mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  22.08.2021 14:30:00, aktualizováno 23.08.2021 11:31:00

Od 23.8. spadá Izrael do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 - Cestování mezi státem Izrael a Českou republikou v souvislosti s šířením koronaviru ve světě

Cestování mezi státem Izrael a Českou republikou v souvislosti s šířením koronaviru ve světě

22.08.2021 / 13:45 | Aktualizováno: 23.08.2021 / 11:31

Níže naleznete informace týkající se cestování a přechodu hranic mezi Izraelem a Českou republikou a možností cestování mezi ČR a Izraelem. Upozorňujeme, že pravidla vstupu na území států se mohou lišit od požadavků leteckých společností na přepravu. Nové telefonní číslo Informačního centra MZV ČR pro cesty do zahraničí je +420 222 264 222.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ STÁTU IZRAEL / TRANZIT

Od 16.08.2021 je ČR zařazena na seznam zemí s nízkým rizikem nákazy onemocnění Covid-19. Pro individuální turistiku však stále není vstup do země povolován. Od 7.4.2021 je umožněn vstup do země pouze na základě zvláštního povolení (koho se týká viz níže).


PODMÍNKY VSTUPU:

1. Souhlas Úřadu pro populaci a přistěhovalectví nebo Ministerstva zahraničních věcí Izraele: O vydání souhlasu požádejte vyplněným tohoto formuláře.

2. Při příletu do země platí povinnost vyplnit inbound passenger clearance formulář.

3. Absolvování RT PCR testu maximálně 72 hodin před zahájením cesty do Izraele.

4. Absolvování RT PCR testu po příjezdu do Izraele – včetně očkovaných a uzdravených. Od 1. 6. si cestující hradí test na vlastní náklady (informace o testu naleznete na stránkách mezinárodního letiště Bena Guriona).

5. Vstup do Izraele je podmíněn předložením zdravotního pojištění (včetně klauzule o léčbě Covid-SARS-2).

6. Občané ČR, kteří obdrží od izraelských úřadů povolení ke vstupu do země, musí absolvovat povinnou karanténu na dobu 7 dnů a další RT-PCR test a až na základě negativního výsledku je možné ukončit karanténu. Absolvování druhého PCR testu není povinné, v takovém případě pak platí 14 denní sebeizolace. V případech očkovaných a zotavených osob, musí tyto osoby na vlastní náklady absolvovat test na protilátky v akreditované místní laboratoři. Pouze po zaslání výsledku sérologie budou ministerstvem zdravotnictví propuštěni z karantény.


KDO MŮŽE ZÍSKAT ZVLÁŠTNÍ POVOLENÍ PRO VSTUP DO IZRAELE:

Ve středu 7. dubna 2021 vstoupila v platnost aktualizovaná nařízení a níže specifikované okruhy cizinců budou moci podat žádost o vstup do země.

1. Občan Izraele nebo osoba s povoleným dlouhodobým pobytem v Izraeli žijící v zahraničí, jejíž nejbližší příbuzný žije v Izraeli, může vstoupit s manželem/kou a dětmi, i když jsou tito cizinci.

2. Cizinec, jehož nejbližší příbuzný (občan Izraele nebo osoba s povoleným dlouhodobým pobytem žijící v Izraeli), může vstoupit s manželem/kou a dětmi.

- nutné se prokázat očkovacím certifikátem nebo potvrzení o prodělání onemocnění;

- nutné prokázat příbuzenský vztah (matričním dokumentem s apostilní doložkou - může být prominuta);

3. Profesionální sportovecumělec: žádost o povolení podává zvoucí organizace

4. Student, který již zahájil studium a nyní se nachází v zahraničí. O jednorázové povolení se žádá prostřednictvím izraelského velvyslanectví.

5. Zahraniční pracovník v zemědělství, stavebnictví a pečovatelských službách na základě žádosti zaměstnavatele v Izraeli.

6. Zahraniční novinář: žádost podává zástupce izraelských médií.

7. Dobrovolník, který bude působit v sociálních službách: žádost podává přijímající organizace

8. Dobrovolník, který bude působit v zemědělství: žádost podává přijímající organizace

9. Cizinec za účelem lékařské turistiky: pouze za účelem neodkladné životně důležité operace po souhlasu ředitele nemocnice

10. Očkovaný podnikatel: žádost podává obchodní partner

11. Držitel víza A3 (duchovenstvo)

12. Vědecký výzkumník (očkovaný): žádost podává přijímající organizace

13. Zahraniční odborník, pracovník kritické infrastruktury: žádost podává izraelský zaměstnavatel

14. O povolení ke vstupu do země mohou nově požádat také rodiče ženicha či nevěsty na svatbuprarodiče při narození vnoučete a partneři či děti občana vykonávajícího vojenskou službu za podmínky, že tito příbuzní jsou očkovaní či mají potvrzení o zotavení z onemocnění Covid-19 uznané izraelským ministerstvem zdravotnictví a předloží doklad potvrzující přímou rodinnou vazbu, žádosti o povolení vstupu se podávají prostřednictvím izraelského velvyslanectví v domovské zemi

2. DOPRAVA:

Letecká: společnost Smarwings a EL AL provozují přímé lety mezi ČR a Izraelem, linky jsou provozovány několikrát týdně. Každá letecká společnost má nastavena vlastní pravidla přepravy osob. Všichni cestující by si měli ověřit u své letecké společnosti podmínky přepravy (nutnost PCR testu při vstupu na palubu, způsob ochrany během letu).

3. EPIDEMIOLOGICKÁ OPATŘENÍ V IZRAELI:

V platnosti je systém tzv. “Zeleného pasu” (předkládání potvrzení o dokončené vakcinaci či o prodělání nemoci, případně negativního výsledku testu) rozšířen na více míst. Děti do 3 let věku jsou z povinnosti předkládat negativní výsledek testu vyjmuty. Pro věkovou skupinu 0-12 let jsou testy hrazeny státem bez omezení. Osoby starší 12 let hradí testy pro vstupy na vlastní náklady.

Kapacitní omezení na shromážděních – platné od 18. 8.:

Event Halls (haly pro pořádání rodinných akcí): maximálně 500 osob venku, 400 uvnitř.
Události, kde mají účastníci přidělená místa k sezení (stadiony, koncerty s usazeným publikem, divadla atd.): maximálně 100 osob venku a 50 uvnitř.
Události, na kterých účastníkům místa k sezení přidělena nejsou: maximálně 1000 osob venku a 5000 uvnitř.

Od neděle 8. 8. je možné se prokázat tzv. rychlotesty, nejčastěji je lze absolvovat na speciálních stanovištích Magen David Adom či v některých pobočkách obchodní sítě Superpharm (lékárny a drogerie).

Dle systému Zeleného pasu jsou zpřístupněny:
Kulturní a sportovní události
Hotely
Posilovny a tzv. Event Halls (haly pro pořádání velkých akcí)
Restaurace, bary a kavárny
Modlitebny s kapacitou vice než 50 osob
Bazény a koupaliště
Muzea
Knihovny a akademické instituce
Kongresy
Zelený pas se nevztahuje na:
Obchody, tržiště a nákupní centra
Národní parky a přírodní rezervace

Od 16. 8. platí snížení maximální povolené návštěvnosti obchodů. Povolen je 1 zákazník na každých 7m2. Obchody, jejichž celková rozloha je méně než 100 m2, jsou z tohoto nařízení vyjmuty.

Opatření, která zůstávají v platnosti:
Pracovní režim ve veřejné správě probíhá z 50% v režimu home office.
Platí povinnost nošení roušky ve všech vnitřních prostorách. Nošení roušky je vyžadováno také na venkovních událostech s kapacitou více než 100 osob.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Ministerstvo zdravotnictví
Letiště Ben Gurion
Testovací místo přímo na letišti Ben Gurion

5. CESTY DO ČESKÉ REPUBLIKY

Od 23.08.2021 IZRAEL NOVĚ SPADÁ DO KATEGORIE ZEMÍ S VELMI VYSOKÝM RIZIKEM NÁKAZY COVID-19.

Od 23. srpna 2021 bude s ohledem na účinnost plného očkování přikročeno k uvolnění protiepidemických opatření i pro očkované cizince ze třetích zemí za podmínky, že očkování bylo provedeno vakcínou schválenou agenturou EMA či jejím ekvivalentem. Očkované osoby musí mít vystavený ověřitelný certifikát, jehož vzor je zveřejněn v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví. Bez splnění dalších epidemiologických podmínek mohou přicestovat i očkované osoby ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt na úrovni EU a které vydávají certifikát podle EU COVID nařízení. Pro tyto očkované osoby se otevírá možnost cestovat do ČR z jakéhokoli důvodu a je pro ně také plně obnovena vízová agenda na příslušných zastupitelských úřadech ČR. To neplatí pro země s extrémním rizikem nákazy, kde zůstává vízová agenda i pro tyto osoby omezena jen na specifikované tituly.

Více informací naleznete na webové stránce Ministerstva zdravotnictví ČR a Ministerstva vnitra ČR.

Informace o podmínkách návratu do ČR naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věci viz. https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/nova_pravidla_navratu_do_cr_od_9_7_2021a.html









?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688