redakce (Kurzy.cz)
Auto Moto  |  24.08.2021 10:35:11, aktualizováno 29.08.2021 09:02:06

AAA AUTO: Výpadky ve výrobě nových aut zvyšují popularitu ojetin, jejich ceny rostou


Nedostatek materiálu, inflace i dlouhodobé dopady pandemie komplikují výrobu nových automobilů. Následkem toho Češi berou útokem i trh ojetých vozů, nabídka se tenčí a ceny rostou. Experti navíc očekávají další nárůst cen ojetin. Autobazary proto doporučují českým motoristům v případě zájmu o obměnu jejich vozového parku urychlit proces nákupu.

Česká republika aktuálně prochází plošným zdražováním. Meziroční míra inflace aktuálně činí 3,4 % a růst cen se podle většiny indicií hned tak nezpomalí. Komplexní zdražení se nevyhnulo ani sektoru automotive, které zaznamenalo meziroční růst o 5,4 %. Jedním z odvětví, kde je nutné si sáhnout mnohem hlouběji do kapsy, je průmysl. Podle údajů Českého statistického úřadu ceny průmyslových výrobců u nás vzrostly meziročně o 7,8 %.

A právě vysoké ceny základních surovin stojí za tím, že v procesu výroby automobilů začínají chybět některé komponenty. Nejen, že tato skutečnost brzdí a celkově komplikuje dodání nových vozů na trh, ale také rapidně zvyšuje jejich pořizovací ceny. Češi se tak stále častěji uchylují k nákupu ojetých aut. Rostoucí poptávka po ojetinách má však za následek úbytek i těchto vozů na trhu. „Ojeté vozy totiž stále častěji kupují i lidé, kteří by za příznivé ekonomické situace koupili automobil nový,“ uvádí Jindřich Topol, regionální manažer výkupu AAA AUTO. Podle zjištění analytiků začne brzy být nedostatek ojetin vážný. Trvat přitom může ještě několik dalších měsíců, neboť velké leasingové společnosti hlásí z nouze prodlužování smluv současným majitelům. Mladé ojeté automobily nakoupené na operativních leasing či pronájem se tak nedostanou na trh.

Opakovat se tak může situace ze začátku první vlny pandemie covid-19. „Kdo tehdy zaváhal při nákupu automobilu, mohl na následující vhodný moment čekat třeba i celý další rok. Pokud se tedy blíží doba, kdy zvažujete pořízení nového ojetého vozu, důrazně doporučujeme tento krok urychlit,“ radí Topol.

Situace na trhu ojetin může totiž být velmi obdobná jako u nových automobilů. Těch bylo v České republice letos v červenci registrováno 18 405, což je například v porovnání s rokem 2019 o 15,6 % méně. Nedostatek vozů, ať už nových či ojetých, přirozeně zvyšuje jejich ceny, které v průměru mohou činit i desítky tisíc korun.


Martin Moc

Senior Media Relations Specialist

27.08. 08:56  auta (Dolo)
24.08. 18:07  levneji uz nebude (Patricktor)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688