Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.08.2021 14:58:37

Do recese nesměřujeme a akcie nejsou v bublině, říká investor Leon Cooperman

Známý investor a miliardář Leon Cooperman hovořil na Bloomberg Markets o tom, co hýbe s trhy a jaký by mohl být další vývoj. Ohledně cyklických faktorů uvedl, že nevidí důvody pro pád ekonomiky do recese. Takový útlum podle něj přichází většinou kvůli jednomu z několika faktorů. Mezi ně řadí vysokou inflaci, která se dostala mimo kontrolu, v takové situaci se ale podle něj nenacházíme. Právě tak trhy nečelí „nepřátelskému Fedu“ a celkově ceny investičních aktiv nejsou v bublině, která by také mohla vyvolat problémy v ekonomice.

Cooperman míní, že akciový trh má slušnou schopnost korigovat různé excesy. Ukázalo se to v poslední době na tom, že oblasti trhu, kde šlo pozorovat velmi vysoké ceny a valuace, prošly poklesem. Celkově tak hodnotí investor cyklický vývoj pozitivně. Jak se dívá na dlouhodobý strukturální příběh americké ekonomiky? V této souvislosti uvedl, že si „půjčujeme z budoucna“. Rozvedl to s tím, že hodně ekonomů se shoduje na odhadu dlouhodobého růstu americké ekonomiky, který se pohybuje kolem 2 % v reálném vyjádření. Což je dáno růstem produktivity a práce. Současná politika Fedu je přitom velmi uvolněná i přesto, že ekonomika roste mnohem vyšším tempem.

Investor podle svých slov chápe, proč Fed postupuje tak, jak postupuje, ale podle jeho názoru jde v souvislosti s oním odhadem dlouhodobějšího potenciálního růstu o chybu. Podobné je to s mohutnou vládní stimulací. Cooperman ale dodal, že „nikdo neví, jak to skončí“ a již Sokrates, který byl ve své době „nejmoudřejším člověkem na světě“, tvrdil, že ví jen to, že neví nic. A „o pár tisíc let později řekl Warenn Buffett, že předpovědi budoucnosti říkají mnohem více o těch, kteří je tvoří, než o budoucnosti samotné.“

Cooperman každopádně míní, že nyní dochází k onomu „půjčování si z budoucnosti“, což se projevuje i tím, že ceny dluhopisů jsou podle jeho názoru úplně mimo. Soudí tak na základě toho, že historicky se výnosy obligací pohybovaly kolem nominálního tempa růstu celé ekonomiky, k čemuž nyní ani zdaleka nedochází. Akcie na rozdíl od dluhopisů ale „dávají smysl“.

Nadšený investor není ani z toho, že velká část mladých lidí v USA podle něj tíhne k socialismu, který považují za lepší systém než kapitalismus. Možná by tak podle něj pomohlo, kdyby navštívili Kubu. „Žádným hrdinou“ ale podle investora nebyl ani Donald Trump, protože jeho vláda vytvářela obrovské deficity v době, kdy americké hospodářství rychle rostlo a panovala plná zaměstnanost.

Na otázku, zda bude Wall Street čelit konkurenci nových odvětví a technologií a v budoucnu lákat nadané mladé lidi, investor odpověděl, že s mladými na univerzitách a školách hovoří často. A říká jim hlavně, aby „dělali to, co milují a milovali to, co dělají.“ On sám si podle svých slov například užíval práci v Goldman Sachs a „rád vydělává peníze, protože je pak také rád rozdává.“

Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688